Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 24/02/09 al 02/03/09

Refranyer

"En la casa que es treballa, mai no hi falta pa ni palla."

Informació general

El Cercle Català d'Història, al FACEBOOK
Benvolguts amics, des de fa ja alguns dies, el Cercle Català d'Història disposa ja del seu grup d'amics al FACEBOOK. Com tots sabeu, aquesta coneguda eina d'internet, està especialitzada en les relacions socials, alhora que és una fantàstica eina més per aconseguir millorar la comunicació entre tots els amics del CCH. Us convidem a unir-vos a nosaltres i a dir la vostra.    (.htm)

Temps de guerra i repressió

Presentació del llibre: "El president a París" de Jordi Peñarroja
"El passat dilluns 16 de febrer, el nostre amic i col·laborador Jordi Peñarroja va presentar al Centre Comarcal Lleidatà el seu llibre: "El President a Paris". El llibre va ser introduit per la Mercè Artigas, bibliotecària i Historiadora de l'Art, la qual coneix molt bé l'obra d'en Jordi Peñarroja. La Mercè Artigas va destacar en la seva intervenció, l'estil inconfusible de l'autor, un estil que esquitxa i combina, el coneixement dels fets amb un divertit sentit de l'humor." Crònica de n'Eva Sanchez.

Cal saber

HISPÀNIA: l’origen del nom
"És evident, doncs, que el nom d’Ibèria i Espèria o Hispània, I-Sphan i Shafan el van imposar els de l’est de la Mediterrània. No hi ha constància d’una denominació indígena de *Conilàndia per part dels naturals de la Península. Pocs, aleshores, tindrien idea de la configuració geogràfica peninsular i d’estar situats en un límit de la terra." Article de n'Antoni Jaquemot.    (.htm)

La marina catalana

L'orígen del cognom Colón i Colom. Un misteri per a un mateix cognom?
"Per tant, tenim un cognom que s'escriu “COLÓN” que acompanya segons se'ns havia ensenyat al descobridor del Nou Món però que ningú fins al moment ha pogut determinar com s'ha originat ni – el que és més important- de quina branca, famíl·lia o casa prové. I tenim, en documents històrics que s'han conservat com el cognom del descobridor s'escriu “ COLOM” essent aquest un cognom català amb un orígen a la Provença i vinculat a la Reialesa.“ Articlede n'Eva Sans    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La batalla de Cardedeu (II part)
"Una vegada acabada la feinada que representà la preparació d’un llibre sobre la batalla de Cardedeu , i de la conferencia donada per commemorar el segon centenari d’aquest episodi bèl·lic de la Guerra del Francès, una pregunta em quedà en el cap: Perquè el general Vives fou derrotat d’una manera tant contundent?" Article d'en Gustau Adzerias.

1936-1939 guerra nacional i de classes
"Pensem que pot ésser interessant i que és alhora necessari, de fer una reflexió i anàlisi en clau d’interpretació catalana, de la guerra del 1936-39, sobre l’especificitat de la guerra en l’àrea del Principat i la resta de la nació, és a dir, el cas de la guerra a Catalunya, en funció de la seva cultura, estructura sòcioeconòmica, institucions i identitat nacional." Article de n'Agustí Barrera.    (.pdf)

Imaginari català

Nous personatges per l'imaginari històric català
Amb la publicació de dos nous dibuixos continuem amb la nova col·lecció que titulem Conjunt d'imatges femenines de totes les èpoques. En Francesc Riart ens ofereix aquesta setmana la indumentària d'una romàna del baix imperi (s.V dC), i una Visigotica (s.V dC). Dibuixos d'en Francesc Riart.

Els segles d'or

Vers la demostració de la catalanitat del Quixot (VI)
Amb el títol de "Vers la demostració de la catalanitat del Quixot", el nostre col·laborador i amic en Lluís Mª Mandado, ens ofereix una sèrie d'articles curts on analitza un bon grapat d'aspectes de l'obra d' "El Quixot de la Manxa". Amb la seva perspectiva i coneixements, ens aproparem una mica més a la realitat d'aquesta obra. Aquesta setmana el sisè capitol. Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa