LLUM!
Que el coneixement continuï il·luminant,
com ho feu amb el gran navegant.
Per navegar mar enllà, entre perills i incerteses,
com ho fa ara mateix la humanitat, enmig d'aquesta pandèmia.
Aspirem a saber la veritat de tot plegat,
del passat i del present per a poder viure lliures i amb seguretat.
Informació, coneixement, comprovació i divulgació,
són els pilars de la nova etapa, que ha de començar amb una gran acció.
Que el coneixement continuï il·luminant i tregui a la llum aquesta Catalunya mil·lenària,
plena, sobirana durant segles, que ha forjat l'esperit noble i lluitador.
I de progrés tecnològic i comercial, que Colom va portar al Nou Món.
Converses d'història
Cap.2: "Els escacs, una història per conèixer", amb Antoni Argilés
En aquest segon capítol de Converses d'Història, l'espai del Cercle català d'Història, tenim com a convidat a l'Antoni Argilés, monitor de la Federació Catalana d'Escacs des de 1981 i gran estudiós d'aquest esport. Amb aquesta xerrada, "Els escacs, una història per conèixer", l'Antoni ens farà una aproximació als origens d'aquest conegut joc, a la seva història, i al protagonisme que durant anys, ha adquirit a Catalunya. Coneixerem també, moltes de les anècdotes i curiositats que han convertit els escacs en universals.
Podeu gaudir d'aquest espai en aquest mateix portal o bé, mitjançant les nostres xarxes socials de Facebook i Twitter. No us ho perdeu!
Recordeu també, que una bona manera de col·laborar amb el Cercle Català d'Història és fent-vos socis de la nostra entitat.
Fem Cercle! Fem Història!
Presentació del nou espai virtual del Cercle Català d'Història
Benvolguts i benvolgudes:
En primer lloc deixeu-me desitjar-vos que estigueu sans i estalvis i si heu patit d'alguna manera els efectes de la COVID, us transmetrem tot el nostre afecte i suport.
Com bé sabeu, les activitats presencials s'han vist reduïdes i fins i tot suspeses en molts casos. La vida cultural de la nostra entitat, com també les de la resta, s'ha vist alterada de manera important. Així i tot, no deixarem que la pandèmia impedeixi la nostra activitat.
És per aquest motiu, que des del Cercle Català d'Història, hem decidit fer un pas endavant i aprofitant la força i les possibilitats que ens donen les noves tecnologies i les xarxes socials, transformarem les nostres habituals activitats presencials, en virtuals i ho farem mitjançant el nou espai «Converses d'Història».
El nou format «Converses d'història» permetrà oferir-vos conferències, presentacions, entrevistes, etc., i estarà a la vostra disposició en format digital al nostre portal.
L'espai “Converses d'Història” té com a objectiu arribar a tots els públics de manera permanent, perquè pugui ser visionat i compartit quan ho creieu convenient. D'aquesta manera, pretenem arribar a molt més públic i que aquest coneixement no sigui efímer.
Us convidem doncs a descobrir molt aviat «Converses d'Història», el nou espai virtual del Cercle Català d'Història que us farà gaudir de la història i del que tots serem una mica protagonistes! Estigueu atents!
Us recordem també les nostres visites culturals guiades i que podeu seguir totes les novetats del Cercle Català d’Història mitjançant el nostre portal, www.cch.cat, i per les xarxes socials com Twitter, Facebook i YouTube.
Fem Cercle! Fem Història!
Us esperem molt aviat a, CONVERSES D'HISTÒRIA
Agenda d'actes
Properes activitats organitzades pel Cercle Català d'Història
Les rutes d'en Cristòfor Colom
"Cristòfor Colom i la Vila Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica" Visita guiada per Pals (Baix Empordà) Consulteu dates +Info i Reserves
"1492: Barcelona i Cristòfor Colom" Visita guiada per Barcelona Consulteu dates +Info i Reserves / Vídeo
Actualitat
Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès
Refranyer
""Aigua de gener omple la bóta, la gerra i el graner""
La covid i l’apocalipsi: Som massa persones al món? "Sobre la pandèmia de la covid-19 i les seves conseqüències a tots nivells, se n’ha parlat i es parlarà a bastament, però destaquen aquells discursos que deriven cap a teories conspiranoiques, apocalíptiques o distòpiques. D’entre totes elles, cal esmentar les que es refereixen a la idea d’una població mundial actualment desmesurada i a la falta de recursos per a tots, i com teòrics governs supramundials, pretenen frenar i fins i tot reduir aquest volum poblacional. El virus de la covid-19 seria doncs una de les seves eines. Les teories sobre l’excés de població no són pas modernes, la història ja contempla aquestes concepcions i de fet, una de les més famoses és la coneguda com a teoria malthusiana, i que data de finals del s. XVIII...." Article del CCH. (.htm) / (.pdf)
Amplificant la llibertat: Les ones de ràdio que van combatre l'avanç de la Unió Soviètica "L’Associació Salvem la Platja de Pals, el Cercle Català d’Història (C.C.H.) i Radioliberty.org, creuen que, dins d’aquests terrenys, s’haurien de renaturalitzar els aiguamolls i sistemes dunars, hàbitats d’interès comunitari prioritari, conservar-los i vigilar-los. Rehabilitar l’edifici central d’oficines de l’emissora, per a la creació d’un Museu, Centre d’Investigació i Divulgació de Ràdio Liberty i la Guerra Freda, que estudi i divulgui la seva decisiva contribució a la història del segle XX; per un centre d’informació i interpretació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; així com per una Seu de la Unesco, en memòria d’un dels primers directors de l’emissora." (Publicat al portal de l'Associació "Salvem la Platja de Pals", el 19/01/2021). (.htm)
Les altres naos Santa María de Barcelona "El dia 13 de juliol de 1991 partia del port de Barcelona un singular vaixell el qual anava escortat per embarcacions esportives, remolcadors i el pot de l'pràctic, aquest vaixell tan especial era la nau Santa Maria. En els seus pals no enarborava la bandera de Castella, ni de bon tros l'espanyola ni cap dels seus gallardets però en el seu pal de mesana sí que lluïa orgullosament la bandera del disc solar, la japonesa. La nau Santa Maria partia de la ciutat Comtal amb la missió d'aconseguir les llunyanes terres de Cipango i a el comandament de l'expedició es trobava el director i productor de cinema japonès Haruki Kadokawa." (Article publicat al portal "En visita de cortesía"). (.htm)
Un Christo a Colom "Pocs dies abans de les festes de Nadal ens vam llevar amb una estampa curiosa: el monument a Jacint Verdaguer completament cobert amb una gran lona blanca. Una imatge insòlita, motivada per les obres que s’estan fent a la Diagonal, que inevitablement ens evoca les famoses instal·lacions de Christo. L’artista, mort el maig de l’any passat, va projectar una intervenció mai realitzada a la ciutat de Barcelona: empaquetar el monument a Colom." Article publicat l'11 de gener de 2021 al portal "Històries de Barcelona". (.htm)
La casa de Macià a Prats de Molló, salvada "Un grup de persones de la societat civil del nord i del sud de Catalunya garanteixen el futur de la casa on el president Macià es va instal·lar i va ser detingut el 1926 pels Fets de Prats de Molló. Un empresari l’ha comprat aquesta setmana i n’ha cedit l’ús a una associació, que a partir d’ara s’encarregarà de rehabilitar-la i donar-hi un ús públic." (Article publicat el 16/12/2020 al diari El Punt Avui). (.htm)
E-Arxius: recuperant hemeroteca
E-ARXIUS: Recuperant hemeroteca. Conferència: "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal" a càrrec de n'Eva Sans i en Joaquim Ullan "L'Associació de Químics i Enginyers de l'Institut Químic de Sarrià, va organitzar el passat dimecres 3 de novembre i dins del seu marc habitual d'activitats regulars, una conferència que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric Universal" i que va anar a càrrec dels membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. La xerrada que va despertar gran interès entre el públic, va congregar més d'una vuitantena de persones que no es van voler perdre les explicacions dels ponents. Aquests, com ja és habitual, van aportar un gran número de dades i de reflexions, que van ajudar als assistents a veure la realitat d'uns fets, d'una manera molt diferent a la que ens han explicat fins ara." Article de la redacció del CCH.
Cronologia de notícies a l'entorn del Port de Pals: El Port de Pals als mitjans "Per no perdre el fil de les notícies que darrerament es produeixen al voltant de les recerques sobre el Port de Pals i la desapareguda vila marinera, us presentem un recull de les principals referències dels mitjans de comunicació." Article del CCH. (.htm)
El Cercle Català d'Història radiografia el subsol de Radio Liberty "Comunicat de premsa - 20 d'abril de 2017: El Cercle Català d'Història col·labora amb l'Àrea de Patrimoni Protegit de la Generalitat de Catalunya en l'estudi de l'àrea arqueològica de la vila marinera de Pals a Radio Liberty" Article del CCH. (.htm)
Pep Escoda i Josep Royo; l'art a “CATHALÀNIA” "Potser no ho hauria de ser, o potser si, però la coberta (i contracoberta) d’un llibre, per alguns és un dels “espais” més determinants d’un text literari, ja que constitueix la “imatge” que d’entrada condicionarà i molt, la percepció, o més ben dit la sospita, del que hom es pot trobar en el seu interior. Si a això hi afegim el nom de l’autor i la sinopsi a la contracoberta; segurament serà aquesta làmina de paper endurit, la que determinarà l’atracció del lector cap a l’adquisició del llibre, o el que és el mateix, que l’esforç de l’autor es vegi recompensat amb el fet que una persona accedeixi al que ell s’ha esmerçat tant a transmetre..." Article del Dr. Jaume Benages i Pàmies. (.pdf)
Metges catalans a les colònies espanyoles d’Amèrica durant els segles XVIII i XIX "Molts metges que van a Amèrica en el darrer terç del segle xviii són cirurgians de la Marina espanyola que, cansats de navegar, decideixen quedar-se a terra en algun port de les colònies espanyoles, uns amb autorització dels seus superiors i altres simplement desertant. Al segle xix, alguns s’exilien per raons polítiques, com a conseqüència dels conflictes entre liberals i absolutistes, en els quals habitualment guanyaven els segons i els metges formaven part dels primers. Sabem què van fer els metges que van emigrar quan van tenir una activitat professional destacada, però de molts altres no tenim indicis del que van fer." Article de Miquel Bruguera i Alfons Zarzoso pel Col·legi de Metges de Barcelona. (.pdf)
Especial
Barcelona secreta Assessoraments: Eva Sans, Joaquim Ullan, Jordi Peñarroja, Antoni Muñoz, Josep Catà, Gustau Adzerias. Una col·laboració del Cercle Català d'Història amb el Canal Història.