Editorial, octubre 2024 La ci ncia redescobreix Colom
L origen de Crist for Colom ha estat durant segles un enigma que ha fascinat historiadors, investigadors i experts de tot el m n. Al llarg del temps, diverses teories han intentat desxifrar d'on provenia realment aquest navegant que va canviar el rumb de la hist ria, sense tenir en compte mai, el paper fonamental que la censura i la inquisici van poder jugar en tot aquesta q esti .. Ara, amb els avan os de la gen tica, es comencen a obtenir respostes concretes que podrien posar punt final a molts dels debats hist rics.
Les conclusions obtingudes de l'estudi d'ADN de Crist for Colom, dut a terme per l'equip de la Universitat de Granada sota la direcci del professor Jos Antonio Lorente, s n un pas decisiu en aquesta recerca. El documental Col n ADN. Su verdadero origen, em s el 12 d'octubre a Televisi Espanyola (TVE) i produ t per Story Producciones, ha presentat noves evid ncies que vinculen Colom amb la riba mediterr nia, i m s concretament amb les regions de Catalunya, Val ncia i les Illes Balears. Aquestes troballes inclouen l ascend ncia jueva del navegant, afegint una dimensi nova a la seva hist ria personal i al seu llegat. Llegir m s!
Especial, octubre 2024 Els dos reportatges que reescriuen la hist ria
Per entendre els resultats de les recerques dutes a terme per la Universitat de Granada, cal veure de manera conjunta les dues parts que consta aquesta recerca. En primer lloc, el reportatge "Secrets from the grave" de 2004 (Discovery Channel), i en segon terme, "Col n ADN - Su verdadero origen" de 2024 (Story Producciones). L'equip capitanejat pel Dr. Lorente s el mateix i en conseq ncia, el fil argumental tamb ho s.
Com encaixar la historiografia oficial aquesta q esti s un misteri, per des d'aquest moment, s'ha obert un cam que ens ha de permetre fer caure tot un bosc d'enganys i falsedats.
Secrets From The Grave - Versi en castell (Discovery Channel - 2004)
Col n ADN - Su verdadero origen (Story Producciones - 2024)
L'article
L'article, març 2025 La Guitarra: un instrument que de tan a prop, ha viatjat lluny
Algú pot pensar que és molt fàcil parlar de la guitarra, ja que tothom coneix aquest instrument en versió clàssica, acústica o elèctrica. Els proposo que es facin dues preguntes i se les responguin. Després en acabar l’article vegin si anaven ben encaminats o si han trobat una nova ubicació d’aquest instrument.
D’on creuen que arriba l’instrument precursor de la guitarra, de la cultura mediterrània a l’est de la península (Grècia), o de la cultura del sud de la península (Marroc)? On creuen que neix la guitarra i on evoluciona?
Amb aquestes dues respostes s’adonaran que en sabem molt poc. La guitarra podria ser un d’aquests instruments que ha arribat més a prop del poble, gairebé podria afirmar que tothom n’ha tingut una molt a prop i fins i tot l’ha pogut tocar.
És curiós, però, quan volem saber més sobre aquest instrument ens adonem que hi ha un buit i una dispersió d’informacions que fan molt difícil poder seguir la seva evolució i la seva identitat.
Aquest article és dirigit a tota mena de públic, més o menys seguidors i/o coneixedors d’aquest instrument o també potser, a neòfits o allunyats de l’àmbit musical i instrumental, per això facilitaré informació documentada i m’esforçaré a traçar unes línies bàsiques que ens apropin a una veritat sostenible, encara que no absolutament definitiva, com de fet ho són molt poques afirmacions històriques. Un article de Josep Prats Tarsà. Llegir més!
L'entrevista, abril 2025 Entrevistem al professor i gastrònom, Jaume Fàbrega
"...al món, per desgràcia la cuina catalana hi és pràcticament inexistent, ja que es projecta com a cuina espanyola"
Avui el nostre convidat és en Jaume Fàbrega i Colom (Vilavenut, Pla de l'Estany, 1948). En Jaume és historiador, crític d'art i professor de gastronomia a l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Reconegut internacionalment com el primer escriptor gastronòmic de Catalunya, ha estat guardonat en cinc ocasions amb els "Gourmand World Cookbook Awards", el premi al millor llibre de cuina del món i amb diversos premis d'assaig a Catalunya, Andorra i el País Valencià. Ha publicat una seixantena de llibres sobre gastronomia, entre ells La cuina mediterrània-La cuina catalana, en 11 volums.
Col·labora en revistes i diaris com El Temps, Serra d'Or, Diari de Girona, entre altres publicacions.
Imparteix cursos i conferències a la Universitat de València, Universitat d'Alacant, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Catalana d'Estiu, Universitat Rovira i Virgili i en altres centres culturals i acadèmics, així com cursos de Doctorat a l'Hospital Trias i Pujol, màsters a la Universitat de Vic, etc.
És membre de l'AICA (Associació Internacional de Crítics d'Art), de la FIJET (Federació Internacional de Periodistes de Turisme) i soci d'honor de l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana).
En aquesta entrevista, les seves paraules, ben segur no deixaran indiferent a ningú. Llegir més!
Opinió, abril 2024 Comentaris sobre una peça arqueològica trobada a la Vall d’Aranguren de Navarra
La mà d'Irulegi, apareguda el juny del 2021 en aquest antic poblat del territori bascó, ha tornat a l'actualitat a propòsit d'un dossier coordinat per un dels dos experts presents del dia de la presentació de la peça, Joaquín Gorrochategui, que juntament amb Javier Velaza, desmenteix qualsevol temptació de polèmica sensacionalista que refredi la importància de la troballa.
"La inscripció de la mà d'Irulegi és absolutament singular i d'una grandíssima importància", deia Gorrochategui, catedràtic emèrit de Lingüística Indoeuropea a la UPV, que afirma que estem davant "un unicum de l'epigrafia panhispànica, perquè reuneix a aquest text moltes coses que no apareixen enlloc més”. Per aquesta importància, per la seva inesperada troballa, “obre un camí”, i “quantitat d'hipòtesis” sobre un text amb “dificultats clares des del primer moment”, que caldrà anar desentranyant i aclarint tant com sigui possible, sobretot si apareixen més inscripcions. En tot cas, “ningú no pot negar que això no tingui cap relació amb l'euskera”, i no estan claríssimes les relacions amb l'ibèric”, assenyala Gorrochategui.
Amb tot, en aquest article d'opinió, n'Antoni Jaquemot, membre de la Societat d'Onomàstica i expert en desxiframents ibèrics, ens fa una aproximació a algunes qüestions relacionades amb aquesta mà, que com no pot ser d'altra manera, també ha estudiat. Llegir més!
Conferència, 21.11.2024 Presentació del llibre "Colón, su verdadera identidad al descubierto", a càrrec d’en Jose Luís Espejo. Us presentem la videogravació de la presentació del llibre, "Colón, su verdadera identidad al descubierto", que va tenir lloc el passat dijous 21 de novembre, al Cafè de l'Òpera, i que va anar a càrrec del seu autor, en Jose Luís Espejo.
El resum de les idees principals que en Jose Luís Espejo va transmetre al públic assistent al voltant d'aquest tema, així com la videogravació integra de l'acta, el podreu veure i llegir tot seguit.. Llegir més!
Data i hora: Dijous 21 de novembre, a les 7 de la tarda. Organitza: Cercle Català d'Història Ubicació: Cafè de l'Òpera, La Rambla 74 - Barcelona.