Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Recomanacions anteriors

Recomanacions, febrer 2024
"Les illes interiors", de Maria Carme Roca

A finals del segle XIX i principis del XX, Clotilde Cerdà, quarta filla de Clotilde Bosch i Ildefons Cerdà –creador de l’Eixample barceloní–, va destacar com a arpista. Era una nena prodigi. Amb el nom d’Esmeralda Cervantes, des de ben jove va recórrer Europa, Amèrica i va arribar fins a l’harem del sultà de Constantinoble, sempre acompanyada per la seva mare i mentora, que va deixar de banda la seva carrera com a pintora per impulsar la de la seva filla.
Totes dues van ser rebudes per alts dignataris, van ser acollides a les corts reials i l’arpista va ser aclamada pel seu gran talent en els auditoris més importants i per noms com ara Wagner, Liszt i Victor Hugo. Mare i filla van desafiar el paper a què estaven limitades les dones.   Llegir més!

Títol: Les illes interiors.
Autora: Maria Carme Roca.
Editorial: Columna Edicions.Recomanacions, abril 2023
‘Cathalània’ (Arola Editors) assoleix la segona edició revisada, amb l’epígraf «història bàsica de la nació catalana», que signa conjuntament amb Joaquim Ullan i Eva Sans en paper i ‘online’.

Jaume Benages és un metge tarragoní i estimat a Tarragona. Passeges amb ell i el saluden pacients amb afecte carregat d’agraïment. Uròleg a Santa Tecla, però també historiador. La seva tesi doctoral va conjuminar la medicina amb la història, amb una nota molt original que és la presència il·lustrativa de la numismàtica, disciplina en què el seu pare, Jaume Benages i Olivé, és expert. Tres anys enrere donàvem la notícia de la publicació del seu llibre Cathalània (Arola Editors), i ara la donem de la segona edició revisada, amb l’epígraf «història bàsica de la nació catalana», que signa conjuntament amb Joaquim Ullan i Eva Sans. És una publicació en paper i online, a través del web historiadecatalunya.net

La coberta del llibre és una foto de Pep Escoda –company dominical en aquesta contraportada– del sarcòfag de Jaume I obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, l’autor del Palau de la Música i de l’Hospital de Sant Pau: una manera de dir gràficament que Catalunya és al mapamundi des de fa molt temps, de quan ostentava l’hegemonia militar, política i comercial del Mediterrani –enlloc es contempla millor que des del balcó del principi d’una Rambla que comença amb l’almirall Roger de Llúria, que va contribuir de quina manera a aquella expansió– fins a quan el Modernisme va ser l’art més engagé d’Europa.

Article publicat al Diari de tarragona, el 20 de març de 2023   Llegir més!
Recomanacions, octubre 2022
Al voltant del 12 d'octubre...

A ningú escapa que som en el mes amb una de les festes més controvertides que existeixen: el 12 d'octubre dia de la hispanitat. Amb aquesta data en la ment, és un bon moment per recordar i recomanar, algunes de les obres que al llarg d'aquests darrers anys, han aparegut en el mercat i que des de vessants diferents, com poden ser en aquest cas, la novel·la i la recerca, ens apropen una mica més a la nostra realitat, el personatge d'aquest Cristòfor Colom, tan diferent de com ens l'ha vestit l'oficialitat.
Us apropem també, un article aparegut a La Vanguardia en 2012 i que duia per títol, "El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad". L'autora fou la nostra companya, Eva Sans.
Enguany, un 12 d'octubre més, per meditar, per repensar i per continuar lluitant per la veritat.

El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad
(per: Eva Sans, La Vanguardia, 12/10/2012)
Book trailer - Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI (de: Jesus Delgado Lorenzo)
Book trailer - L'enigma Colom (de: Maria Carme Roca)


Recomanacions, juny 2022
"Caimó", de Toni Strubell

CAIMÓ és una novel·la que té com a protagonista un dels grans revolucionaris catalans del segle XIX, l encara força desconegut Pere Caimó (1819-1878). Fill de Sant Feliu de Guíxols, va formar part d una família d indianos que s establiren a Puerto Rico al primer terç del segle XIX. Visqué uns 30 anys a la inquieta ciutat de Mayagüez i va tornar a Catalunya per convertir-se, quasi de la nit al dia, en l indiscutible líder del republicanisme federal gironí i capitost del fascinant Foc de la Bisbal (1869).
Carles Rahola el va considerar un dels grans herois de la història catalana. Va liderar els grans moviments socials a la seva ciutat, que el va elegir alcalde en diversos moments del Sexenni Democrátic. Diputat més votat per Girona, va aixoplugar el naixement de la Primera Internacional i va fer construir una muralla a Sant Feliu per defensar la ciutat de l'atac dels carlins.   Llegir més!

Títol: Caimó.
Autora: Toni Strubell.
Editorial: Llibres del Segle.Recomanacions, maig 2022
"Garbo parla", de Roser Caminals

Hi ha qui diu que el català Joan Pujol Garcia, Garbo, ha estat el millor espia de la història. Durant els anys més foscos de la dictadura, aquest català corrent, a banda de col·laborar amb els aliats, es va convertir en l’home de confiança dels serveis secrets alemanys a Espanya. La seva actuació, amb èxits sonats, muntant una xarxa falsa d’espies gràcies a la qual va aconseguir enviar informació errònia als nazis, cosa que va afavorir el desembarcament anglès a Normandia, ha estat sempre envoltada de misteri.   Llegir més!

Títol: Garbo parla.
Autora: Roser Caminals.
Editorial: Edicions 62.Recomanacions, abril 2022
"1700, viure en temps de guerra. 1, blat i pa", de Jordi Peñarroja

Situat al bell mig del període del Barroc i tancant el segle XVII, 1700 és l'any inicial del trànsit de la Monarquia Hispànica a l'Espanya borbónica. La transcendència dels canvis que viu Catalunya en els segles XVII i XVIII arriba fins ara, cosa que explica la poca atenció dedicada habitualment a la vida quotidiana en aquest període. I aquest és el tema de 1700, viure en temps de guerra. Dit d'un altra manera: veure com viuen i què mengen els catalans en uns temps convulsos a cavall de la tradició i la modernitat...   Llegir més!

Enguany per la Diada de Sant Jordi, l'autor signarà llibres a la seu del Memorial 1714. Ho farà els dies 23, d'11 a 14h, i el dia 24, d'11 a 13.

Títol: 1700, viure en temps de guerra. 1, blat i pa.
Autor: Jordi Peñarroja.
Editorial: QU editor.Recomanacions, març 2022
La peceta porpra, de Joan Munné

La història diu que els segells de correus es van inventar el 1840 a Anglaterra. A partir d’aquesta dada real, l’escriptor posa cara a cara el Ramon i «una noia que ha estudiat història» per fer forat en la hipotesi que un fill del Baró de Maldà fos l’autèntic responsable d’aquesta nova manera de fer circular el correu amunt i avall.
«Per a ell, el document és una possible font d’ingressos», apunta Munné, «però la noia, més idealista, creu que aquests papers, una carta manuscrita i un seguit de dibuixos, poden servir per demanar a la Gran Bretanya que no es posi a favor dels espanyols en una hipotètica independència de Catalunya. «El tema de la novel·la és aquesta pugna entre el pragmatisme i l’idealisme», conclou Munné.   Llegir més!

Títol: La peceta porpra.
Autor: Joan Munné.
Editorial: Parcir Edicions Selectes.Recomanacions, febrer 2022
Cathalània; Història Bàsica de la Nació Catalana (Segona edició revisada)
El Dr. Jaume Benages i els membres del Cercle català d'Història, Eva Sans i Joaquim Ullan, autors de l'obra, ens presentes la segona revisió, aquesta, totalment en versió digital.

En aquest llibre, el lector podrà endinsar-se amb facilitat en la història de Catalunya, un món de personatges i esdeveniments que conformen una de les èpiques més extraordinàries d’occident. Amb la seva lectura hom descobrirà una nació democràtica, solidària, pacífica, moderna i europea, defensora a ultrança de les seves lleis i llibertats.   Llegir més!

Títol: Cathalània; Història Bàsica de la Nació Catalana.
Autor: Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.
Editorial: Arola Editors (1a edició).
 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa