Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Un cercle imparable, defensor de la nostra història i del nostre patrimoni

» Editorial

  És motiu de gran goig per a nosaltres veure com l'aventura que va començar fa uns pocs anys amb la creació del Cercle, que va sortir com un bolet enmig del bosc ha esdevingut un fenòmen que s'ha anat extenent per tot el país. Volem agraír tant a la gent del carrer com a tots vosaltres el vostre suport i caliu així com l'entusiasme que sempre ens mostreu quan compartim estones junts, ja sigui en els actes, en les rutes o fent una tertúlia. Qualsevol moment que passem amb vosaltres és una experiència molt càlida i enriquidora.

  Ara, degut a les diverses aparicions per temes més o menys controvertits en els mitjans de comunicació -quan ens presentem i diem que sóm el Cercle Català d'Història- a poca gent se'ls escapa de dir amb un gran somriure “Ah si....! ja sé qui sou...”. És molt gratificant també comprovar com la serietat i la atenció han aconseguit substituir els somriures sarcàstics dels darrers anys -quan es parla per exemple del tema de “Colom català”-.

  Perquè una de les coses que hem aconseguit és que certs catedràtics que han ocupat / ocupen / o volen ocupar certs llocs de primera línea d'actualitat, ja no puguin fer gaire més a la contra perque s'avanci en les recerques colombines. Ha succeït, que tot i el vet de Sàpiens al tema de les troballes del port de Pals perquè “és un tema que se surt de la línea editorial”-segons diuen-, en canvi hagin estat molt ben rebudes com a noves recerques per d'altres organismes acadèmics. Les proves sobre l'existència del port de Pals han estat publicades pels Annals de l'Institut d'Estudis Gironins, han sortit per TV3, també a la premsa i en mitjans internacionals.

  En vocabulari esportiu: hem marcat un 1 a 0 després d'un partit molt llarg, feixuc i amb força prejudicis absurds i sense sentit jugant a la contra.

  També estem molt satisfets d'un altre èxit aconseguit com ha estat, la protecció de les restes que es troben dins de Ràdio Liberty a Pals. Actualment estem treballant i col·laborant amb Patrimoni protegit de la Generalitat de Catalunya per a la seva protecció i catalogació després de la denúncia que va posar el Cercle per l'amenaça que suposava la imminent aparició de projectes i edificacions a la platja de Pals les quals podien posar en risc el jaciment històric que no estava ni protegit ni catalogat. Aquest és un altre èxit assolit molt important perquè suposarà que el territori del Baix Empordà tingui en algun moment donat un nou enclau arqueològic de gran importància ubicat a la platja de Pals, que pugui ser convenientment estudiat i posat en valor amb l'objectiu de donar a conèixer al públic quin fou el seu orígen, la seva funció humana i d'hàbitat durant els diversos segles en que es troba documentat. Aquest enclau que és la continuació de la coneguda Torre Mora anomenada “Torre de Pals” era l'antiga vila marinera de Pals documentada ja des del segle XV tal com demostren els arxius.

  Fou potser aquest el lloc des d'on va sortir realment Cristòfor Colom el 3 d'agost de 1493? Probablement si ..., tal com indiquen totes les proves i indicis, però sens dubte calen les proves definitives abans de poder-ho confirmar.

  Així doncs, després d'aquest canvi de timò des del Cercle Català d'Història, en que donem per finalitzada- com deiem- aquesta època del “control de la informació” per satisfer “interessos propis”, obrim les portes de bat a bat a la època que ha de servir per satisfer els interessos comuns, els de tots. És per aquest motiu que la llibertat de coneixement rigorós i virtuós serà sempre defensat “a capa i espasa” des del Cercle Català d'Història com un dels béns més preuats, com un tresor.

  No hem de ser innocents i hem d'aprendre a veure que tant els tentacles com els interessos del govern de Madrid estan ficats dins els nuclis més catalanistes i independentistes, que els mateixos que ens van robar les llibertats el 1714 són els mateixos que sota la cassaca de “demòcrates” ataquen la llengua catalana, menyspreen les nostres llibertats democràtiques i si aquests tentacles trepitgen els nostres drets també trepitgen a Catalunya. Aquestes persones, algunes conegudes i altres potser a l'ombra encara, busquen inexorablement el moment per intentar desactivar tot el que tingui a veure amb el procés, però no ho aconseguiran si els catalans fem pinya com les pinyes tant fortes i que sabem fer “quan és el moment”.

  Finalment, dins la nostra aventura de donar a conèixer la nostra entitat, hem tingut la oportunitat de conèixer i compartir inquietuds amb grans persones de gran rellevància i grans valors com han estat la Carme Forcadell, el Jutge Vidal o en Xavier Sala Martin entre molts d'altres. Mentre parlàvem amb ells, el que més ens ha satisfet ha estat veure en els seus ulls, aquell assentiment, aquelles mirades d'escrutini barrejades entre sorpresa, serietat i respectuós interès en ser coneixedors que l'aventura de treure a la llum el que encara no sabem de la nostra història és un deure i una obligació que no s'ha de negligir maí més.

CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa