Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

La Comissió Europea veu "lamentable" usar fons europeus per enderrocar Ràdio Liberty

» Projecte Ràdio Liberty

  

  

  En la lluita que duem a terme les entitats, Cercle Català d'Història, Salvem la Platja de Pals i l'Ajuntament de Pals per salvar els principals edificis de Ràdio Liberty com a elements històrics i patrimonials d'interès internacional, i a fi de poder desenvolupar el projecte que demana el territori, aquest clam ha arribat fins a la Comissió Europea. Subscriu també la petició, la Gent del Ter.

  En resposta a la carta on es denuncia que fons europeus aniran destinats a la demolició de patrimoni situat dins d’un parc natural acreditat amb Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), també en contra de 3 resolucions al congrés dels diputats i de la normativa cultural i de l’esmentada CETS, la Comissió Europea considera “lamentable” que l'Estat faci servir aquests fons provinents d’Europa per enderrocar les instal·lacions de Ràdio Liberty a Pals, i deixa molt clar que no els agrada la demolició del que queda d'aquest equipament “històric”.

  Escoltem en exclusiva les declaracions d'Eva Sans, membre del Cercle Català d'Història i de Pau Bosch, de Salvem la platja de Pals sobre les raons de fer néixer aquest projecte i els motius d'haver portat la seva queixa a Europa.

  

“No es pot anar en contra del que estipula Europa, la Carta CETS ni les normatives vigents destruint patrimoni dins un parc natural”

“La Consellera Jordà va dir en relació a Base Loran que es faria el que el territori demani, doncs volem el mateix per Ràdio Liberty de Pals”

  

  Tot seguit, la transcripció de la notícia publicada pel Diari de Girona i que té com a font a l'Agència Catalana de Notícies, notícia de la que s'ha fet ressó la majoria de mitjans de comunicació:

  


La Comissió Europea veu "lamentable" usar fons europeus per enderrocar Ràdio Liberty

El govern espanyol es defensa i assenyala que la prioritat és treure edificacions de les zones costaneres

ACN | Pals | 30·04·22

  

  La Comissió Europea considera "lamentable" que l'Estat faci servir fons europeus per enderrocar les instal·lacions de Ràdio Liberty de Pals. En una carta a la que ha tingut accés l'ACN, la comissió assenyala que no té competències per aturar l'enderroc, però deixa clar que els no els agrada que es tiri a terra el que queda d'aquest equipament "històric". "La demolició dels edificis de Radio Liberty dins el Parc Natural del Montgrí certament ens entristeix i representa realment, un fet lamentable que s'està produint avui en territori europeu", diu l'escrit. Per la seva banda, el govern espanyol assenyala que el que es pretén és treure edificacions de zones costaneres i proposa que el museu es faci en un altre espai.

  Des de Salvem Platja de Pals assenyalen que la resposta de la Comissió Europea "fa evident el poc control" que hi ha dels fons que es destinen des de Brussel·les. El president de l'entitat, Pau Bosch, assenyala que es traca d'un equipament "històric" que s'ha de rehabilitar i fer-lo servir com a centre d'interpretació de la Guerra Freda. "S'ha de recuperar l'entorn, divulgar-ne la història i evitar que se segueixi degradant", remarca.

  I és que l'entitat ecologista carrega contra el govern espanyol a qui acusa de "deixadesa" en relació a Ràdio Liberty, després de més d'un quart de segle que deixés de funcionar. "Han passat molts anys i hi ha hagut un espoli i mal ús dels equipaments i de l'espai natural. En general hi ha hagut un abandonament complert", denuncia Bosch.

  De fet, un dels principals problemes que denuncia Salvem Platja de Pals són els "continus" actes vandàlics que han malmès les instal·lacions que encara queden. Bosch assegura que s'hi fan fogueres i s'hi troben deixalles constantment. A més, l'entitat assenyala que grups nombrosos de persones han fet servir les instal·lacions de Ràdio Liberty per trobar-se durant el confinament.

L'Ajuntament, també en contra

  Però les entitats ecologistas no están soles en aquest intent per evitar la demolició. Bosch celebra que l'Ajuntament vagi de la mà amb ells i demana que "es lluiti fins al final". Bosch adverteix que amb Ràdio Liberty pot passar el mateix que amb el Club Mediterranee del Cap de Creus son "encara ara es pot trobar runa escampada". Per això, des de Salvem Platja de Pals veuen la reconversió en un museu i un centre d'interpretació com "l'opció més lògica". "Probablement el problema és que consideraran que és molt car i que val més la pena tirar-ho a terra", lamenta Bosch.

L'Estat es defensa

  Per la seva banda, la Subdelegació del govern espanyol a Girona assenyala que la prioritat és treure edificacions de les zones costaneres i en cap cas renega de fer un museu o un centre d'interpretació. En aquest sentit, fonts consultades per l'ACN aposten per fer-ho en una altra zona i que sigui "econòmicament viable". A més, des de la Subdelegació adverteixen que rehabilitar l'espai pot comportar que altres empreses proposin edificar-hi.

Un model com el dels Aiguamolls

  Per a Salvem Platja de Pals el model a seguir seria com el dels Aiguamolls de l'Empordà, on es va rehabilitar tant l'espai natural com les instal·lacions existents i que actualment són un complement al parc. En aquest sentit, Bosch diu que aquesta "seria l'opció més sostenible" i recorda que els Aiguamolls de l'Empordà s'han convertit en un "referent" que rep centenars de visitants.

  A més, el portaveu de l'entitat ecologista considera que tirar a terra els edificis de Ràdio Liberty "atempta contra la llei de memòria històrica" i també va en contra de directives d'institucions com la UNESCO. Bosch recorda que aquestes directives obliguen a fer compatible la conservació dels espais naturals amb els jaciments arqueològics, en relació a la vila marinera que hi va haver entre els segles XIII i XVIII a l'espai on ara hi ha els edificis.


  

Redacció CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa