Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Vídeo:
APROVADA LA RESOLUCIÓ PER PRESERVAR EL PATRIMONI HISTÒRIC I NATURAL DE RÀDIO LIBERTY

» Projecte Ràdio Liberty

  

Valoracions del Cercle Català d'Història mitjançant la seva Cap de Recerca, Eva Sans

  


  

  La Comissió d'Acció Climàtica ha aprovat la Resolució per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty. El Parlament ha instat a les administracions que impulsin un memorial de la guerra freda impedint el deteriorament i elaborant un pla de manteniment.

  Pas important per conservar i protegir Ràdio Liberty i convertir l'espai en un memorial sobre la guerra freda. La setmana passada la Comissió d'Acció Climàtica va aprovar la Resolució presentada pel grup del PSC de comarques gironines per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty. Una moció que va comptar amb els vots favorables de tots els partits excepte de Vox.Una notícia que celebren les entitats que fa anys que lluiten per preservar Radio Liberty.

  L'Estat, que n'és el propietari, tenia previst iniciar l'enderroc de l'edifici per aquest estiu passat. El Consell Comarcal del Baix Empordà, però recentment ha aprovat per unanimitat declarar l'antiga emissora com a bé cultural d'interès local (BCIL). D'aquesta manera, s'evita l'ensorrament i ara la proposta aprovada, a banda de demanar la protecció de qualsevol enderroc del jaciment arqueològic i de l'antiga emissora, també es reclama que les administracions acordin un avantprojecte pactat de recuperació de la vila marinera de Pals i de Ràdio Liberty com a Memorial de la guerra freda, que respecti el paratge ubicat dins del parc natural del Montgrí. També proposen un pla de manteniment en coordinació amb el territori. A banda, ara queda pendent que el PSC porti una moció a la Diputació de Girona.

  Entitats del territori com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història ja fa temps que van començar a treballar en un preprojecte, però creuen que s'ha de desenvolupar en consens amb el territori. De fet, fa un any que es va crear una taula de treball i ara es pretén reprendre les reunions amb entitats, ajuntament i el departament de Patrimoni de la Generalitat per a desenvolupar i executar el projecte.

  També caldrà buscar finançament. Entre les subvencions que podrien encaixar amb la iniciativa hi ha els fons europeus Next Generation.

  L'emissora de ràdio promoguda pel govern americà durant la guerra freda emetia des de Pals als països de l'est, però el maig del 2001 es va fer l'última emissió, després d'haver funcionat 42 anys. Ja fa temps que entitats ecologistes, culturals i l'Ajuntament lluiten per preservar-la. Proposen posar en marxa una ruta a la Costa Brava per donar a conèixer i fer valdre les antigues bases militars de les zones costaneres com la de Pals i la història que hi ha al darrere.

  

Redacció TV Costa Brava - Pals - 24/11/2022 / Enllaç original

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa