Envia a un amic Ruta històrica: "Barcelona 1640: viatge a la capital d'un Estat"
» Una manera d'apropar-nos a la Guerra de Separació de 1640
El passat dissabte 21 de maig vam celebrar a Barcelona, la ruta guiada "Barcelona 1640: viatge a la capital d'un Estat", amb en Jordi Peñarroja com a guia de la mateixa. Aquesta ruta és la darrera d'un conjunt format per quatre, en les que el centre de les mateixes, són la Barcelona de 1640, és a dir, de la "Guerra de Separació" també coneguda com "Guerra dels Segadors".
La climatologia ha continuat aliada amb nosaltres i així, la dotzena de persones que ens van acompanyar a realitzar aquesta passejada, van poder gaudir d'un matí totalment estiuenc i un sol que els va acompanyar durant tota la jornada. Els carrers de la ciutat i els principals espais que visqueren un dels episodis més distingits de la nostra història, ara ens esperaven per a recordar-lo tal i com va ser.
En Jordi Peñarroja ens va explicar com el 1640 Barcelona és la capital d'un Estat que, per segona vegada a la seva història, destrona constitucionalment el seu monarca. Havia passat al segle XV, originant la guerra contra el tercer rei de la casa de Trastàmara, Joan sense Fe, i torna a passar ara, quan Felip III, violant repetidament les Constitucions, envia finalment un exèrcit castellà contra Catalunya.
Si el govern de la Generalitat pren la decisió d'embrancar-se en una guerra contra Castella, és perquè a més d'actuar dins de la legalitat compta amb els recursos propis d'un estat.
Vam començar, doncs, situant-nos davant d'on s'aixecava l'edifici de la Batllia General, equivalent a un ministeri d'hissenda, i vam acabar a la casa de la Generalitat, vora el portal de Sant Antoni, que era el centre recaptador d'impostos. Entremig vam situar la foneria de canons del segle XVII, l'Estudi General i altres llocs remarcables, com ara l'Hospital de Sant Macià, una maternitat del segle XV.
Redacció del CCH Fotos: M. Miró
|
|
|