Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 21/12/10 al 27/12/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"El boig no té judici i l'enamorat no té seny"

Activitats

Revista "Espai l'Almirall" especial de Nadal
La setmana passada us informàvem que l’empresa MÍTIC Gestió Cultural, principal patrocinadora del Cercle Català d’Història, havia presentat el seu nou web destinat principalment als seus clients, i amb tots els serveis que estan a la seva disposició. Avui, MÍTIC ha posat en circulació, el nou exemplar de la seva revista "Espai l'Almirall", en aquest cas un especial de Nadal, amb productes de merxandatge i amb la que us fem arribar productes relatius al nostre imaginari històric català que de ben segur seran del vostre interès. Podeu descarregar el catàleg esmentat en format pdf o visualitzar-lo en format de Llibre-3D.    (.url)

La marina catalana

Manipulació històrica
"Hi ha un corrent de la historigrafia destinada a reividicar aportacions històriques fetes pels catalana i considerades espanyoles pels espanyols: des de probables fantasies com el Lazarillo de Tormes o la catalanitat d’Hernán Cortés fins a fets inqüestionables com la manpipulació castellana de al descoberta d’Amèrica. I moltes d’ altres, com la manipulació d’un dels descobridors de Terranova, Joan Cabot i l´espanyolitzacio forçada , urbi et orbi, de tot el que sigui català-valencià-balear." Article d'en Jaume Fàbrega.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

La “ROYAL NAVY” en la guerra del francès (1808-1814) (III)
"En el transcurs de 1809 hem trobat poca activitat naval d’importància si no tenim en comte les tasques de suport puntual a la lluita terrestre. Un dels problemes que tenia plantejat l’exèrcit imperial era el dels seus subministraments. La línia Perpinyà – Barcelona estava tallada per la ciutat forta de Girona, que oferia una resistència terrible als interessos de Napoleó." Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)

Francesc Macià i el Parlament de Catalunya
"Son poques les persones que en un moment determinat aglutinen entorn de la seva figura tota una nació i empenyen grans canvis en el curs de la història. I encara són menys les que esdevenen referents imprescindibles per a entendre el que ara som i el que aspirem a ser col·lectivament. Francesc Macià I Llussà, primer president de la Generalitat de Catalunya contemporània, és una d'aquestes persones." Article de n'Ismael E. Pitarch.    (.pdf)

Els segles d'or

"Ñ"
"La representació gràfica o visual per identificar cultura o parla espanyola s’ha fet recauré amb estilitzada operació de màrqueting en una lletra de l’actual abecedari de la llengua castellana. El grafema “Ñ”. En dic actual ja que en castellà sabem que, en temps reculats i il·lustres, la fixació ortogràfica inicial per reflectir un nou so va ser fet amb el grup ‘NN’. Cert és que la forma “Ñ”, que prendria més tard el relleu bé es mereix avui un reconeixement per la seva singularitat i excepció." Article d'en Manel Ramoneda i Coch.    (.pdf)

La crítica

Les Corts de Castella i Lleó aproven deixar sense efecte la sortida de papers de Salamanca
"El ple de les Corts de Castella i Lleó ha aprovat amb el vot a favor del PP i el rebuig de la bancada socialista que es deixi sense efecte l'acord adoptat pel Patronat del Centre de la Memòria Històrica pel qual es va decidir la transferència al govern basc i a la Generalitat de Catalunya de diversos documents confiscats durant la Guerra Civil espanyola." Article del diari AVUI del 15/12/10.    (.pdf)

Especial

Em dic Catalunya i sóc una nació (III)
"Què és una nació? segons el diccionari de la real acadèmia de la llengua espanyola (ús aquest diccionari perquè aquesta part de la població no s’alteri) és, en una de les seves accepcions, “Conjunt de persones d’un mateix origen i que generalment parlen un mateix idioma i tenen una tradició comuna”.
Aquest documental-reportatge, en principi, està dirigit a un públic infantil, però el seu contingut ens serveix a tots.
“Em dic Catalunya i sóc una nació” és un documental que no ha de ser mal interpretat, diu el que diu i no li busquem més significats. En aquest vídeo es fa un recorregut sobre la història de Catalunya, de les seves gents, llengua i cultura. Gaudiu-lo!"
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Els remences
"En 1486-04-21, a la vista del benestar dels pagesos catalans lliures reialencs i dels pagesos catalans lliures aloers, i amb el suport de dites dues classes de pagesos, els pagesos catalans de remença aconsegueixen, després d’un alçament d’armes, que el rei Ferran, dit el Catòlic, firmi al monestir de santa Maria de Guadalupe (a 90.000 metres a l’est del municipi de Càceres) la sentència arbitral de concòrdia (coneguda com sentència arbitral de Guadalupe) que allibera els pagesos de remença de Catalunya (aproximadament una tercera part dels pagesos de Catalunya, ja que les dues terceres parts ja havien comprat la seva llibertat durant el segle 15) de l’adscripció a la terra..." Article d'en Marcel Mañé.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)