Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

"Historia de los movimientos, separacion y guerra de Cataluña en tiempo de Felipe IV" de Francisco José de Melo

» La biblioteca: Historiografia

  Mal anomenada amb la denominació folklòrica de guerra dels Segadors, la guerra de Separació és un intent català de trencar amb la monarquia hispànica i un clar precedent de la guerra de Successió.

  La causa que mou els catalans en ambdues conteses és fonamentalment la mateixa: la monarquia es manifesta amb absolutisme, s’identifica amb Castella, i violenta amb un seguit d’actuacions l’ordre constitucional català. De fet, la confrontació està provocada expressament pel govern de Madrid i el conde-duque de Olivares fa vint anys que hi va al darrera.

  Francisco Manuel de Melo és un militar portuguès al servei del rei castellà Felipe IV, que malgrat ser el nostre Felip III és sempre, i per damunt de tot, un rei castellà.

  Melo, que participa en la campanya militar castellana contra Catalunya de 1640, en fa una crònica que inicia amb una aproximació als precedents immediats, conseqüència de la guerra entre les corones francesa i hispànica, que hem de situar en el context de la guerra dels Trenta Anys. Melo, des de la fidelitat al seu rei, passa revista a l’actuació com a virrei del comte de Santa Coloma fins a la seva mort durant els esdeveniments del Corpus de Sang, que explica caient en el clàssic tòpic dels segadors revoltats...

  Després, Melo culmina la seva crònica en la fidel descripció de la batalla de Montjuïc del 26 de gener de 1641, que guanyem els catalans esclafant l’exèrcit castellà que assetjava Barcelona i, en la seva desordenada retirada, no s’atura fins arribar a Tarragona, moment en el que Melo acaba la seva crònica minuciosa.

  Poc després de la batalla de Montjuïc, Portugal s’aixeca contra la monarquia hispànica aprofitant l’avinentesa. Llavors els castellans empresonen Francisco Manuel de Melo pel fet de ser portuguès, en considerar-lo sospitós de complicitat amb els revoltats del seu país. És alliberat quan queda evidenciada la seva fidelitat a Felipe IV de Castella, però llavors decideix prudentment retirar-se de la milícia i acaba tornant a les seves possessions de Portugal.

  Melo s’absté de continuar després, de lluny estant, la seva crònica de la guerra de Separació, però la Historia de los movimientos, separación y guerra de Cataluña en tiempo de Felipe IV és una crònica impagable dels precedents i primer any d’aquella guerra que, tot i ser escrita per un partidari de la monarquia hispànica encara que no un castellà, intenta ser el més objectiu possible en les seves valoracions d’esdeveniments i personatges.

Jordi Peñarroja

 

Fitxa bibliogràfica:

MELO, FRANCISCO MANUEL DE. Historia de los movimientos, separación y guerra de Cataluña en tiempo de Felipe IV. (Nueva edición corregida) Imprenta de Sancha. Madrid 1808. Edició facsímil de Librerías “PARÍS-VALENCIA”. València, 1994. (Dipòsit legal: V-2798-1994. 478 pp. + XXVI pp., format 11x16 cm).

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa