Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 02/06/09 al 08/06/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A la muralla de mar no hi va el ric a passejar"

Editorial

Gràcies Barça!
"Els èxits o derrotes dels catalans en el trascurs del pas dels segles i de les èpoques -com a nació que sempre ha estat- amb les seves guerres, conflictes, tractats de concòrdia amb d'altres països, les seves constitucions, el seu dret provinent de temps immemoriables: “ Les costums”, tal i com també se les anomena, han estat tots ells, reconeguts i avalats pels nombrosos testimonis escrits d'arreu del món." Article del CCH.    (.htm)

Cal saber

"El Barça retorna a la història (I): La passió pel tricampió enlluerna al món
"Parlar del Barça, és també parlar d'història, i especialment en una temporada com aquesta que s'ha convertit en la més brillant de la història del club. El Cercle Català d'Història present en els actes de celebració, us apropa una mica més, aquesta jornada tan memorable." Article de n'Eva Sans i Joaquim Ullan    (.htm)

La marina catalana

Historiador nega l'existència de l'Escola de Sagres
"L'escola de navegació en Sagres mai va existir, ja que només un mite construït pel fervor nacionalista de la historiografia portuguesa del període romàntic del segle XIX. La tesi és de l'historiador brasiler Fábio Pestana Ramos, en el seu últim llibre "Per mars mai navegats", resultat de dos anys de recerca en diferents biblioteques de Portugal i Brasil." Article del portal Público del 08/02/09    (.pdf)

Curiositats sobre el monument a Colón
"La Puerta de la Paz, en Barcelona, es un espacio recuperado para la ciudad no hace muchos años. En 1868 se procedió al derribo del baluarte que cerraba ias Ramblas y éste pareció ser el anuncio de una serie de reformas que han reunido en el lugar un cúmulo de recuerdos marineros y, en especial, colombinos. El monumento al gran almirante, la reproducción de la carabela «Santa María» y el Museo Naval son tres puntos que recuerdan el gran descubrimiento y el prólogo de la incorporación de América a la historia del mundo occidental a través de la Corona de España."

Temps de guerra i repressió

La república catalana de 1641: Un foc d'encenalls
"En aquest estudi s’han analitzat les raons dels catalans per proclamar la República el dia 16 de gener de 1641, fet que reflectia la teoria política de la revolució i la seva aplicació pràctica. Per a la nostra argumentació, també hem confrontat i comentat un document en dues versions. Així doncs, l’efímera República Catalana va ser la proclama testimonial d’un projecte inicial de la voluntat col·lectiva revolucionària." Article de na Núria Florensa i Soler.    (.pdf)

La crítica

Qui ens escriu la història?
"Així és dificil construir un pensament equilibrat i sòlid, trencar el cercle viciós en què fa segles que vivim. Bernat Dedéu explicava fa uns dies que l'estudi de Narcís Garolera sobre les modificacions que va patir El quadern gris de Pla no troba editor. No sé de què s'estranya." Article del diaro AVUI del 30-04-09.    (.pdf)

Especial

ELS segadors original
De la Guerra dels Segadors, s'ha conservat la música del que després s'ha convertit en l'Himne nacional de Catalunya i símbol de la identitat catalana. Els dos textos més difosos han estat l'històric, publicat ja per Milà i Fontanals el 1882 en el seu Romancerillo Catalán i, en la primera edició musical, per Francesc Alió el 1892 en el seu recull de Cançons populars catalanes, i l'actual d'Emili Guanyavents, el més polític i reivindicatiu, guanyador d'un concurs convocat amb aquesta finalitat per la Unió Catalanista el 1899 i que va provocar una apassionada polèmica pública i periodística. Amb l'adaptació d'Emili Guanyavents, la lletra original dels Segadors es va simplificar i reduir de sis estrofes a tres, que són les que es canten actualment.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La Muixeranga (I)
"¿La Muixeranga d'Algemesí? és 'cant'. Un cant nacional-popular. Que, a la curta o a la llarga puga desplaçar el coro de zarzuela del mestre Serrano, justament anomenat 'Himno Regional'. Ben mirat, per a continuar sent valencians, els valencians ens hem d'inventar unes esperances de futur, a tots els nivells. I al nivell de cantar. ¿Quina cançó i el cant de tothom?" Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa