Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 14/12/10 al 20/12/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Per Nadal, qui res no estrena res no val... !"

Activitats

MÍTIC presenta el seu nou web, i catàleg mensual de productes
L’empresa MÍTIC Gestió Cultural, principal patrocinadora del Cercle Català d’Història, ha presentat el seu nou web destinat principalment als seus clients, i amb tots els serveis que estan a la seva disposició. Paral·lelament, MÍTIC ha posat en circulació, el nou catàleg de productes de merxandatge, renovable mensualment, i que amb el nom de Espai l’Almirall, pretén fer arribar al públic, productes relatius al nostre imaginari històric català que de ben segur seran del seu interès. Podeu descarregar el catàleg esmentat en format pdf o visualitzar-lo en format de Llibre-3D.    (.url)

La marina catalana

José Luis Espejo: "La Moreneta inspiró a Leonardo da Vinci la sonrisa de la Gioconda"
"Las hipótesis son como puertas entreabiertas a realidades que se resisten a manifestarse con total claridad. El historiador José Luis Espejo acaba de abrir una brecha con el ensayo 'El viaje secreto de Leonardo de Vinci', en el que intenta aportar luz a uno de los episodios más oscuros de la biografía del polifacético artista italiano: ¿Dónde estuvo entre septiembre de 1481 y abril de 1483?" Article del diari LA VANGUARDIA del 13/12/10.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La “ROYAL NAVY” en la guerra del francès (1808-1814) (II)
"En aquest primer any de guerra, trobem a la “Royal Navy” en ple bloqueig naval en les costes catalanes, i en el moment de la insurrecció espanyola deurien considerar que les petites defenses costaneres que existien en el nostre litoral i que servien per la defensa contra accions corsàries, en cas de caure en mans imperials, podrien ser utilitzades contra el vaixells britànics, com el cas de la casa forta de Montgat, per això manaren la seva destrucció, com el cas d’Arenys de Vall, que tenim referència, però segurament fou més general." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

Al voltant de l'estatut: L'equívoc de la sobirania (article de 1932)
"En què quedem, doncs? Es que no n'hi ha prou amb un centralisme provincialista, tutor dels pobles arbitràriament declarats menors d'edat? Es que Catalunya, en comptes de veure resoltes les seves aspiracions dintre un col·legi de representants nacionals, en peu d'igualtat, s'ha de contemplar jutjada per tots els no catalans? Ben absurd seria; seria substituir una avinença entre persones cada una de les quals representa tot el país (car cada diputat ho és de tota la nació, i no, com creuen els ignorants, del seu districte), per la simple guerra civil entre els pobles; car s'arribaria així a una veritable guerra cvil, bé que les armes fossin vots o propagandes mitinesques." Article del setmanari MIRADOR del 07/07/32.    (.pdf)

Imaginari català

La Font Màgica estrena la réplica de las cuatro columnas jónicas de Josep Puig i Cadafalch
"La réplica de las cuatro columnas jónicas de Josep Puig i Cadafalch es ya visible en Montjuïc, justo detrás de la Font Màgica y en la perspectiva del Palau Nacional, tras la retirada de los andamios que cubrían esta obra monumental que cambiará el paisaje de uno de los puntos más fotografiados de Barcelona. En los próximos días terminarán los trabajos de urbanización de la zona, paso previo a una inauguración que todavía no tiene marcada la fecha ni concretado el formato, aunque todo apunta que se llevará a cabo antes de Navidad. Algunas fuentes municipales señalan que el acto podría programarse para el mismo 25 de diciembre, día en que se cumple el 77.º aniversario de la muerte del que fue presidente de la Generalitat, Francesc Macià." Article del diari LA VANGUARDIA del 09/12/10.    (.pdf)

Enciclopèdia nadalenca
"Segons llegim en els textos bíblics Jesús, al néixer a Betlem, com que no havia lloc per a ells en l'hostal, va ser posat en una menjadora (una mena de calaix on mengen els animals). A partir del segle IV, a Betlem, es construeix la basílica de la Nativitat en el lloc on es venera aquest fet. Així mateix, i en la cova dels pastors es construeix un altar del pessebre. A Roma, al segle V el Papa Sixte III, al reconstruir la basílica de Santa Maria la Major, construeix una capella que és una rèplica del pessebre de Betlem." Article d'en Joan Baburés (canonge de la Catedral de Girona i delegat de Litúrgia del Bisbat de Girona)    (.pdf)

Especial

Em dic Catalunya i sóc una nació (II)
"Què és una nació? segons el diccionari de la real acadèmia de la llengua espanyola (ús aquest diccionari perquè aquesta part de la població no s’alteri) és, en una de les seves accepcions, “Conjunt de persones d’un mateix origen i que generalment parlen un mateix idioma i tenen una tradició comuna”.
Aquest documental-reportatge, en principi, està dirigit a un públic infantil, però el seu contingut ens serveix a tots.
“Em dic Catalunya i sóc una nació” és un documental que no ha de ser mal interpretat, diu el que diu i no li busquem més significats. En aquest vídeo es fa un recorregut sobre la història de Catalunya, de les seves gents, llengua i cultura. Gaudiu-lo!"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Jacme Alaric de Perpinyà
"Un d’aquells catalans que semblen com tants d’altres, oblidats per la nostra historiografia, és en Jacme Alaric de Perpinyà, qui com a ambaixador, va ser enviat pel papa Climent IV i el nostre comte, en Jaume el Conqueridor, al gran khan mongol en Abaqa Khan el 1267. No oblidem que el gran khan, va intentar l’apropament amb occident amb diferents enviaments d’ambaixadors per tal dur a terme una acció comuna contra les potències musulmanes (en particular els mamelucs de Síria i d'Egipte)." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa