Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “El franquisme i el futbol: Una realitat curiosament oblidada i l’herència que ens ha deixat”

» Actes culturals


Un moment de l'acte

  La tercera tertúlia de la temporada en aquest espai, el Cafè de l'Òpera, va portar per títol “El franquisme i el futbol: Una realitat curiosament oblidada i l’herència que ens ha deixat” i va estar introduïda per en Joaquim Ullan, president del CCH. En ella, ens va fer un repàs sobre determinats fets històrics de l'època que curiosament avui sembla que tohom tingui oblidats, però que en el seu moment, van servir de plataforma propagandística per al règim.

  En Joaquim Ullan va començar l’exposició, recordant que l’esport, històricament, ha estat una eina fàcilment utilitzable com a plataforma de propaganda per a tots els governants absolutistes que en darrer s.XX han poblat les principals potències esportives. Casos com els dels JJOO d’en Hitler, els de Moscou, Los Angeles i d’altres, han estat tenyits sempre, d’una vessant política que superava lo tolerable.


En Jordi Casamartina

  En Joaquim Ullan ens parlà també, dels moment inicials del franquisme en l’esport espanyol, i com personatges com el president del Barça en Josep Sunyol, afusellat l’any 1936, foren els primers damnificats d’un odi exagerat a tot allò considerat “separatista”.


Na Mercè Artigas

  A partir d’aquí, l’explicació es va centrar en el món del futbol. La Federació Espanyola de Futbol, ja a finals dels anys 40, va deixar molt clar que perjudicaria a equips com el Barça, en decisions com van ser, l’elecció del València per jugar la Copa Llatina, quant el campió de lliga i lògic representant de la lliga espanyola, va ser el Barça. A partir d’aquí, ens trobarem ja als anys 50, quant després d’haver descartat a l’At. De Madrid com a equip de referència per discrepàncies dels dirigents militars d’aquest equip amb el “generalisimo”, l’escollit va ser el R. Madrid. Personatges com S. Bernabeu van saber posicionar-se de manera immillorable, i van tenir premi.


N'Antoni Moliné

  A partir d’aquí, les facilitats per fitxar i nacionalitzar a tots els millors jugadors del món per part del R. Madrid, i els perjudicis ocasionats al Barça en fitxatges com el de Alfredo Di Stefano,o l’enderriment premeditat en la recalificació dels terrenys de l’antic camp de Les Corts i que eren la tabla de salvació del club català, van ser els principals catapultadors de la situació que a partir d’aquell moment es viure fins a finals de la dècada dels 90.


En Ramon Torramilans

  En Joaquim Ullan, també precisà, la història de un personatge cabdal en tot el reguitzell de títols que assoliria l’equip madrileny, com era el de José Antonio Plaza, president del col·legi nacional d’arbrits i personatge que amb els números a la ma, deixa esparverat a qualsevol desconeixedor d’aquesta història.

  Per acabar, es van presentar una sèrie de dades numèriques, que van permetre entendre la dimensió de “la tragèdia”, i com aquesta utilització propagandística del franquisme que sembla avui en dia que no ha existit mai, va estar en realitat, l’autèntic creador de la llegenda d’un equip, al que li ha estat donat per la UEFA, entitat de la que fou un dels principals impulsors el senyor S. Bernabeu, el premi de millor equip del s.XX.


En Joaquim Ullan en plena explicació



Redacció del CCH
Fotografies: Jordi Peñarroja

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa