Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 27/10/09 al 02/11/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El flaviol no el toca qui vol"

La marina catalana

24 d'octubre, ruta històrica: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història Mai Explicada de la Descoberta d'Amèrica"
"Aquest passat dissabte 24 d'octubre el Cercle català d'història va oferir una doble ruta guiada al matí i a la tarda a la vila de Pals sobre la vinculació entre l'Almirall Cristòfor Colom i la vila de Pals, dins la iniciativa engegada aquest passat estiu de donar a conèixer a la gent els estudis existents que ja fa anys i segles que hi havien sobre la catalanitat de Cristòfor Colom i sobre el paper i la participació de la Corona Catalano-Aragonesa en l'empresa de la descoberta d'Amèrica." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

"Colom i la manipulació que no s'atura (2)". Entrevista a Joaquim Ullan, president del CCH a AVM Ràdio
"Parlar de Colom és parlar d'una manipulació que no té aturador, és parlar d'una història que ja dura anys i panys i que només Déu sap quants gripaus més ens haurem d'empassar. Cal mentalitat oberta, rigor i cap mena de prejudicis previs per poder recuperar el camí correcte que un dia ens va ser ocultat. El tenim davant i no el veiem. Aquest és el drama." Segona entrevista a AVM Ràdio del 15/06/09.

Catalunya «In Hoc Signo Vinces» 2
"Per a fer les foto dels dos àngels aguantant la senyera, l’escut amb els quatre pals, l’escut català, vaig haver d’entrar a la sagristia per a demanar permís a fi de poder-me situar al darrera de l’altar. Hi havia tres persones parlant, i una d’elles, la qual vaig pensar que era el sagristà, va accedir a deixar-me passar a l’altar i fins i tot, molt amablement, va acompanyar-me a fer la foto. Li vaig preguntar si aquella imatge era l'original i em va dir..." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

L'almirall continua d'actualitat a la premsa diaria
"Una investigadora de la Universitat de Georgetown, de Washington, que té el seu prestigi malgrat detalls com haver convidat José María Aznar com a conferenciant, ha arribat a la conclusió que Cristòfor Colom era un catalano parlant de l'antic Regne d'Aragó. Es basa en una anàlisi acurada de les cartes i escrits que es conserven de l'almirall, i en les quals adverteix que tenia un domini força precari de la llengua espanyola, però en canvi una expressió vigorosa i acolorida. L'observació dels detalls és el que ha portat Estelle Irizarry a formular la seva deducció."

Temps de guerra i repressió

Santa Coloma, origen de la guerra dels segadors
"Sovint, els nostres polítics parlen del difícil encaix de Catalunya a Espanya. No crec pas que, almenys en això, ningú gosi contradir-los. En aquest complicat acoblament el grinyol és la remor de fons habitual, però de vegades la fregadissa és tan forta que encén guspires. El darrer exemple és ben recent i notori; em refereixo, és clar, a les passions desfermades pel debat sobre aquest nou Estatut que, per bé o per mal, ens regirà els destins durant una bona temporada. Però no us penseu pas que els desajustaments siguin fruit de l’època actual. No, ja fa uns quants segles que duren i, probablement, s’aniran arrossegant fins que la immigració, inevitable, hagi convertit Europa sencera en un conglomerat diferent del d’ara." Article d'en Xavier Marcó Masferrer.    (.pdf)

Especial

Servei de Biblioteques al Front
Vídeo de l'exposició "Biblioteca en guerra" organitzada per la Biblioteca Nacional espanyola. En aquest vídeo s'explica la creació del Servei de Biblioteques del Front de la Generalitat de Catalunya sota la direcció de Jordi Rubió i Balaguer.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Els segles d'or

Vers la demostració de la catalanitat del Quixot (I)
"Aquest obra que ara començo a desvelar, aquest alliberar la follia reclosa, emmudida i encadenada que fins ara ni passa amunt ni avall, continuarà fins a trobar totes les irreverències, indiscrecions e inconveniències que d’un Servent hom pot esperar. I que d’un pobre indocte com jo el meu encantament permeti.” Article d'en Lluís M. Mandado i Rossell.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa