Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 08/09/09 al 14/09/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El setembre és veremador, i es fa vi, el bo i millor"

Cal saber

La taula misteriosa
"La revetlla de Sant Bartomeu de 2000 vaig pujar al cim del Sinaí per gaudir de l'espectacle de veure eixir el sol. Una experiència, en el meu cas, gens mística però poètica. El matí de dia 24 d'agost, en davallar a la falda de la muntanya, quant la calor del desert feia recular la frescor de la nit més estelada que he vist mai, vaig visitar el monestir on se suposa que hi ha Caterina d'Alexandria. Allà es mostra als turistes l'esbarzer ardent des d'on, segons l'Èxode, Déu il·luminà i parlà a Moisès i, encara ara, als que s'ho volen creure." Article d'en Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo".    (.htm)

Especial Homenatge Colom

Vídeo amb les millors fotografies del "1er Concurs Infantil: Colom a l'Escola"
El nostre amic i col·laborador en Carles Mart, ens ha fet arribar un vídeo realitzat per ell mateix, en que recull les millors fotografies de la jornada d'entrega de premis del "1er Concurs Infantil: Colom a l'Escola", i que va estar organitzat pel Cercle Català d'Història. Aquest vídeo és especialment un senzill homenatge als tres premiats d'enguany, en Kilian, la Patricia i la Carla. Felicitats a tots tres.    (.htm)

La marina catalana

La caravel·la Santa Maria i el bitllet d’1 pesseta
El nostre amic i soci en Marcel Mañe, home perspicaç on els hi hagi, ens envia aquesta curiositat que ell mateix ha detectat en antics bitllets d'1 pesseta. Com ell mateix molt bé diu, "aquells homes, potser havien llegit el llibre Cristòfol Colom fou català. La veritable gènesi del descobriment escrit pel peruà Luís de Ulloa en 1927".Article d'en Marcel Mañé.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Josep Joaquim Martí, un militar català oblidat?
"Buscant informació, per aprofundir més sobre l’important batalla de Valls del 26 de febrer de 1809, he trobat un interessant manuscrit dipositat al “Archivo Histórico Nacional – Depósito de la Guerra”, que porta com a títol “MEMORIAL DEL MARISCAL DE CAMPO JOAQUÍN MARTÍ SOBRE LA BATALLA DE VALLS Y SU ACTUACIÓN EN ELLA”. La seva lectura resulta molt interessant i ens dona una visió, encara que personal, de les situacions i fets ocorreguts en el Principat de Catalunya entre les derrotes espanyoles de Cardedeu (16/12/1808) i de Molins de Rei (21/12/1808), i la mort de Reding el 23/04/1809." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

Imaginari català

El vers facilita molt la memorització, encara que es parli d´història
"És molt més fàcil memoritzar qualsevol text escrit en vers! Al contrari dels historiadors, que han de partir del rigor absolut, amb una auca es pot jugar amb la ironia i la lleugeresa. A través d'un vers, aprendre la història és bufar i fer ampolles. Sobretot intento allunyar-me de les figures més carregoses perquè el text no es faci pesat i triar els personatges més rellevants per no presentar una història de més d'un protagonista." Article del DIARI DE GIRONA del 21/07/09.    (.pdf)

La biblioteca

"La traïció anglesa", d'Antoni Muñoz i Josep Catà
"Seguint els seus treballs sobre la nostra història dels segles XVII i XVIII, els amics Muñoz i Catà, investigadors incansables, ens desvetllen ara a LA TRAÏCIÓ ANGLESA la clau dels ignominiosos tractats d’Utrecht el 1713 i la posterior derrota catalana, amb la capitulació de Barcelona l’Onze de Setembre de 1714 i, finalment, de Mallorca el juliol de 1715. I la clau no és altra que la traïció anglesa, com molts ja intuïen o afirmaven." per Jordi Peñarroja.    (.htm)

La crítica

El pedestal de l’imperi
"Avui voldria comparar dos llibres tangencialment relacionats amb Colom que acabo de llegir: l’un es “El pedestal de las estatuas” de Antonio Gala, l’altre es “El imperio español, de Colón a Magallanes” del famós hispanista Hugh Thomas, i si ho faig al mateix temps es perquè son dos llibres diametralment oposats, i que tracten del mateix període històric." per en Miquel Manubens.    (.pdf)

Especial

Cardona 18 de setembre de 1714
Imatges del Xè Aplec de Cardona, on es recrea la caiguda de la vila i amb ella, de tot Catalunya.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Geografia Política Protoespanyola Part 4 - Marques de domini territorial a les Canàries
"Per l’evangelització de les Canàries es preparà una expedició missionera i comercial a càrrec d’en Joan Dòria i Jaume Sagarra, poderosos comerciants mallorquins. El rei Pere III, després de reintegrar Mallorca i el Rosselló a la corona Catalana el 1349 en destronar el seu cosí i cunyat Jaume III de Mallorca, agafà el control de l’expedició que sortí el 1352 sota el comandament d’Arnau Roger per prendre possessió de les Canàries, amb la benedicció del papa Climent VI que el 7 de novembre de 1351 havia expedit la butlla Coelestis sex regnum nomenant el carmelita mallorquí fra Bernat Font primer Bisbe de les Canàries." Article d'en Jordi Grau.    (.pps)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa