Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Catalans a Puerto Rico

» Cal saber


Obsequi fet a mà per una portorriqueña Al casal Català

  En el viatge de recerca i investigació que ha fet el Cercle Català d'Història a Puerto Rico seguint les passes que el 1493 van fer els mariners i l'armada que va enfilar cap a Amèrica acompanyant l'Almirall Colom, el CCH va poder constatar i certificar- referint-nos en temps presents- de la gran presència de catalans que viuen i treballen a l'illa que l'Almirall anomenà “Sant Joan Baptista”.

  El 1493, Cristòfor Colom la batejà amb aquest nom però en el present s'hi conserva encara una gran toponimia i tradicions catalanes a l'illa , les quals us en parlarem en un altre moment.

  Teníem coneixement de l'existència del Casal Català de Puerto Rico el qual – segons ens havíen informat- era el nexe d'unió pels catalans que desitjaven trobar-se i realitzar activitats a tants mils de kilòmetres de la seva terra. Ens havíen comentat que es trobava englobat a la “Casa España” i així, pensant poder-hi parlar ens vàrem posar en contacte amb la dita Casa. D'alguna manera, semblava lògic que hi estiguéssin allà ubicats donat que era l'éns cultural que engloba totes les autonomies tal i com succeeix a la Hispània nostra d'avui en dia. Però els catalans ja no hi éren a la Casa España- segons paraules telefòniques de la seva responsable: “los Catalanes, los Mallorquines i los Gallegos, todos ellos ya hace tiempo se separaron de la Casa España y van a parte, por su cuenta. Se marcharon de aquí. Ahora mismo sólo estamos los Asturianos i los Andaluces... “.

  No cal dir que la seva resposta no em va sorprendre tal i com potser hauria d'haver estat. No deixarem d'agraïr l'ajuda del Consulat Español de Puerto Rico que si ens va poder donar les dades per localitzar als membres del Casal Català.


El Café Barcelona. Seu del Casal Català de Puerto Rico

  El casal català de Puerto Rico és un casal amb més de trenta anys d'antiguitat i que ha passat- segons ens va explicar un dels seus vocals en Jordi Quintero- per moments difícils després de la seva marxa forçada de la “Casa España”, una marxa que va ser provocada per voler-los supeditar a unes condicions econòmiques injustes i insostenibles pels seus membres, la qual cosa va provocar que els Catalans,els Mallorquins i els Vascos decidissin iniciar una nova vida en solitari.

  Aquest fet va provocar molts maldecaps al casal Català i el va condemnar a un llarg període d'inactivitat i desànim fins que en Jordi Quintero- cuiner de professió- en obrir fa sis mesos el restaurant “café Barcelona” va posar a disposició del Casal el seu local. I com el caràcter català es caracteritza per la seva inesgotable i constant superació davant l'adversitat, el “Café Barcelona” també ha esdevingut la Seu de la Penya Blaugrana de Puerto Rico, que com no pot ser d'una altra manera té una gran i dinàmica llista de seguidors!

En Jordi Quintero és un cuiner Barceloní que ha portat la cuina catalana , la nostra gastronomia així com les nostres especialitats a aquelles terres del Carib.Amb l'ajuda de la seva companya Patricia Fortuño formen un equip perfecte que els fa destacar en la seva oferta culinària. Sens dubte, si aneu algun dia a Puerto Rico no deixeu d'anar-los a veure, allà hi podreu menjar melò amb pernil, torrades amb anxoves, fideuà o crema catalana o les famoses mongetes amb botifarra a ritme de Joan Manel Serrat o la Guillermina Mota entre d'altres. Probablement us quedareu embadalits amb les fotografies d'en Pau Casals que hi tenen penjades, que fou un bon amic de l'àvia d'en Jordi, i tota mena d'objectes representatius de la nostra terra: porrons de ví, Samarretes del Barça i fins i tot una gorra d'un mosso d'esquadra.

  Quan ens vam despedir, els vam desitjar molta sort en la seva participació que feien l'endemà al Festival gastronòmic “Saborea Puerto Rico. A Culinary Extravagance”.

Una de les coses que ens va fer dur una grata sorpresa va ser el gran coneixement que tenen de la història de Catalunya i especialment de les tergiversacions sobre la descoberta d'Amèrica. Així, després d'una enriquidora i interessant conversa amb la Patricia, compartint molts punts en comú i amb la promesa que treballarem conjuntament en algunes recerques in situ, en Joaquim Ullan- president del Cercle Català d'Història- va obsequiar al Casal Català de Puerto Rico amb un dels exemplars del “Port de Pals”.

  Si voleu contactar amb el Casal ho podeu fer a través del correu: cafebarcelonapr@gmail.com

  Catalunya i Puerto Rico, tan lluny i tan a prop però, treballant sempre per continuar unint els continents i recuperant la història de la que innegablement hi varem formar part..


Entrega del DVD per part del president del CCH

Moment de lapreparació d'una crema catalana tradicional

Eva Sans



 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa