Imaginari històric català: Les recreacions
» Recreant la història
La recreació històrica o de llegendes en viu, les imatges en el cinema i les exposicions de material real emprat en d'altres èpoques, ens apropen també a una realitat històrica que hores d'ara ens queda una mica lluny de la nostra imaginació. La recreació convertida en espectacle divulgatiu, ens pot ensenyar a entendre moltes coses o aspectes que potser els llibres no poden aconseguir.
En els darrers temps, estan proliferant a Catalunya, grups o companyies que estan convertint la seva passió per les recreacions, en una eina fonamental per fer arribar al gran públic una nova afició per la història. Alguns d’aquests grups, estan aconseguint fer d’aquesta tasca la seva professió, i esperem i desitgem que molts més com ells, ben aviat aconsegueixin donar aquest pas.
Veiem com es defineixen alguns dels més importants als seus propis webs:
Alma Cubrae http://www.almacubrae.com/
Alma Cubrae és una companyia d'espectacles medievals, que ha nascut de les inquietuds d'un col·lectiu, que vol donar a conèixer el passat històric dels nostres pobles i comarques.
Per aconseguir aquesta fita, hem recuperat art i oficis ja oblidats (armourer, mestre armer, fonador, forjador, etc) que combinats amb tècniques escultòriques més modernes (motlles, positius de polièster, maquillatge d'efectes especials, aerografia, etc) s'ha aconseguit un resultat que avui en dia només el poden apreciar en el món cinematogràfic. Cal ressenyar doncs, que tot el material s'ha fet de manera artesana. Per aconseguir-ho, ens hem documentat rigurosament amb reculls històrics, passatges relatius a la cultura catalana i representacions medievals i fantàstiques, d'arreu i del propi costumari català.
Alma Cubrae ofereix espectacles i ambientacions a ajuntaments, entitats i empreses, en els que combina un vestuari espectacular juntament amb tècniques d'esgrima medieval, adaptant-nos a les necesitats del contractant. També fabriquem material d'atrezzo i props per a companyies de teatre, espectacles i cinema. A part realitzem pels ajuntaments, bestiari tradicional (gegants, capgrossos, dracs) per festes majors o fires tradicionals.
Els Berros de la Cort http://www.elsberrosdelacort.cat/
"Els Berros de la Cort" és el resultat de la fusió d'un grup de gent, que provenim de diferents companyies del món de la música, teatre i l'espectacle al carrer - Trastobilis Teatre, Tripijoc, Grallers de la Muralla, Música Tradicional, Zitzània, Perpetrat, Diables de l'Onyar, La Banda Del surdo...- que amb l'ànim de descobrir noves formes d'expressió al carrer, decidim, tot aportant les nostres experiències individuals, fer un treball de recerca i interpretació de la música medieval, amb instruments de l'època, donant-li noves formes aprofitant els coneixements de música actuals.
Des de l'any 1993 hem anat experimentant diferents formes a través de la música i l'espectacle en l'època medieval: el 97 amb l'espectacle, "Músiques i llegendes de l'Europa Medieval" presentat el setembre del 98 a "Terra de Trobadors" de Castelló d'Empúries, participant-hi els anys consecutius amb els espectacles "La farsa del nomenament dels Reis" i "L'enginy del Bruixot" tots ells d'acció al carrer, directe a l'espectador, essent la música fil i protagonista de l'espectacle.
A partir del l'any 2001 ens consolidem com a espectacle musical itinerant, amb un repertori d'adaptacions medievals punyent, amb la força de la festa que caracteritza "Els Berros de la Cort".
Miquelets de Catalunya http://www.miquelets.cat/
Miquelets de Catalunya és una associació cultural que té per objectiu fer reviure, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.
L’associació participarà en reconstruccions històriques de batalles, desfilades o celebracions com l’onze o el divuit de setembre. Els integrants dels grups de recreació duran fusells d’avantcàrrega per a fer més contundents i espectaculars, però sobretot més sorolloses, les seves actuacions. Els qui no vulguin o, per ser menors d’edat, no puguin dur un fusell, podran actuar com a timbalers, músics, cuiners, aiguaders i tot tipus de personal no combatent que acompanyava els exèrcits dels segle XVIII.
Fundada el desembre del 2005, l’entitat té actualment una vintena de socis amb edats i professions ben variades. Estem treballant en la reconstrucció dels uniformes del Regiment de la Diputació (1705-1714), un dels regiments d’infanteria creats per la Generalitat per fer front als exèrcits borbònics. Concretament, estem elaborant prototipus dels uniformes de fuseller, granader, timbaler, capità, sergent i alferes (portaestendart), que esperem presentar en públic ben aviat.
Joaquim Ullan
|
|
|