Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 06/10/09 al 12/10/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Molta tinta i molt paper, però de justícia gens"

Cal saber

Els remences
"En 1486-04-21, a la vista del benestar dels pagesos catalans lliures reialencs i dels pagesos catalans lliures aloers, i amb el suport de dites dues classes de pagesos, els pagesos catalans de remença aconsegueixen, després d’un alçament d’armes, que el rei Ferran, dit el Catòlic, firmi al monestir de santa Maria de Guadalupe (a 90.000 metres a l’est del municipi de Càceres) la sentència arbitral de concòrdia (coneguda com sentència arbitral de Guadalupe) que..." Article d'en Marcel Mañé.    (.htm)

La marina catalana

Abans estranger que català!
"Ahir, festa de la Mercè a Barcelona, abans Cap i Casal de Catalunya, la meva dona i jo vàrem anar a la Vila de Pals, a fer una visita i aprofitar per proveir-nos del preuat arròs que s’hi conrea. La vegada anterior, ja fa uns quants anys, no la vàrem poder fer junts per culpa d’un greu accident familiar. En aquestes, que veiem un cercle de persones que es prestaven a escoltar una guia turística –pensàvem-. Però no. Allò semblava més aviat que s’estava congriant una actuació de caire cívic o potser cultural. No vàrem dubtar a sumar-nos-hi, amb l’aquiescència de la mateixa guia." Article del portal EL MATÍ DIGITAL del 29/09/09.    (.pdf)

La pretesa noblesa dels Bofarull de Savallà del comtat i de Santa Coloma de Queralt, traslladats a Mataró (Falsificacions nobiliàries IV)
"A finals del segle XVII vivia a la ciutat de Reus un família Bofarull. Un dels seus membres, Josep Bofarull i Gavaldá, fill d’un boter i nét per línia paterna d’un fustert, es va dedicar als negocis i va posar una fàbrica d’aiguardents. El 1760 fou agraciat amb el Privilegi nobiliari de Ciutadà Honrat de Barcelona, el 1772, amb el de Cavaller del Principat de Catalunya, i el 1774, amb el de Noble del Principat de Catalunya." Article de n'Armand de Fluvià i Escorsa.    (.pdf)

Els segles d'or

Conferència: "La Lingüística y el nacionalismo lingüístico español", per en Juan Carlos Moreno Cabrera
Conferència a càrrec de Juan Carloes Moreno amb el títol "La Lingüística y el nacionalismo lingüístico español" dins el marc de la Jornada 10 Anys de Filologia catalana a la UOC. En aquesta conferència, el professor Moreno, desmunta un per un els tòpics bàsics i fonamental que formen les columnes principals del nacionalisme ligüístic espanyol.La crítica

A PUNT D'ASSOLIR ELS 1.000 MEMBRES!! - El grup d'amics del Cercle Català d'història al FACEBOOK
"El grup del Cercle català d'història al Facebook està a punt d'assolir els 1.000 membres en un temps rècord. El grup neix amb l'objectiu d'aglutinar tots aquells amics i amigues interessats, motivats o apassionats per la història de Catalunya, per la seva recuperació i per la divulgació no només a nivell nacional sinó també internacional." Article de la redacció del CCH.    (.pdf)

El símbol escapçat
"L'arquitecte Oriol Bohigas, un dels ideòlegs del pla de la Vila Olímpica, sostenia que allà on ara s'aixequen les dues torres no hi havia paisatge i que calia crear-ne un de nou. I va proposar que s'hi aixequessin quatre torres que simbolitzessin les quatre barres. Però l'Estat no ho va permetre al·legant que tanta edificació atemptaria contra el pla de costes." Article del diari AVUI del 06/10/09.

Especial

Un passeig per la Tarragona dels nostres avis
Sempre que pensem en Tarragona ens vénen al cap els temps dels Romans. Però la Tarragona dels nostres avis i besavis també era molt interessant...
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Temps de guerra i repressió

La república catalana de 1641: Un foc d'encenalls
"En aquest estudi s’han analitzat les raons dels catalans per proclamar la República el dia 16 de gener de 1641, fet que reflectia la teoria política de la revolució i la seva aplicació pràctica. Per a la nostra argumentació, també hem confrontat i comentat un document en dues versions. Així doncs, l’efímera República Catalana va ser la proclama testimonial d’un projecte inicial de la voluntat col·lectiva revolucionària.” Article de na Núria Florensa i Soler.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)