Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Conferència i sopar: “Antoni Roca, el capellà bandoler”, amb Àngel Casals, professor d'història de la UB

» Actes culturals

El passat dia 17 d'octubre, el Cercle Català d'Història va iniciar la seva nova temporada 2011-2012 d'activitats culturals i històriques al Centre Comarcal Lleidatà amb la companyia del Sr. Àngel Casals, professor d'història moderna de la UB.

  El professor Casals ens presentava el seu darrer llibre “Antoni Roca, el capellà bandoler: l'home que va escandalitzar la Catalunya del S.XVI” de l'editorial Sàpiens-Pòrtic. Al llarg de la seva intervenció ens va mostrar un aspecte molt desconegut- tal i com ell també va reconèixer- com és l'època del bandolerisme a Catalunya. Antoni Roca fou un home real que va transgredir totes les normes establertes i com molts altres personatges catalans, un gran desconegut. Segons paraules del propi Casals: “Antoni Roca és potser el primer bandoler professional que treballa pel millor postor i també té un altre element que el converteix en un cas únic i és que treballa pel rei de França...”. No hi ha dubte que la millor manera de descobrir aquesta vessant desconeguda del bandolerisme, tant poc real com la idealitzada que ens havien mostrat fins ara, és llegint el llibre però podem apuntar més aspectes que ens descobreix “Antoni Roca, el capellà bandoler”. Per exemple, desmitifica la imatge del bandoler que ens havia aportat la visió que ens havien llegat els escriptors romàntics del S.XIX, com Victor Balaguer que va fer famós a en Serrallonga. L’autor del llibre també ens recalca que aquesta imatge idealitzada d’en Serrallonga és tan forta que es perpetua a través del temps fins i tot pels historiadors, distorsionant el paper just i real del món bandoler. I es que els bandolers de carn i ossos com l’Antoni Roca no actuen per ideals a l’estil dels antics cavallers medievals sinó per guanyar i posseir, per cobdícia. Treballaven a sou i sota la protecció d’una part de la noblesa, ja que per alguns nobles, el bandolerisme era la única font de subsistència.

  En el cas d’Antoni Roca, començà la seva intensa carrera sota les ordres dels Pinós. Fou tal la seva fama, que corrien llegendes sobre els seus desafiaments i les pròpies autoritats locals van acabar engrandint la seva llegenda. El propi emperador Carles V sabia qui era l’Antoni Roca ! En la seva intensa carrera, va arribar un moment on tothom el volia matar: el virrei de Catalunya, la inquisició i l’església. La seva fi fou lògicament la pena capital. En el seu cas, fou tan desobedient que fins i tot es saltà les regles existents dins el bandolerisme, i és que en una societat de la Catalunya de l’època, encara que avui en dia ens sembli mentida era una comunitat molt vertebrada però Pere Antoni Roca s’arribà a saltar absolutament totes les normes establertes.

  Una visió del bandolerisme apassionant a través del viatge que ens descobreix el bandoler capellà Antoni Roca, però també ens va agradar sentir en el torn de preguntes del públic al professor Casals, preguntes sobre la situació del tema historiogràfic català en l’actualitat. La resposta fou molt aclaridora en detriment nostre és clar ja que sembla que els millors llibres d’història es publiquen a Castella, León i València. A Catalunya no..., i també es va fer palès com els historiadors catalans es troben sotmesos als influxos que els envolten. El professor Casals va acabar amb una reflexió que ens sembla molt interessant i és que “Un historiador ha de saber copsar bé les preguntes que la gent es fa sobre el seu present i el seu futur.” Nosaltres tan sols afegiríem també “...i del seu passat”, per saber d’on venim i què vam ser...

  Un llibre imprescindible que els descobrirà la faceta desconeguda del bandolerisme a Catalunya i de la transgressió de les normes a través d’un famós bandoler: l’Antoni Roca.

  Grabació del programa de Catalunya Ràdio, "En guardia", del dia 10 de juliol d'enguany, i que presentat per l'Enric Calpena, va estar dedicat a l'Antoni Roca, el capellà bandoler. El programa va comptar també amb la participació del professor Àngel Casals. Escoltar grabació.



Redacció del CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa