Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook


Serveis

La BotigaEl CCH a la xarxa

Productes i serveis MÍTICBlocs


cch
 

Converses d'història

Cap.2: "Els escacs, una història per conèixer", amb Antoni Argilés
   
   En aquest segon capítol de Converses d'Història, l'espai del Cercle català d'Història, tenim com a convidat a l'Antoni Argilés, monitor de la Federació Catalana d'Escacs des de 1981 i gran estudiós d'aquest esport. Amb aquesta xerrada, "Els escacs, una història per conèixer", l'Antoni ens farà una aproximació als origens d'aquest conegut joc, a la seva història, i al protagonisme que durant anys, ha adquirit a Catalunya. Coneixerem també, moltes de les anècdotes i curiositats que han convertit els escacs en universals.
   Podeu gaudir d'aquest espai en aquest mateix portal o bé, mitjançant les nostres xarxes socials de Facebook i Twitter. No us ho perdeu!
   Recordeu també, que una bona manera de col·laborar amb el Cercle Català d'Història és fent-vos socis de la nostra entitat.
   
   Fem Cercle! Fem Història!Presentació del nou espai virtual del Cercle Català d'Història
   
   Benvolguts i benvolgudes:
   
   En primer lloc deixeu-me desitjar-vos que estigueu sans i estalvis i si heu patit d'alguna manera els efectes de la COVID, us transmetrem tot el nostre afecte i suport.
   Com bé sabeu, les activitats presencials s'han vist reduïdes i fins i tot suspeses en molts casos. La vida cultural de la nostra entitat, com també les de la resta, s'ha vist alterada de manera important. Així i tot, no deixarem que la pandèmia impedeixi la nostra activitat.
   És per aquest motiu, que des del Cercle Català d'Història, hem decidit fer un pas endavant i aprofitant la força i les possibilitats que ens donen les noves tecnologies i les xarxes socials, transformarem les nostres habituals activitats presencials, en virtuals i ho farem mitjançant el nou espai «Converses d'Història».
   El nou format «Converses d'història» permetrà oferir-vos conferències, presentacions, entrevistes, etc., i estarà a la vostra disposició en format digital al nostre portal.
   L'espai “Converses d'Història” té com a objectiu arribar a tots els públics de manera permanent, perquè pugui ser visionat i compartit quan ho creieu convenient. D'aquesta manera, pretenem arribar a molt més públic i que aquest coneixement no sigui efímer.
   Us convidem doncs a descobrir molt aviat «Converses d'Història», el nou espai virtual del Cercle Català d'Història que us farà gaudir de la història i del que tots serem una mica protagonistes! Estigueu atents!
   Us recordem també les nostres visites culturals guiades i que podeu seguir totes les novetats del Cercle Català d’Història mitjançant el nostre portal, www.cch.cat, i per les xarxes socials com Twitter, Facebook i YouTube.
   
   Fem Cercle! Fem Història!
   Us esperem molt aviat a, CONVERSES D'HISTÒRIA

Agenda d'actes

Properes activitats organitzades pel Cercle Català d'Història
Les rutes d'en Cristòfor Colom

"Cristòfor Colom i la Vila Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"
Visita guiada per Pals (Baix Empordà)

Properes dates:
Diumenge 25/10/20 a les 11:00h
+Info i Reserves

Actualitat

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Quan l'octubre és arribat, treu les nanses de la mar"

Editorial

Un octubre sense treva
"Comença una tardor de gravetat pel que fa a l'alta taxa de contagis i positius. Si una part de la ciutadania no col·labora en les mesures de protecció anti-covid, a banda de la feina que ha de fer el govern o governs, no ens en sortirem ni amb celeritat ni amb rapidesa i anirem encadenant una seqüència de “contagis-tancaments-recuperació-obertura” en un cicle sense fi..." Article del CCH.    (.htm)

Novetat editorial

Novetat editorial: CATHALÀNIA - Història de Catalunya didàctica i contextualitzada
Us informem de l'aparició de CATHALÀNIA: Història de Catalunya didàctica i contextualitzada, un llibre d'Arola Editors i que té com a principal autor al Dr. Jaume Benages. Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració del Cercle Català d'Història, representat en aquest cas per en Joaquim Ullan, n'Eva Sans, en Josep Catà i Tur i n'Antoni Jaquemot Ballarín.
Aquest llibre està dedicat a la presidenta Carme Forcadell, a la consellera Dolors Bassa i a la resta de catalans represaliats en ple segle XXI.
   (.htm)

E-Arxius: recuperant hemeroteca

E-ARXIUS: Recuperant hemeroteca.
Conferència: "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal" a càrrec de n'Eva Sans i en Joaquim Ullan

"L'Associació de Químics i Enginyers de l'Institut Químic de Sarrià, va organitzar el passat dimecres 3 de novembre i dins del seu marc habitual d'activitats regulars, una conferència que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric Universal" i que va anar a càrrec dels membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. La xerrada que va despertar gran interès entre el públic, va congregar més d'una vuitantena de persones que no es van voler perdre les explicacions dels ponents. Aquests, com ja és habitual, van aportar un gran número de dades i de reflexions, que van ajudar als assistents a veure la realitat d'uns fets, d'una manera molt diferent a la que ens han explicat fins ara." Article de la redacció del CCH.

La marina catalana

Cronologia de notícies a l'entorn del Port de Pals: El Port de Pals als mitjans
"Per no perdre el fil de les notícies que darrerament es produeixen al voltant de les recerques sobre el Port de Pals i la desapareguda vila marinera, us presentem un recull de les principals referències dels mitjans de comunicació." Article del CCH.    (.htm)

El Cercle Català d'Història radiografia el subsol de Radio Liberty
"Comunicat de premsa - 20 d'abril de 2017: El Cercle Català d'Història col·labora amb l'Àrea de Patrimoni Protegit de la Generalitat de Catalunya en l'estudi de l'àrea arqueològica de la vila marinera de Pals a Radio Liberty" Article del CCH.    (.htm)

Imaginari català

Pep Escoda i Josep Royo; l'art a “CATHALÀNIA”
"Potser no ho hauria de ser, o potser si, però la coberta (i contracoberta) d’un llibre, per alguns és un dels “espais” més determinants d’un text literari, ja que constitueix la “imatge” que d’entrada condicionarà i molt, la percepció, o més ben dit la sospita, del que hom es pot trobar en el seu interior. Si a això hi afegim el nom de l’autor i la sinopsi a la contracoberta; segurament serà aquesta làmina de paper endurit, la que determinarà l’atracció del lector cap a l’adquisició del llibre, o el que és el mateix, que l’esforç de l’autor es vegi recompensat amb el fet que una persona accedeixi al que ell s’ha esmerçat tant a transmetre..." Article del Dr. Jaume Benages i Pàmies.    (.pdf)

Metges catalans a les colònies espanyoles d’Amèrica durant els segles XVIII i XIX
"Molts metges que van a Amèrica en el darrer terç del segle xviii són cirurgians de la Marina espanyola que, cansats de navegar, decideixen quedar-se a terra en algun port de les colònies espanyoles, uns amb autorització dels seus superiors i altres simplement desertant. Al segle xix, alguns s’exilien per raons polítiques, com a conseqüència dels conflictes entre liberals i absolutistes, en els quals habitualment guanyaven els segons i els metges formaven part dels primers. Sabem què van fer els metges que van emigrar quan van tenir una activitat professional destacada, però de molts altres no tenim indicis del que van fer." Article de Miquel Bruguera i Alfons Zarzoso pel Col·legi de Metges de Barcelona.    (.pdf)

Especial

Comtes 1. Els inicis dels inicis, amb Guifré el Pelós
L’últim comte de Barcelona que nomenaria l’imperi franc seria Guifré el Pelós. Als comtats, Guifré va descobrir una societat dinàmica, que contra les ordres del seu sobirà estava colonitzant terres de frontera. Guifré va haver d’enfrontar-se a un terrible dilema moral: escollir entre secundar el seu poble o el seu sobirà. Optaria pel poble, una decisió que li costaria la mort en combat contra els musulmans. Però abans Guifré havia pres una decisió transcendental, que fundaria la nació: llegar els comtats als seus fills, amb la qual cosa naixia una nova entitat política.

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós

Centre Comarcal Lleidatà
Centre Comarcal Lleidatà
www.cclleidata.cat


Memorial 1714
Memorial 1714

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom