Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

El Barça retorna a la història (II): La Copa

» Cal saber

  El passat dimecres 13 de maig a l’estadi valencià de Mestalla, el Barça aconseguí el seu 25è títol de copa en un partit enfront de l’Atlhetic de Bilbao, d’aquells en què a l’afeccionat agrada de qualificar com “estratosfèric”. Amb aquesta victòria l’equip blauigrana, es confirmà com el més guardonat amb aquest títol, i alhora fou el primer dels tres campionats que han convertit la temporada 2008-09 en la més històrica del club català.

Història

  La Copa de la Coronació o “Concurso Madrid” fou una competició futbolística organitzada el 1902 a Madrid com part dels fastos por la coronació com rei d’Espanya d’Alfons XIII a l’arribar a la majoría d’edat. Fou la primera competició futbolística a nivell estatal celebrada a Espanya. Degut al seu èxit, es va decidir organitzar un torneig de futbol amb periodicitat anual a partir de 1903, torneig que seria anomenat Campionat d’Espanya o Copa del Rei.

  Aquest campionat, és actualment el més antic jugat a nivell estatal, i fins que no va néixer el campionat de lliga cap a l’any 1928, fou sense cap mena de dubtes, el títol més preuat per tots els equips que hi competien.

  D’ençà d’aquella Copa de la Coronació, ha rebut les següents denominacions:

  • 1902: Copa de la Coronació (fou celebrada en motiu de la coronació del rei Alfons XIII)
  • 1903 - 1932: Campionat d'Espanya - Copa del Rei Alfons XIII
  • 1932 - 1936: Copa d'Espanya - Torneig President de la República
  • 1939: Trofeu del Generalíssim
  • 1940 - 1976: Copa del Generalíssim
  • des de 1977: Copa de Rei

  L'any 1937 es disputà la Copa de l'Espanya Lliure (Trofeu President de la República), amb la participació només de clubs dels Països Catalans. Aquesta competició no és reconeguda oficialment per la Federació Espanyola de Futbol.

Anecdotari

  En més d’un segle de competició, són moltes les anècdotes que podríem enumerar.

  De la primera edició la dada més significativa és què el dia 13 de maig del 1902, després del partit inaugural que jugaren el Biscaia i el Club Español de Football (nom originari del RCD Espanyol), és produir el primer “clàssic” de la història: FC Barcelona – Madrid CF. Aquest matx amb la victòria blauigrana per 3-1.

  A les temporades 1913 i 1928, el Barça jugà la final amb la Reial Societat de Sant Sebastià. En ambdues ocasions, s’hagueren de jugar dos partit de desempat, essent la victòria final per l’equip barcelonista.

  Altres moments històrics en què la política ha afectat a la competició son per exemple l’estrambòtica situació que és produir l’any 1943 en què després de guanyar el Barça a casa per un contundent 3-0 en el partit d’anada de les semifinals d’aquella temporada enfront el Reial Madrid, l’ambient s’escalfa força pel partit de tornada fins al punt de què ja en els vestidors de l’equip madrileny, els barcelonistes reberen la “recomanació” per part d’uns funcionaris, de no guanyar aquell partit. Els jugadors es dedicaren a mirar-s’ho i es produir la victòria més abultada dels “clàssics”. El madrid guanyà vergonyosament per 11-1.

  Un final per recordar especialment, és la de “les ampolles” de 1968 jugada al Santiago Bernabeu enfront l’equip de casa i amb Franco a la llotja. El Barça guanyà per 0-1 i és produir un llençament massiu d’ampolles al camp. En el següent vídeo podreu veure com la televisió del moment censura aquestes imatges que no pogueren ser vistes pel públic. Nomes el tall del NO-DO que veureu al final reflectí alguna cosa al respecte. Com recordarem, aquest tema de la censura no ens queda pas lluny, i sense anar gaire lluny, aquest any tots recordem com TVE1 evità retransmetre la descomunal xiulada que és produir a Mestalla a l’himne espanyol. Hi ha coses que els temps no cambia.


La final de les ampolles al Bernabeu (1967-68)


Joaquim Ullan

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa