Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 01/02/11 al 07/02/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

La descoberta catalana d'Amèrica, de màxima actualitat:


Ferotge crítica del Sr. Francesc Albardaner a la feina del CCH i a la intel·ligència del poble de Pals
   (.pdf)

Resposta d'en Joaquim Ullan president del CCH al Sr. Francesc Albardaner
   (.pdf)

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal (Reportatge de la revista de l'Institut Químic de Sarrià)
   (.pdf)

L'aportació catalana en el segon viatge de Cristòfor Colom (Reportatge de l'Eva Sans a la revista 'Cartulari')
   (.pdf)


Refranyer

"Amb la dona bona cara i les mans a la butxaca"

Activitats

Nous avantatges pels socis del CCH. Fes-te'n soci!
"Gran part de la feina que realitza diàriament el Cercle Català d'Història, es deu en gran mesura als propis socis de l'entitat, qui amb la seva aportació econòmica, la fan realitat. Per tot això i des d'enguany, us oferim nous avantatges i promocions per a tots aquells que ja sigueu socis i també per a aquelles persones que decideixin fer-se'n aviat. Gaudiu de la nostra història, de la feina per recuperar-la, d’aprendre cada dia una mica més, i sobre tot, feu-lo amb nosaltres. Amb el vostre ajut, farem Cercle!"    (.htm)

Rutes de "La Guerra de Separacio", amb Jordi Peñarroja
"El Cercle Català d'Història inicia de la ma de l'escriptor i investigador Jordi Peñarroja, un cicle de 4 rutes guiades per diferents indrets de la capital catalana, amb la Guerra de Separació com a eix central de les explicacions. Si vols conèixer a fons els principals fets viscuts a Barcelona arran d'aquest episodi històric també conegut com "Guerra del Segadors", vine amb nosaltres a recorrer aquells carrers que en un altre temps, visqueren moments importants de la nostra història. Veieu tot seguit, el calendari de les quatre rutes que organitzarem entre els mesos de febrer i maig."    (.htm)

Conferència i sopar-tertúlia: “Els monuments nacionals de Catalunya: Personatges, fets Històrics, símbols, referents identitaris i la gestió de l'administració realitzada”, amb Jordi Peñarroja i Jordi Salat
"El Cercle Català d'Història va organitzar la segona de les conferèncias de la temporada, i que va tenir lloc el passat 18 de gener com és habitual, al Centre Comarcal LLeidatà. En aquest cas, vam parlar dels monuments i símbols arquitectònics relatius a la nostra història, i la deficient gestió que l'administració pública realitza. Vam parlar especialment d'un monument de plena actualitat, les "quatre columnes de Puig i Cadafalch"." Article de la redacció del CCH.

La marina catalana

Troben a l´Arxiu de la Corona d´Aragó la prova que Pals tenia port marítim ja al s. XV
"Però ara sí. Eva Sans va continuar investigant i assegura que ara ha trobat el document definitiu. Es tracta d'un "albarà" amb un "segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals" trobat a l'arxiu de la Corona d'Arago, a Barcelona. Aquest document, datat al castell de Pals, a 29 de juliol de 1406, és un manuscrit del batlle de la vila, Joan Abril, i hi figura el nom de N'Antoni Vinyals, patró de llagut, de Palamós, el qual hauria carregat "al port de Pals" una saca de farina que havia de descarregar a Barcelona."

Imaginari català

Màgia, música, nombres i esferes
"La cultura grega fou capdavantera en l’estudi, recopilació i desenvolupament del coneixement filosòfic i científic. Adquirí un alt grau de complexitat en confegir un sistema global que vinculava les quatre branques principals del saber: astronomia, aritmètica, geometria i música: el quadrívium medieval. Aquesta polivalència afavorí el desenvolupament i l’esplendor de l’escola pitagòrica, la importància de la qual perdurà fins a l’Edat Mitjana." Article de na Carme Rusiñol.    (.pdf)

La crítica

Llatins per Catalunya: Explicant la realitat catalana
"Com tots sabem, en els darrers anys a Catalunya la comunitat llatina ha crescut de manera notòria i cada cop més, es fa present en els diferents àmbits que conformen la nostra societat. L’Omaira Beltrán, pertany a Llatins per Catalunya, agrupació que ha arrelat a casa nostra i que tracta d’explicar a la seva comunitat la realitat del nostre país a fi de que també el facin seu." Article de Omaira Beltrán Sánchez.    (.pdf)

Especial

2º EL FORAT de Chema Falconetti. La lluita veinal. VÍDEO 2º PATRIMONI
Aquest vídeo forma part de LA 2 ª ENTREGA d'una col·lecció sobre la sistemàticament programada destrucció del centre històric de Barcelona, pels organismes rectors del seu AJUNTAMENT, utilitzant els diferents PERIS i les seves modificacions com a recurs per ocultar el seu discurs-desig final. Convertir el traçat medieval i el petit comerç tradicional de rodalies del centre històric de Barcelona, en un GRAN PARC TEMÀTIC, on els grans especuladors van ser encoratjats, incentivats i enaltits com prohoms capdavanters del progrés, mentre que el veïnat va ser presentat com els retrògrads primats que s'oposaven al canvi. Sabem que com diu Cioran "... el progrés avança destruint multituds, tant els bons com els dolents moriran ...", però no som ximples, detectem que aquells que hem triat democràticament perquè ens representin, no només faciliten camins als especuladors perquè eludeixin la llei, sinó que a més amb estudiada impudícia i arrogància alguns s'enriqueixen més del desitjat en la construcció d'aquest PARC TEMÀTIC en què volen convertir en centre històric de Barcelona.

EL FORAT de Chema Falconetti és un vídeo on amb gran habilitat i escassos mitjans ens mostra la dura lluita veïnal per salvar la destrucció del centre històric de Barcelona, lluitant contra la insensibilitat ètica i política d'aquells que haurien de haver-ho preservat, l'Ajuntament de Barcelona.

El tercer video de la col.lecció LA CAIGUDA DEL FORAT d'Enrique Ibáñez, mostra la caiguda de l'últim edifici d'aquest gran acte vandàlic legal i el terrible "forat" deixat després de l'aplanament del centre històric de Barcelona. El quart JO ACUSO d'Enrique Ibáñez mostra la reclam del procés participatiu sobre AL PALAU DE LA MÚSICA, promogut per l'Ajuntament de Barcelona per ocultar les seves veritables objectius especulatius i les acccions del veïnat per oposar-se al procés.

Per a més informació sobre aquesta col lecció, les nostres activitats o descarregar vídeo esmentats visitar la nostra pàgina http://teapoe.blogspot.com
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El regne de Nàpols
"Nàpols primerament formava part del regne de Sicília, 1130. Desprès de les “Vespes Sicilianes”, 1282, Pere el Gran va obligar a Carles d'Anjou a refugiar-se a Nàpols. D'aquesta manera, l’antic regne es va dividir en dos diferents. No obstant Pere el Gran ocupà, temporalment, Calàbria, 1283. Jaume el Just, entre el 1285 al 1291, va ostentar els títols de duc de Pulla i príncep de Càpua, tots dos territoris dins del regne de Nàpols." Article d'El Calaix d'en Toni.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa