Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Commemoració del 15è aniversari del Cercle Català d’Història!

» Notícies

  

  

(Versió de l'article en PDF)

  

  El 20 d’octubre de 2008, la nostra entitat, el Cercle Català d’Història, va veure la llum a Barcelona, i ara, quinze anys després, ho hem celebrat! Per compartir aquesta fita amb els nostres socis i amics, es va organitzar una jornada lúdica i festiva en la qual, entre altres activitats, es va fer un repàs a la trajectòria del Cercle i vam explorar les diferents oportunitats que ens ofereix el futur, i en les quals ja treballem.

  

  La jornada

  La celebració que va reunir als socis i amics es va celebrar el passat 21 d'octubre. Fou una jornada exitosa preparada amb afecte i molta il·lusió. Al matí, es va oferir una visita guiada fascinant al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), on vam poder descobrir les restes arqueològiques de la ciutat romana Barcino així com la part medieval.

  El Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) és una autèntica joia que ens transporta a les profunditats del passat. Aquesta experiència museística ofereix una oportunitat única per a explorar les arrels històriques de Barcelona i comprendre com aquesta ciutat ha evolucionat al llarg dels segles.


Un moment de la visita al MUHBA

  

  Un dels punts més destacats del MUHBA és la seva rica col·lecció d'artefactes i restes arqueològiques de Barcino, la ciutat romana que va formar la base sobre la qual es va construir la ciutat Comtal. Les restes de Barcino són una finestra fascinant cap al passat, revelant els fonaments mateixos de la ciutat, els seus carrers estrets i les diferents residències. Passejar per aquests carrers evoca un passat captivador i ple de sorpreses que preferim no desvetllar ara, per incentivar el públic curiós a fer-li una visita.

  Les maquetes detallades i les reconstruccions virtuals permeten viatjar en el temps per veure com era la vida en el dia a dia d'aquesta antiga ciutat romana. Els elements comuns, com les eines domèstiques, els objectes quotidians i els detalls arquitectònics, es presenten amb una cura meticulosa.

  Les muralles i torres medievals que es conserven dins les instal·lacions del museu són estructures defensives i testimonis silenciosos del període medieval de Barcelona, recordant-nos la importància estratègica i històrica de la ciutat al llarg del temps. Com a dada informativa, a més de les exhibicions físiques, el MUHBA ofereix una gamma d'activitats educatives i esdeveniments que enriqueixen la comprensió d’aquesta ciutat.


Pels subterranis de l'antiga Barcino

  

  Posteriorment i com a cloenda a aquesta visita al MUHBA, en les mateixes instal·lacions del museu, vam fer un recorregut pels 15 anys d'història del Cercle Català d’Història i vam discutir amb passió els nostres projectes de futur.


L'Eva Sans en un moment de la presentació

  

  Ja cap al migdia, la jornada va culminar amb un dinar de germanor al prestigiós restaurant barceloní, Can Culleretes, un restaurant ubicat en ple centre de Barcelona, amb una història fascinant i una presència imponent. Amb una ubicació privilegiada al carrer d'en Quintana, aquest establiment ha captivat sempre els comensals per la seva autenticitat, tradició i qualitat.


Amics i socis durant el dinar a Can Cullaretes

  

  Fundat l'any 1786, Can Culleretes és considerat el restaurant més antic de Barcelona i un dels més antics d'Espanya esent un veritable tresor cultural que ha resistit els embats del temps i ha preservat la seva autenticitat al llarg dels segles. Les seves parets estan impregnades d'història, i els seus salons han estat el testimoni mut de diverses èpoques i esdeveniments significatius.

  


El consell de direcció i una de les cofundadores del CCH

  

  En entrar a Can Culleretes, els comensals són rebuts amb un ambient acollidor i una decoració que combina elements tradicionals amb detalls clàssics. El restaurant ofereix una experiència única, transportant els visitants a una època passada, mentre gaudeixen de la gastronomia catalana amb un toc contemporani i deliciós.

  La seva carta destaca per la seva oferta culinària autèntica i de qualitat, que proposa els sabors mediterranis i els productes frescos de la regió. Els plats estan elaborats amb cura i presentats amb elegància, oferint una combinació perfecta entre la tradició i la innovació culinària.

  L’estona passada en companyia de tants amics ens ha deixat uns records imborrables i un esperit renovat per continuar amb la nostra passió per la història i la cultura catalana.

  

  El nostre compromís amb el futur


Una part del grup després del dinar

  

  Des de la nostra fundació, els principis i els valors del Cercle Català d’Història com la passió per la nostra història, la cerca de la veritat i una recerca científica i divulgativa han estat el far que ha marcat la nostra trajectòria i ha definit la nostra identitat. Al llarg del temps, hem abraçat i cultivat tres pilars fonamentals: el rigor, la discreció i la internacionalització. Aquests principis no només han estat els fonaments de la nostra organització, sinó també les brúixoles que han orientat el nostre compromís amb la recerca i la difusió de la història catalana.

  Aquests valors han estat sempre el nostre estendard, impulsant-nos a explorar les profunditats del coneixement amb precisió i serietat. En cada projecte i cada investigació, hem cercat la veritat històrica amb dedicació, assegurant-nos d'avaluar amb el màxim nivell d'exactitud possible. Aquest compromís amb la veritat històrica ha estat la clau per a esdevenir un referent i una font fiable d'informació així com la discreció en el treball.

  La internacionalització és la clau per ampliar les fronteres del coneixement i connectar amb altres comunitats d’investigadors que permeten superar les barreres del sistema al nostre país. Hem treballat activament per estendre la nostra empremta més enllà de les terres catalanes, fent del diàleg global una part intrínseca de la nostra tasca i ho seguirem fent. La història de Catalunya no és només local, sinó que és una peça essencial del mosaic global, i la internacionalització és l'únic mitjà per abraçar aquesta realitat.

  En el cor de la línia de treball del Cercle Català d'Història es troba la recerca, una aventura constant per descobrir nous aspectes del passat que enriqueixen la nostra comprensió del present. La recerca s'ha realitzat des de diversos fronts: Des de l'arxivística i la documentació fins a projectes innovadors.

  En el terreny de la difusió, s'ha realitzat una gamma diversa d'activitats, des de conferències i sopars-tertúlia fins a rutes guiades i certàmens especials. Les publicacions, tant directes com indirectes, han estat una via crucial per compartir el nostre coneixement amb el públic. Des de "Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana" fins a col·laboracions en articles de revistes, s'ha utilitzat cada mitjà disponible per ajudar a difondre la riquesa i el coneixement de la nostra història.

  En el treball de recerca de la nostra entitat, hem explorat arxius i documents d'arreu. Hem impulsat projectes innovadors com l'estudi cal·ligràfic de documents colombins oficials i la revisió de la suposada recerca d'ADN de Cristòfor Colom que impulsa la Universitat de Granada. La internacionalització, a través de la participació en congressos com el Congrés Internacional d’Americanistes, ha estat una oportunitat per connectar amb experts de tot el món i compartir coneixements.

  El nostre compromís amb aquests principis, i amb la recerca i la difusió ha estat la força motriu que ha definit la nostra trajectòria fins avui, i continuarem endavant amb la passió que sentim en descobrir i compartir la riquesa de la història de Catalunya amb el món.

  Ens veiem en la propera celebració i us animem a compartir amb nosaltres les diferents activitats que anirem programant. Fem Història, Fem cercle!


Fins al proper aniversari!

  

Redacció del CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa