Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 08/12/09 al 14/12/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El mussol en l'oliver per rei del món es té"

La marina catalana

Mètode historiogràfic o policial?
"La historiografia és una ciència diguem-m’ho així, que és fonamenta especialment en el treball rigorós, fonamentat, lliure de prejudicis i amb suport documental i de dades que certifiquin la verosimilitud dels treballs, tesis, estudis, etc, que l’historiador o investigador de torn pretengui presentar a la societat. El bon investigador és aquell que minimitza a la mínima expressió el grau d’influència de la seva pròpia ideologia, dels seus prejudicis, i de la seva possible interpretació dels fets, en el treball que duu a terme." Article d'en Joaquim Ullan (President del Cercle Català d'Història).    (.pdf)

Amèrica era Catalana: Prova documental de la catalanitat de l’imperi Americà (II)
"I ara arriba el plat fort, el fragment del llibre famós que llegit per milions de persones ha resultat ser invisible o neutre, a l’igual que els molts mapes amb banderes catalanes que guarden les llibreries nacionals i reials, els estudiosos i la gent , fins i tot catalans, els tenen a la vista i no diuen res o no ho saben veure. M’agradaria saber com s’ha explicat fins ara." Article d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

Al voltant de Cristòfor Colom (3) : La recuperació del Sant Sepulcre de Jerusalem
"La «recuperació del Sant Sepulcre de Jerusalem», aquesta va ser una de les coses que es van fer constar a les Capitulacions de Santa Fe, que va ser signades conjuntament per Cristòfor Colom i els reis Catòlics: Ferran de Catalunya i Aragó, i Isabel de Castella i Lleó. Quin interès tenia Colom en fer constar això en el document notarial? La resposta s’entén si es té en compte que Colom era un noble català, ja que la recuperació del Sant Sepulcre de Jerusalem havia estat una de les missions que s’havien fixat com a objectiu ja des de Catalunya, el rei Jaume I ( 1208-1276) i també de Ramon Llull (1232-1316), de la noble família catalana dels Erill per part de mare." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Activitats

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Tema Colom: Anàlisi de les darreres aportacions”
"El Cercle Català d’Història va inaugurar “l’espai-tertúlia al Cafè de l’Òpera” de Barcelona, en aquest espai emblemàtic, en el que recuperarem les tertúlies intel·lectuals de vessant històrica, patrimonial o artística catalana. Cada tertúlia presenta un tema diferent que el moderador-convidat exposarà i que obrirà el debat acompanyats, això si, per la degustació d’un bon berenar. La tertúlia amb la que vam obrir aquest espai al Cafè de l'Òpera, va portar per títol “Tema Colom: Anàlisi de les darreres aportacions” i va estar introduida per en Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Ruta històrica: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història Mai Explicada de la Descoberta d'Amèrica"
"Aquest passat dissabte 5 de desembre, el Cercle català d'història va organitzar una ruta guiada al matí a la vila de Pals sobre la vinculació entre l'Almirall Cristòfor Colom i la vila de Pals, dins la iniciativa engegada aquest passat estiu de donar a conèixer a la gent els estudis existents que ja fa anys i segles que hi havien sobre la catalanitat de Cristòfor Colom i sobre el paper i la participació de la Corona Catalano-Aragonesa en l'empresa de la descoberta d'Amèrica." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

La crítica

Un sabotatge dissimulat
"Dia 5 de maig de 1865 el "Diario de Palma" publicava: "No vamos a enumerar las grandes ventajas que en sí lleva una línea férrea. Ventajas que llevarán paso a paso a la isla por la senda de una revolución pacífica al colmo del bienestar." 10 anys després s'inaugurà el primer tram de ferrocarril a Mallorca, però les coses es varen fer amb els peus i allò que neix malament, malament acaba. Abandonats per Espanya, que patrocinava línies fèrries arreu de l'estat, aquí el tren va ser fruit de la iniciativa privada i no es va projectar en clau de servei sinó d'inversió." Article del diari DIARI DE BALEARS del 30/11/09.    (.pdf)

Especial

Cultura dels Pirineus i les Terres de Lleida
La cultura més genuina: Descobreix un impressionant legat històric gaudint de la gastronomia, les costums i les festes populars més autòctones dels Pirineus i les Terres de Lleida. T'animes? www.lleidatur.com
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La biblioteca

"Els exèrcits de Jaume I", de F.X. Hernandez, F. Riart i X. Rubio
"Jaume I, “el Conqueridor”, comte de Barcelona i d’Urgell, rei d’Aragó, de València i de Mallorca, senyor de Montpeller ha estat un dels personatges més rellevants en la història dels Països Catalans. Amb les conquestes de Mallorca i València, va convertir el mosaic polític de la Corona d’Aragó en una potència mediterrània. Però les seves campanyes van ser complexes, i no sempre va gaudir del suport dels nobles, de les ciutats o dels ordes militars. El comte-rei va haver d'improvisar i liderar un projecte polític comú per tots els seus territoris, per tal d’aconseguir recursos i tropes amb les quals continuar el seu ambiciós programa d’expansió.” Article de la redacció del CCH.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa