Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Catalunya i la seva marina, ficció o realitat?

» Editorial

  Després de l'èxit assolit arran del 1er Cicle de conferències “La marina catalana: Supremacia a la Mediterrania i expansió a l'Atlàntic”, organitzat pel Cercle Català d'història en col·laboració amb l'àrea de cultura de l'Ajuntament de Pals la passada primavera i del “2n homenatge a Cristòfor Colom i la marina catalana” dels passats 1 i 2 agost, després de l'interès generat en la gent per aquests temes i després de la repercussió en els mitjans de comunicació - televisió, ràdio, premsa- pel tema de l'Almirall Cristòfor Colom i el món indefugiblement marítim- escenari natural i obvi que l'acompanyaren- ens preguntem si en realitat hem de reflexionar sobre el fet de que “ vam tenir una breu glòria en la història dels catalans, en una petita època que anà del segle XII al XIV “ o més aviat hauríem de plantejar-nos la reflexió següent: “Donat que hi ha constància de que aquesta època no fou tan curta ni breu sinó que s'extén fins al segle XVI i potser podria haver arribat més lluny, no serà que com no disposem dels documents que han desaparegut- sigui pel motiu que sigui- i que com tampoc s'ha buscat prou en els arxius d'arreu del nostre país i del món per trobar aquests testimonis, deduim erròniament que no vam existir com a marina potent i beligerant després ?“.

  Cada cop més el temps ens demostra com la història canvia contínuament, i com tesis que portaven dècades i semblaven tan sòlides com la roca, s'han caigut de sobte perquè ha aparegut una nova evidència que ha capgirat aquella realitat que tothom donava com a vàlida. Recordem com en els estudis de la prehistòria cada cop, van apareixent nous esglaons dins la cadena de l'evolució de l'home que mostren NOVES ESPÈCIES I NOVES REALITATS . Per tant, el món no és mai immutable i etern tal com promulga el neoplatonisme, ni hi ha un únicum modus de realitat dels fets històrics. El vaixell que ha tornat de nou a navegar ben preparat i abastit de recursos ha permés posar rumb cap a l'interès pels temes marítims i es decanta pel contrast i el rigor dels fets, per l'anàlisi de la realitat que fou, oferint un lloc privilegiat en aquesta –nao o vaixell- als raonaments, al coneixement, a la recuperació i la recompilació de dades agafant un rumb definitiu cap a la veritat històrica que s'esdevení. Un cicle de conferències que ha donat naixement de nou a un espai per aquest qüestionament i raonament, un espai obert al debat, al dubte i les opinions, sempre coherents i respectuoses. Un cicle que tindrà la seva continuïtat la primavera que vé amb noves aportacions de la mà d'aquells experts en aquesta matèria i dels catedràtics de les nostres universitats.

  Ficció o realitat ? Què fàcil és tergiversar les coses amb el pas del temps, i convertir la realitat en ficció. Un exercici per a les ments més agosarades: el de pensar amb coherència i ser molt crítics fins i tot amb tot allò que sen's ha ensenyat com a indiscutible, immutable i etern.

CCH

 

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)