Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Núm.137

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Qui replega l'oliva abans del gener deixa l'oli a l'oliver... però el troba l'any que ve."

Editorial

Un procés d'independència amb humor
"Som ja a menys de 10 dies per acabar l’any 2013 i començar el tan esperat i mitificat 2014, i ens preparem per viure un any ple de sobresalts polítics per no dir alguna cosa pitjor. En aquests darrers mesos la tensió política entre el govern de Madrid i el català ha anat en clar augment, i crec realment que ara si, l’estat per fi ha entès, que els catalans “hi anem de debò”. Sigui com sigui, serà un any que farà història." Article del CCH.    (.htm)

Temps de guerra i repressió

La persecució de Catalunya
"En els darrers temps estem vivint de nou els episodis cíclics que s’han anat repetint al llarg dels segles. Els atacs a la llengua catalana no provenen d’ara. Si mirem i ens documentem sobre els fets històrics catalans al llarg dels segles, veurem com des del S. XVI ja es van produint atacs de diversa naturalesa i intents de substitució -realment efectius com és sabut- de la nostra llengua per la castellana fins al punt de provocar gairebé la seva total desaparició durant la dictadura franquista de la guerra civil espanyola." Article d'Eva Sans pel butlletí del Centre Comarcal Lleidatà.

El somatén en la Cataluña Medieval
"El somatén es la expresión armada con que la solidaridad vecinal reacciona ante la denegación de justicia respecto de los agravios o agresiones padecidos por el conjunto de la población o por alguno de sus miembros. En la Cataluña bajomedieval, marcada por la proyección socioeconómica de los municipios sobre la respectiva región de influencia fragmentada jurisdiccionalmente, la persecución de delincuentes por el somatén se erige en una milicia urbana antinobiliaria que va expresando la tensión social y política que estallará en guerra civil en la segunda mitad del siglo XV." Article d'en Flocel Sabaté.    (.pdf)

Imaginari català

La festa de Nadal
"Bé poden ben dir que la nit de Nadal és tota ella diferent de les altres, ja que és dolça i amorosa i plena de melangia. Es la nit en la qual el món cristià commemora el fet mes meravellós que han presenciat els homes, i és per aixó que el poble ha bastit al seu entorn un munt de costums i dites tradicionals, que han anat repetint-se anualment en aquesta diada. Com que és una festa extraordinaria, necessáriament ha de singularitzar-se de manera ostensible per a distingir-la de toles les altres i, per tant, és de raó que, també, a part de l'assisténcia als tradicionals cultes religiosos, hi figuri també en gran manera —almenys antany—, lo manduca; per aixó comenca a la vetlla i arriba amb el gran àpat tradicional de la diada de Nadal." Article d'en Joaquim Gironella, per la Revista de Girona, 1984, núm. 109.    (.pdf)

Del cançoner popular del nadal
"'El Nadal és l'apoteosi cristiana de l'hivern'. El gran Misteri del naixement de Jesús, ha estat objecte d'una extensa i diversa literatura. Si es pogués recollir tot el que s'ha arribat a escriure referent al Nadal, seria necessari un gran nombre de volums. Trobaríem estils diferents, dístints punts de vista, variades apreciacions, peró sempre quelcom fresc, perfumat, impregnat de poesia. El poblé sempre senzill i sentimental, també dona la seva interpretació a l'entorn del cançoner del Nadal. Dintre del gran repertori del cançoner popular a Catalunya, les cançons nadalenques són les que més es destaquen i l'endinsen en el cor." Article d'en Joaquim Gironella, per la Revista de Girona, 1983, núm. 105.    (.pdf)

Especial

Catalunya Fàbrica d'Espanya
La revolució industrial a Catalunya desde els seus inicis l'any 1833 amb l'inaguració de la fábrica Bonaplata (primera a utilitzar el vapor a Catalunya) fins l'inici de la guerra civil. Blog: http://catalans.blogspot.com


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa