Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Que no ens robin el 12 d’octubre!

» Editorial

  

(Versió de l'article en PDF)

  

  El 12 d'octubre és una data que desperta sentiments contradictoris entre els catalans. Aquesta data commemora la festivitat nacional d'Espanya, coneguda com el Dia de la Hispanitat, i és vista per molts com un símbol del nacionalisme espanyol. No obstant això, la complexitat d'aquesta data va molt més enllà de les divisions polítiques i ideològiques.

  Per a una part significativa de la societat catalana, el 12 d'octubre representa una data amb la qual no se sent identificada. Aquesta desconnexió es deu al fet que molts catalans perceben la celebració com una afirmació del nacionalisme espanyol, la qual sovint xoca amb els desitjos de més autonomia i fins i tot d'independència de Catalunya.

  Aquesta interpretació genera un sentiment de rebuig cap a aquest dia i tot allò que representa en termes de pertinença nacional. De fet, en els darrers anys, s'ha produït un augment de les manifestacions i campanyes que promouen un boicot a les celebracions del 12 d'octubre.

  La data del 12 d'octubre també està associada amb la commemoració del Dia de la Raça. Aquesta celebració recorda les expedicions i conquestes espanyoles a Amèrica, un episodi històric que ha deixat cicatrius profundes i controvèrsia en la consciència col·lectiva.

  Erròniament, aquesta data sovint s'associa amb la violació dels drets humans dels pobles indígenes, cosa que ha generat un sentiment de culpa en alguns sectors de la societat catalana. Aquesta sensació de culpa es veu agreujada per la percepció que els catalans hagin pogut ser partíceps d'aquestes atrocitats.

  La història dels catalans ha estat manipulada des de fa segles i especialment, des de les escoles. A partir del segle XVIII, els historiadors espanyols van començar a escriure la història de Catalunya com una part de la història d'Espanya, i van minimitzar o ignorar el paper dels catalans en la formació de la seva pròpia identitat.

  Aquesta manipulació històrica ha continuat fins avui dia. Els mitjans de comunicació i els polítics, fonamentalment d'esquerres, han contribuït a difondre la idea que el 12 d'octubre és una data de vergonya per als catalans, ja que recorda a aquesta conquesta.

  

  Per altra banda, un personatge cabdal com va ser el de Cristòfor Colom, ha estat utilitzat políticament d'una manera barroera, inculta i populista, amb una clara intencionalitat política, allunyant-lo cada vegada més de la seva realitat històrica i humana.

  Colom ha estat instrumentalitzat per diferents corrents polítics per servir en els seus propis interessos. Per a alguns, és un símbol del colonialisme i d'imperialisme espanyol, mentre que per a altres és un heroi i emprenedor que va obrir el món a noves civilitzacions.

  Aquesta instrumentalització ha contribuït a crear una imatge distorsionada de Colom, que sovint es mostra com una figura tirana i cruel. Aquesta imatge és falsa i perjudicial, ja que oculta i falseja la complexitat de la figura de Colom i el seu paper en la història.

  Així doncs, molts catalans estan confonent una data que hauria de ser d'admiració amb el fet d'una situació de repulsa. Aquesta confusió és el resultat de la manipulació històrica i de la pressió política, així com de l'ús instrumental de Colom per part dels diferents corrents polítics.

  Per superar aquesta situació, és necessari que els catalans coneguin la seva història real i s'apropin a la seva identitat amb orgull. Això implica estudiar les fonts històriques catalanes, espanyoles i especialment internacionals, de manera crítica sense pors ni prejudicis, i evitar les interpretacions partidistes.

  

  El descobriment d'Amèrica va ser sense cap mena de dubtes, el retrobament de dos mons i l'impuls definitiu cap a la modernitat. Aquell 12 d'octubre de 1492, l’arribada de Cristòfor Colom a les costes de l'illa de Guanahaní, a les Antilles, va donar lloc a un esdeveniment que va tenir un impacte profund en la història mundial.

  El retrobament de dos mons que havien estat separats durant milers d'anys va generar un impacte immediat en la societat europea. Va obrir noves rutes comercials i va donar lloc a un intercanvi cultural i tecnològic sense precedents. El descobriment d'Amèrica també va ser un impuls definitiu cap a la modernitat. Va accelerar el procés de globalització i va contribuir a la difusió dels ideals del Renaixement i la Il·lustració.

  Els efectes del descobriment d'Amèrica van ser profunds i s'han mantingut fins avui dia. Els europeus van introduir a Amèrica nous productes i tecnologies, com els cavalls, els canons i la impremta. Els pobles americans, per la seva banda, van introduir a Europa noves plantes i fruits com el tomàquet, la xocolata i el tabac, i també altres tecnologies. Les noves rutes comercials que es van obrir van permetre el comerç entre Europa, Amèrica i Àsia. Aquest intercanvi comercial va contribuir a la difusió de les idees i a l'enrrequiment de les cultures de diferents parts del món.

  Per contra, també va conduir a la colonització d'aquest continent per part dels europeus, colonització que va tenir un impacte devastador sobre els pobles americans, que van ser sotmesos a l'esclavitud, la discriminació i la pèrdua de la seva cultura i de la seva identitat.

  

  En especial la colonització espanyola i britànica van provocar la mort de milions de persones americanes a causa de la guerra, les malalties i l'esclavitud. També van provocar la pèrdua de la cultura i la identitat dels pobles americans tant del nord com del sud. Aquests efectes encara es noten avui dia, i és important recordar-los per tal de poder superar-los.

  En definitiva, el descobriment d'Amèrica va ser un esdeveniment complex amb efectes tant positius com negatius i és rellevant recordar tots aquests efectes per tal de poder comprendre la història mundial i el món en el què vivim avui en dia.

  Amb tot, atribuir la colonització d'Amèrica als primers exploradors és un error històricament inexacte i perjudicial. Els exploradors van obrir el camí cap al nou continent, però no van ser els responsables de la colonització, que va ser un procés complex que va implicar a molts actors. Aquest error perjudica la nostra història, però també, a la nostra identitat, al nostre coneixement i, en definitiva, a la veritat.

  Segur que els catalans no tenim res a commemorar el 12 d’octubre?

  

Cercle Català d'Història (CCH)
octubre de 2023

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa