Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 22/12/09 al 28/12/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"És dia de nadal, salsa, gallina o gall farcit, tant si és pobre com si és ric, per a aquell dia mai no falta"

La marina catalana

Amèrica era Catalana: Prova documental de la catalanitat de l’imperi Americà (IV)
"A partir d’aquest llibre universal, obra mestra del seu temps i de la seva llengua i de la literatura universal, fora de la total influència de la Tisora castellanista, que ha estat escrit per un contemporani que treballa per a aliats de Carles I, potser amb alguna reticència. Podem dir tranquil·lament que a més dels llibres que ens han arribat que són d’historiadors catalans, ara en tenim un altre molt important." Article d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

Conferència i sopar-tertúlia amb Jordi Peñarroja: "El personatge de Narcís Monturiol, avui"
"El Cercle Català d'Història va organitzar una conferència amb posterior sopar-tertúlia, el passat dia 15 de desembre i que en aquest cas va comptar com a convidat, amb el col·laborador del Cercle Català d'Història, el Sr. Jordi Peñarroja, qui ens va parlar de la figura de Narcís Monturiol, un personatge que ha esdevingut un heroi català de la tecnologia tot i que sovint la seva personalitat hagi estat desfigurada i envoltada d'una certa polèmica." Article d'en Jordi Peñarroja.

Imaginari català

Llegendes i tradicions del nadal a l'Empordà
"Avui us vull parlar d'uns dies i d'unes nits màgiques que es donen els últims dies de l'any. El dia 24 de desembre, nit bona... es fa cagar el tió. És un moment que els nens han esperat des de fa temps perquè prèviament han tingut cada dia que donar-li menjar blat de moro i faves. Han escollit el tronc més gran del llenyer (a ser possible borat o foradat). A la vesprada, el tronc es posa al foc, tapant la part de darrera amb una saca. Al cremar el soc en surten de les flames màgiques totes les generacions que han anat repetint aquest ritual, i és llavors quan tots els pares i els avis rememoren quan eren petits, també els seus pares i els seus avis com els hi feien picar el tió." Article d'en Narcís Subirana.    (.pdf)

Els plats típics nadalencs representen una continuïtat de tradicions ancestrals
"Durant les dates nadalenques adquirim una sèrie de comportaments culturals i socials la majoria dels quals giren a l’entorn de la gastronomia. Taules plenes amb tota mena de suculents plats i begudes diverses (vins i caves sobretot) són essencials per a ambientar una atmosfera de recollida i retrobada familiar. Avui des del Mirador farem una ullada al perquè de molts d’aquests costums alimentaris i quin és el seu sentit." Article anònim.    (.pdf)

La crítica

Barcelona torna a la Generalitat els retrats dels comtes reis de Catalunya i Aragó
"L'Ajuntament de Barcelona ha tornat a la Generalitat la col·lecció de retrats dels comtes reis de Catalunya i Aragó. Les pintures estaven exposades al Museu Militar del castell de Montjuïc i, en tancar aquesta instal·lació, ara tornen a mans del govern català. Els quadres componen la galeria règia més antiga d'Espanya i una les més antigues d'Europa. L'acte de cessió s'ha fet aquest divendres al Saló de Cent de l'Ajuntament amb el president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona. Jordi Hereu ha qualificat la cessió de "procés de normalització"."

Especial

Lleida, Seu Vella
Video promocional de la Seu Vella de Lleida
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Colón no desembarcó en San Salvador según la revista 'National Geographic'
"Cristóbal Colón descubrió América al desembarcar el 12 de octubre de 1492 en Cayo Samana, una pequeña isla de las Bahamas, y no en la isla de Guanahaní, llamada San Salvador, a 65 millas al Noroeste, como se había creído hasta ahora, según anunció ayer en Washington la revista Nacional Geographic. Los responsables de la publicación, que han llegado a esta conclusión tras investigar durante cinco años, arirmaron: "Creemos haber resuelto, después de cinco siglos, uno de los mayores misterios geográricos".” Article del diari EL PAIS del 09/10/86.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa