Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 20/04/10 al 26/04/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"A port arribat, vot oblidat"

Mitjans de comunicació

La ruta "Cristòfor Colom i la vila de Pals" a Catalunya Ràdio!
El passat dissabte 3 d'abril celebràvem una nova edició de la ruta guiada a peu, "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història Mai Explicada de la Descoberta d'Amèrica", pels carrers de la vila empordanesa. En aquella ocasió, era Catalunya Ràdio, el mitjà de comunicació que se'n feia ressò. Seguirem treballant en aquesta línia, a fi de què aquest estiu, el país sencer parli de Colom, de Pals, i de la recuperació d'una història que mai hauria d'haver-se oblidat.    (.mp3)

Activitats

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Patrimoni arquitectònic i memòria històrica”
"La darrera tertúlia a l'espai del "Cafè de l'Òpera", va portar per títol “Patrimoni arquitectònic i memòria històrica” i va estar introduïda per en Jordi Peñarroja, membre del Cercle Català d'Història. Durant les dues hores que va durar la tertúlia, vam poder gaudir d'un apassionat debat entre les moltes persones que es van apropar a conèixer un aspecte tan poc tractac però no menys trascendent, com és el del tracte que la nostra societat i en especial l'administració, dona al patrimoni històric català." Article de la redacció del CCH, i fotografies de na Maria Miró.    (.htm)

Presentació del llibre: "ICTINEUS" de Jordi Peñarroja
"El passat dimarts 13 d'abril del 2010, a les 7 del vespre i al Museu Marítim de Barcelona, va tenir lloc la presentació del llibre "ICTINEUS" d'en Jordi Peñarroja, i editat per l'editorial Llibres de l'Índex. En Pere Forés, dissenyador del submarí Ictineu-3, va presentar el llibre i al seu autor, el membre del Cercle Català d'Història, en Jordi Peñarroja." Article de la redacció del CCH, i fotografies de na Maria Miró.    (.htm)

La marina catalana

Las relaciones entre la Corona de Aragón y Granada: Reflexiones desde València
"¿Cuándo podemos apreciar ese cambio en el modelo de relaciones entre la Corona de Aragón y Granada, esa equiparación de su situación a la del resto de territorios musulmanes del Mediterráneo occidental? Podemos pensar que el fracaso de la tregua de 1418 condujo a esa situación. Tal vez, con todo, debamos ver en esa tregua, en sus cláusulas y en su desenlace final, una coartada para llegar, desde la Corona de Aragón, a la situación buscada, al establecimiento de unas relaciones no escritas, dinámicas por sí mismas, autónomas y sin ataduras." Article d'en Javier Marzal Palacios.    (.pdf)

Imaginari català

La vernaclística: Sòcrates, el concepte de llengua i la necessitat de parlar català als Països Catalans (1)
"Podríem definir la llengua com un conjunt de signes i sons que serveixen per a mantenir contacte amb el món de les idees o de l’Esperit i per a la comunicació amb la naturalesa i entre els éssers humans. A aquest conjunt de signes i sons, hom li atribueix un caràcter natural o convencional. De base autòctona o vernacla i de base genealògica o etnocentrista." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Alacant i Alfons el Savi
"A continuació ús presente l’article íntegre que l’arqueòleg alacantí Rafael Azuar Ruiz, publicà para el llibre de festes de moros i cristians de San Blas d’Alacant l’any 2001 del qual tan sols m’he permès traduir-lo a la nostra llengua. Al meu parer l’article desvetlla una més de les elucubracions de la historiografia pan-castellana a la que foren tan avesats els historiadors locals i que traïen l’esperit del nostre regne, enaltint el que fou una conquesta curta i militar, com fou la castellana, i oblidant premeditadament la catalana que des del 1296 fins 1707 ens donà lleis, furs, reis i llengua." Article d'en Miquel Àngel Martinez i d'en Rafael Azuar Ruiz.    (.pdf)

La crítica

Movin Marine sosté que el dolmen de la Creu d’en Cobertella té una gran estructura
"Movin Marine, l’empresa altempordanesa que està realitzant sondejos del subsol amb un nou radar que opera des d’un helicòpter, afirma tenir indicis que el dolmen de la Creu d’en Cobertella, al terme de Roses, amaga una cavitat soterrània que pot tenir entre trenta i quaranta mestres de profundicat, i també amaga un seguit de canals o galeries. Així s’ha explicat Joaquim Casellas, fundacor de Movin Marine, empresa d’Empuriabrava que explota aquest radar. La màquina, dissenyada per enginyers empordanesos, pot treballar a gran profunditat, fins a 2 quilòmetres en direcció al centre de la Terra." Article del DIARI DE GIRONA del 07/04/10.    (.pdf)

Especial

Almogavers
"La Gran Companyia Catalana"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El convent de Santa Caterina i els Jocs Florals de l'edat mitjana
"Que queda encara constància de les costums, tradicions i celebracions al nostre país és cosa ben sabuda , moltes d’elles encara se segueixen celebrant però d’altres s’han quedat aturades en algun moment del passat. Amb la intenció de recuperar la noticia o informació d’ aquestes celebracions hem cercat en el magnífic pou i recull de tradicions i histories que elaborà Joan Amades i tal i com ell les narrà us les volem fer arribar." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa