Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Núm.136

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Novembre enllà, agafa la manta i no la deixis anar"

Editorial

La nostra història!
"Ara, 300 anys després i amb moltes més llibertats, drets democràtics i el coneixement que es posa al nostre abast, recuperem una oportunitat única perquè la justícia torni a ser la protagonista a Catalunya, com sempre va ser-ho en els segles anteriors al 1714... // ...Al llarg d'aquest curs i cicle que s'acabarà el juny de 2014, us demanem que ens ajudeu tant participant com donant-ho a conèixer. Amb aquest apropament de nou a la nostra història de ben segur que trobareu si ho desitgeu, la manera de contribuir de la forma que vulgueu perquè més gent sàpiga del nostre vertader passat..." Article del CCH.    (.htm)

Activitats

Cicle: "Catalunya, història d'una independència. Abans i després de 1713"
"L'objectiu del cicle és donar a conèixer i divulgar els fets i les condicions que van decidir els catalans a no sotmetre’s malgrat les adversitats i una dura derrota militar a mans de dues potències imperialistes. El cicle compta amb la participació d'especialistes que analitzaran els diversos aspectes que provocaren la guerra de Successió, una guerra europea amb les potències lluitant amb un ull posat sobre el mercat colonial americà. El cicle ”Catalunya història d'una independència” també analitzarà alguns mites al voltant de 1714, i les conseqüències de la guerra interminable generada per la mala pau pactada a Utrecht.
Teniu a la vostra disposició, el programa del cicle actualitzat. Us hi esperem a tots!" Organitzat pel CCH.
   (.htm)

Imaginari català

El Born i el coneixement històric
"El jaciment del Born no és un jaciment de “pedres”, sinó de persones, d’activitats de tota mena, de relacions de treball, d’aspiracions, emocions i desitjos. Presenta la complexitat d’una ciutat i pot explicar una ciutat. El projecte d’El Born Centre Cultural en vol fer un lloc de memòria, un espai de recerca i difusió històriques i un àmbit de creació contemporània." Article d'Albert Garcia Espuche.    (.htm)

El barri barceloní de Santa Maria del Mar l'any 1363
"Si bé els origens de la parròquia de Santa Maria de les Arenes o de la Mar són foscos, hom troba el primer temple dedicat a la Mare de Déu en ple segle IX, probablement damunt d’un cementiri romà on hi havia enterrat el cos de Santa Eulàlia, que podia haver donat lloc a l’edificació d’un edícul anterior, aglutinant poc després un petit nucli de pobladors al costat de la platja i a l’exterior dels murs romans de la ciutat, que hom anomenarà el segle XI “burg de la ciutat” i Vilanova de la Mar, a l’extrem del camí-carrer de Basea i als seus costats." Article d'en Manuel Riu.    (.pdf)

La marina catalana

Com està allò d'en Colom?
"I si algú sap com s’ha de fer pedagogia és Maria Bancells, que ha estat durant trenta anys la mestra de Pals, i una persona profundament estimada i valorada al poble. La senyoreta Maria, com tothom encara la coneix a la vila, creu que caldria començar per la base i explicar a la mainada de l’escola tot el que se sap sobre aquest període històric. «Si jo encara fos mestra, els ho explicaria. Però els mestres d’avui no s’involucren tant com ho fèiem nosaltres." Article d'en Miquel Martín publicat a la REVISTA DE GIRONA, Núm.266.    (.pdf)

Especial

Vall de Boí
Un recorregut pel Romànic.


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa