Envia a un amic "Absolutisme contra pactisme. La Ciutadella de Barcelona (1640-1704)" d'Antonio Muñoz i Josep Catà
» La biblioteca: Historiografia
L’absolutisme borbònic és un fenòmen poc innovador. La principal novetat que aporta és, fonamentalment, que el derecho de conquista li permet actuar sense aturador a partir de 1714, de fet, com diuen els autors d’aquest llibre, des de 1707. Però l’absolutisme ja hi era a la monarquia hispànica, especialment a partir de la derrota de les Comunidades de Castilla davant de les tropes de Carles d’Àustria. És amb aquest monarca, que també esclafa les Germanies amb el suport de l’aristocràcia, que l’absolutisme de l’era moderna inicia la seva trajectòria a la monarquia hispànica. Des de llavors i fins al 1714, l’absolutisme, abanderat per la corona castellana, lluitarà amb el pactisme constitucional català. És aquesta lluita, exemplificada en el projecte de construcció d’una ciutadella a Barcelona, el tema del darrer llibre publicat fins ara pel dinàmic equip Muñoz Catà.
Jordi Peñarroja
EL COMENTARI DELS AUTORS
El propòsit d’aquesta obra és demostrar que la construcció d’una Ciutadella a Barcelona era la peça d’un engranatge molt més important que l’edifici en sí. Podríem dir que primer va ser la IDEA i, després, el difícil procés que, iniciat arran de la Guerra de Separació (1640-1652), culminarà, a les acaballes de la Guerra de Successió (1705-1714), amb el triomf del model absolutista del ordeno i mando sobre el model pactista català. És llavors quan es podrá edificar, a la fi, la tan esperada Ciutadella, que será la clau de volta del domini espanyol sobre Catalunya i donarà vida a les expectatives absolutistes anteriors: “el dia que se asegurase esta Ciudad con una Ciudadela lo queda lo restante de la Provincia”. A partir de llavors l’ordeno y mando quedava establert a casa nostra i la Ciutadella en serà una de les seves garanties. Aquesta obra té a veure amb el nostre anterior llibre, Repressió borbónica i resistència catalana (1714-1736), publicat el 2005, que és una mena de compendi o, si voleu, de relació detallada dels horrors que van caure sobre el país amb la victòria borbònica, horrors que, és ben cert, ja havien començat a partir de l’any 1707.
L’obra que ara presentem ve a ser la historia prèvia a la situació que facilitava l’anorreament del poble català. En el seu breu contingut podreu comprovar que la catàstrofe, que alguns pretenen modernitzadora, no és de creació essencialment borbònica; la cosa s’anava cuinant des de molt abans del nefast 1714, concretament des del moment en què Olivares, a les acaballes de 1624, féu públic el seu Gran Memorial, adreçat a Felip IV de Castella, amb el missatge inequívoc d’implantar a tota la península el model absolutista imposat a Castella a partir de la derrota de les Comunitats al segle XVI. La nostra propera publicació, ara en procés d’elaboració, es centra en l’estudi de les circumstàncies internacionals que van propiciar la victòria absolutista de 1714. Completarem així la nostra trilogia sobre la guerra de Successió: les causes del desastre a nivell peninsular, les causes del desastre a nivell internacional i les conseqüències horroroses que van caure sobre el país.
Josep Catà i Tur
Fitxa bibliogràfica:
JOSEP CATÀ i ANTONI MUÑOZ. Absolutisme contra pactisme. La Ciutadella de Barcelona (1640-1704). Rafael Dalmau, Editor (Episodis de la Història 351). ISBN 978-84-232-0723-7 Barcelona, 2008. (96 pp. Format 12x16,8 cm).
|
|
|