Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “La revisió de la guerra de successió”

» Actes culturals

  La darrera tertúlia en aquest espai el passat dimarts 22 de desembre i al Cafè de l'Òpera, va portar per títol “La revisió de la guerra de successió” i va estar introduïda per en Jordi Peñarroja, membre del Cercle Català d'Història. A més, vam tenir l'oportunitat també de comptar amb la presència d'en Josep Catà, co-autor de l'obra junt amb en Toni Muñoz de recent publicació, "La traïció anglesa".

  En Jordi Peñarroja ens va parlar en la seva exposició del silenci i arraconament que durant molts anys havia patit un episodi fonamental de la nostra història com és el de la guerra de successió. Sortosament, en els darrers anys, s’estava produint una revisió d’aquest moment històric, que estava fent replantejar la visió que tímidament es tenia del mateix. Tota aquesta revisió, podem dir que no solament s’està realitzant per professors o investigadors privats sinó que la universitat també hi és implicada a diferència del que passa amb altres episodis històrics que encara resten prou en l’oblit.

  Algunes d’aquestes persones que estan fent possible aquesta revisió a més del propi Jordi Peñarroja, son els professors Josep Catà i Toni Muñoz, l’especialista en indumentària i armament en Francesc Riart, o el propi catedràtic de la UB en Francesc Xavier Hernàndez Cardona. Editorials com Llibres de l’Índex o Dalmau entre d’altres, també estan contribuint amb les seves edicions a fomentar aquesta revisió que esperem no s’aturi.

  Força interessant i ilustrador va ser conèixer a tres herois no gaire coneguts de l'època de la guerra de successió, i que en Peñarroja i en Catà van denominar com "Les tres B": Joan Baptista BASSET, Josep BELLVER i Joan Ramon BORDES. El primer era enginyer militar valencià i cap dels “maulets”.El segon era militar català i morí a Viena als 102 anys. El tercer era tinent coronel del regiment de fusellers de Sant Vicent Ferrer, de València, i cap de la companyia de la “quietud”, servei de contraespionatge català a Barcelona.

  Finalment en Josep Catà, ens va aportar segons la seva visió, els tres pilars que han servit històricament per defugir el fet que Espanya va començar a forjar-se com a Estat degut al fi d’una guerra i, per tant, a un fet violent a partir de 1714. Aquests tres pilars són:

  • Atribuïr a la dinastia borbònica la modernització de Catalunya, atès que amb l’absolutisme “modernitzador” espanyol s’acabava el “feudalisme” endarrerit amb el que funcionava Catalunya fins llavors.
  • Aquesta pretesa modernització és la que ocasionà el desenvolupament econòmic del segle XVIII i, per tant, l’inici del procés industrial.
  • Catalunya se sublevà contra el rei Felip i trencà els acords establerts a les Corts de 1701-1702.

  La guerra de successió cada dia té més interès entre el públic amant de la nostra història, i en vetllades com aquesta, tenim la prova.

Redacció del CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa