Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 07/04/09 al 13/04/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A casa vaig portar un amic; ell es quedà d'amo i jo acomiadat."

Cal saber

Catalans a Puerto Rico
"En el viatge de recerca i investigació que ha fet el Cercle Català d'Història a Puerto Rico seguint les passes que el 1493 van fer els mariners i l'armada que va enfilar cap a Amèrica acompanyant l'Almirall Colom, el CCH va poder constatar i certificar- referint-nos en temps presents- de la gran presència de catalans que viuen i treballen a l'illa que l'Almirall anomenà “Sant Joan Baptista”." Article de n'Eva Sans.    (.htm)

Temps de guerra i repressió

La catedral de Barcelona y la guerra civil catalana
"El estudio de la catedral de Barcelona y el análisis de cómo esta institución vivió y sufrió la guerra civil catalana, cómo reaccionó y cómo se administró, cómo se vio modificada y a qué actitudes y decisiones se vio obligada a tomar, nos permiten acercarnos al conocimiento de la guerra civil catalana desde una nueva óptica y con nuevas perspectivas, base de este trabajo. Sin pretender escribirla de nuevo o definir sus razones, nos acercaremos a elementos, instituciones y actitudes que hasta estos momentos permanecían sin estudiar." Article de na M. Jesus Torres i Ferrer.    (.pdf)

Imaginari català

El nou 'look' de Jaume I
"Quan Jaume I va engegar la conquesta de Mallorca, tenia 19 anys. Les poques imatges que en coneixem no s’adiuen amb aquell jove que va encetar l’expansió catalana, una reeixida empresa que li faria guanyar el sobrenom de Conqueridor. L’anàlisi de la seva capacitat militar, i la renovació de la iconografia que l’envolta, són els objectius de l’obra Els exèrcits de Jaume I, primer número de la col·lecció Polemos de l’editorial Duxelm, dedicada a temes bèl·lics d’història de Catalunya." Article publicat al diari AVUI del 06/04/09.    (.pdf)

Els segles d'or

Vers la demostració de la catalanitat del Quixot (XII)
Amb el títol de "Vers la demostració de la catalanitat del Quixot", el nostre col·laborador i amic en Lluís Mª Mandado, ens ofereix una sèrie d'articles curts on analitza un bon grapat d'aspectes de l'obra d' "El Quixot de la Manxa". Amb la seva perspectiva i coneixements, ens aproparem una mica més a la realitat d'aquesta obra. Aquesta setmana el dotzè capitol. Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

La biblioteca

"La ciutat de Barcelona" de Francesc Carreras Candi
"Aquest llibre és una obra de referència sobre la ciutat de Barcelona, que s’esmenta molt a les bibliografies però, de fet, avui resulta poc llegida o consultada. En alguns aspectes pot considerar-se una obra superada, al capdavall és un llibre publicat el 1916 que acaba donant-nos una visió de Barcelona que arriba a tot estirar i parcialment només fins a 1915." per Jordi Peñarroja.    (.htm)

Especial

Barcelona 1908
"Un curt que ens mostra una escena quotidiana de la Barcelona del 1908 que ens apropa a la realitat del moment. Carrers com el Passeig de Gràcia entre d'altres per on circulaven alhora els cotxes,la gent a cavall o en carro, bicicletes, la gent a peu i sobretot el tramvia, protagonista principal des d'on el seu director- Ricardo de Baños- va gravar aquestes imatges. Un retrat costumbrista que ens ajuda a apropar-nos a l'època dels nostres avis en un ambient tan diferent a la Barcelona actual tot i separar-nos poc més d'un centenar d'anys. Un salt en el passat de la Ciutat Comptal que ens ha fet arribar la Teresa March." Vídeo d'en Ricardo de Baños.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades, i que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Geografia Política Protoespanyola Part 1 - Les Banderes quarterades amb lleons d’en Ferran II
"El CCH sempre ha defensat la catalanitat de la descoberta americana; i que no fou fins a finals del S XVI en que començà la castellanització de l’imperi hispànic; i que tot plegat repercutí, no només en les descobertes geogràfiques sinó en els prohoms, en els fets polítics i en molta de la producció artística i religiosa de les primeries d’aquest període anomenat Segle d’Or Espanyol (1492-1681). Això, ho hauríem de veure-ho reflectit en una bona mostra de portolans peninsulars d’aquest període mirant, quines figures reials s’hi associen, la frequència de presentació de les vinyetes de les ciutats, les banderes de domini territorial i la seva evolució cronovexil·lològica. Us proposem un viatge cartogràfic a la geografia política de la Protoespanya. L’iniciarem amb les banderes quarterades amb lleons que, segons la historiografia oficial, portà en Colom als seus viatges." Article d'en Jordi Grau.    (.pps)

Colom i la seva relació amb Portugal
"Segons en Mitjana de las Doblas, Colom fou armat cavaller l´any 1463 pel rei Enric IV, a l´inici per tant, de la guerra civil2. Per un altre autor, en Lluís Ulloa, sabem que en “Joan Colom, català, l´antic corsari, que un temps havia estat com a rebel al servei del conestable de Portugal, fill de Pere el Viatger i nebot d´Enric el Navegant”. També serví el rei Renat d´Anjou (nét, per línia materna dels reis d´Aragó, ..." Article d'en Jordi Indiano.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)