Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Conferència i sopar-tertúlia amb Jordi Peñarroja: "El personatge de Narcís Monturiol, avui"

» Actes culturals


Un moment de la conferència amb en Jordi Peñarroja

Documents relacionats:

  1. Commemoracions. El 2019 podrem commemorar els 200 anys de la naixença de Narcís Monturiol (Figueres, 1819 – Sant Martí de Provençals, 1885), però enguany ens trobem dins de l’Any Monturiol. Què toca commemorar el 2009? Senzillament, que fa 150 anys que, al port de Barcelona, aquest senyor va fer la primera immersió amb el seu submarí Ictineu I, el primer de tot el món que realment va funcionar bé. Celebrar aquests 150 anys seria una celebració una mica forçada, perquè és un número no gaire rodó, però hi ha un fet que ho justifica, i és la coincidència amb la construcció d’un altre submarí civil i d’investigació a Barcelona, l’Ictineu-3.

  2. Els Ictineus. Monturiol és conegut sobretot com a inventor del submarí. En va poder construir un parell amb el nom d’Ictineu o nau-peix. El primer, propulsat a mà, és un vaixell molt petit, de només set metres d’eslora. L’Ictineu II, finalment motoritzat, fa disset metres d’eslora i, com el primer, té forma de peix, prefigurant amb un segle d’anticipació el disseny hidrodinàmic dels submarins de propulsió nuclear.
En un món sense indústria elèctrica, la propulsió mecànica de l’Ictineu II queda assegurada per una màquina de vapor alimentada tèrmicament per un fogar clàssic de carbó de coc per a la navegació en superficie i un segon fogar químic funcionant en immersió, consumint uns cilindres on es produeix una reacció quimica exotèrmica i generadora d’oxígen. Aquesta barreja quíomica és una interessant aportació de Monturiol.
Els submarins de Monturiol són de fusta d’olivera, altament impermeable i resistent, i reforçats amb quadernes de roure. Un concepte revolucionari introduït per Monturiol als seus Ictineus és el doble buc, solució adoptada per tots els submarins militars a partir de la I Guerra Mundial. Aquest doble buc és un buc interior o buc de pressió, rigorosament estanc, on s’instal·len els tripulants, i un buc exterior, hidrodinàmic.
Monturiol, a diferència dels seus predecessors i de la majoria dels dissenyadors que l’han seguit, pensa d’entrada en el submarí com a vaixell civil, per aplicacions comercials (com la pesca de corall) i científiques (arqueologia, biologia marina, etc.). En aquest sentit no tindrà continuadors fins acabada la II Guerra Mundial. El disseny i construcció de l’Ictineu-3 és un homenatge al primer constructor de submarins civils i d’investigació de la història.

  3. El ciutadà Monturiol. El ciutadà Monturiol és, en molts aspectes, a l’avantguarda del seu temps.
Monturiol s’insereix en uns corrents ideològics que venen de molt lluny i arriben fins ara. Ell és republicà federal, seguidor d’Abdó Terradas,
capità de la milicia nacional, que s’enfronta amb els generals espanyols Espartero, el 1842, i Prim, el 1843. Fa molta propaganda republicana i icariana, motiu pel qual que freqüents topades amb la policia espanyola. I el 1873 és diputat de la I República Espanyola.
Un optimisme natural és lluny d’impedir que Monturiol sigui un home que trepitja de peus a terra i els seus somnis esdevenen sovint societats mercantils amb tots els ets i uts. Des de la fabricació de cartipassos a La Navegación Submarina, passant per impremtes, llibreries, editorials i altres empreses que emprèn amb socis diversos.
Hom pot preveure, per coherència, políticament a quin costat de la barricada trobaríem avui Narcís Monturiol.
Primer veuríem les seves paraules impreses a la premsa, penjades a internet i apareixent a qualsevol mitjà de difusió al seu abast. Després un Narcís Monturiol enfrontat a la realitat catalana de principis del segle XXI el veiem, per coherència amb el seu republicanisme federal, decantant-se decididament per la via sobiranista i expressant la seva opinió a les urnes disparant un vot afirmatiu a les consultes electorals que encarrilen la independència de la nació.

Jordi Peñarroja

 

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)