Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 04/05/10 al 10/05/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interèsLa marina catalana

NOVA EDICIÓ DEL CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE LA MARINA CATALANA - PALS 2010


“Arriba la 2ª edició del cicle de conferències sobre la marina catalana !”

Navegant en l’oblit dels temps, havien quedat els fets i les gestes dels catalans, mariners experts i reconeguts cartògrafs i almiralls, patronejant galeres, naos, coques i caravel·les , militars estratègics que van guanyar mil i una batalles ja des dels almogàvers . Temuts i elogiats per moltes fonts escrites diverses segles ençà per haver conquerit mars i oceans. L’estudi i la recuperació del seu context marítim, social, jurídic o polític ens permetrà recuperar el coneixement del nostre passat històric i anar avançant en les llacunes que cada cop van quedant més enrere…
No hi podeu faltar !

Tota la informació del Cicle de ConferènciesCOMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.Refranyer

"Si busques dona,el primer de tot: que sigui bona"

Activitats

Diada de Sant Jordi de 2010
"Enguany, el Cercle Català d'Història ha estat present a la diada de Sant Jordi, i ho ha fet mitjançant la parada que conjuntament vam tenir amb el Centre Comarcal Lleidatà a la confluència de la Rambla Catalunya i el carrer Consell de Cent. Durant tota la jornada, centenars de persones van apropar-se al nostre punt de venda, i vam poder parlar amb molts d'ells de la nostra tasca, dels nostres projectes i de la feina en general que realitzem." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Conferència i sopar-tertúlia: "Leonardo Da Vinci a Catalunya", amb l’autor en Jose Luís Espejo
"El Cercle Català d'Història va organitzar el passat dia 19 d'abril, una conferència i posterior sopar-tertúlia que en aquest cas va comptar amb un convidat d'excepció, l'investigador José Luís Espejo, qui ens van parlar d'un aspecte tan desconegut com important, la possible relació d'en Leonardo Da Vinci amb Catalunya. Aquest tema ha fet que el seu llibre dedicat a aquest aspecte, s'hagi exahurit en totes les llibreries." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Imaginari català

Els oficis a la Barcelona medieval: Els capellers vers 1300
"Com a continuació dels estudis dedicats al món del treball a la Barcelona baixmedieval, alguns ja publicats. ara presentem la casa i l'obrador d'un capeller establert a la Vilanova de la Mar juntament amb algunes noticies sobre altres del mateix ofici. Sembla una bona época pels artesans de l'abillament, entre ells els capellers, ..." Article de na Carme Batlle.    (.pdf)

La biblioteca

"Ictineus. Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol" d'en Jordi Peñarroja
"L’amic Jordi Peñarroja ens obsequia amb una nova obra històrico-literària-política. En aquest cas l’eix vertebrador argumental no és ni l’efemèride (“Sentir l’Onze de Setembre”), ni els edificis moguts de lloc (“Edificis viatgers de Barcelona”), ni els personatges ni els quelonis (“El jardí de les tortugues”), sinó la figura emblemàtica d’en Narcís Monturiol (1819-1885)." Article d'en Josep Catà i Tur.    (.htm)

La crítica

Cultura analizará el cabello de Jaume I que Millet guardaba en el Palau
"A falta de desvelarse la incógnita de cuánto se llevó del Palau de la Música su ex presidente Fèlix Millet, ahora en plena y tensa investigación judicial, otro de los misterios de la institución ha entrado en vías de resolución: ¿era del rey medieval Jaume I el mechón de pelos que se conserva en la sede del Orfeó Català? No es broma, no." Article del diari LA VANGUARDIA del 01/05/10.    (.pdf)

Especial

La ruta dels Ibers 2007
"La forma més ràpida de tornar 2000 anys enrera"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

1697: L' Acadèmia de Matemàtiques
"Seguint el model de l'Acadèmia Militar de Brussel·les, i vist el baix rendiment d'un centre similar ubicat a Madrid, la corona espanyola –els Àustries– va decidir obrir a Barcelona l'Acadèmia Militar de Matemàtiques. És a dir, l'escola d'enginyeria i arquitectura militar (i civil) que, al segle XVIII, es convertiria en la punta de la formació tecnològica de tot l'Imperi hispànic." Article d'en Francesc Roca.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)