Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Temps de guerra i repressió

» El compromís de Casp i els conflictes posteriors.

  Una data assenyalada en la història de Catalunya és justament la de 1410, que no és altra cosa que el moment en què és duu a terme el Comprmís de Casp. Aquests esdeveniments serà el punt d'inflexió que acabarà segles després amb la pèrdua de l'estat i en definitiva, de les nostres llibertats.

  A partir d'aquest moment, la constant presència castellana i el seu interès en el control del país, durà juntament amb d'altres motius, a uns temps de repressió en què és produiran incomptables enfrontaments. La guerra de separació, la guerra de successió, la guerra del francès i la guerra civil espanyola son els mes coneguts, sense deixar de banda fets tan importants com la guerra civil catalana del segle XV o les guerres carlistes.

1462-1472 : Guerra civil catalana
1462-1472 : Guerra civil catalana

  La Guerra civil catalana (1462-1472) és l’enfrontament armat entre Joan II d’Aragó i els remences d'una part, i les institucions catalanes (Diputació del General i Consell de Cent) de l'altre, per tal de tenir el control polític. La mort de Carles de Viana –protegit de Catalunya i enfrontat amb el seu pare Joan II- serà l’excusa per a formalitzar l’inici d’un enfrontament que, de fet, es venia covant des del seu predecessor Alfons el Magnànim. Tanmateix, la guerra és el resultat d'una controvèrsia política que enfronta la monarquia i l'oligarquia i entre l'estil absolutista i el pactisme.   

1640-1652 : Guerra de separació
1640-1652 : Guerra de separació

  La Guerra de separació és el conflicte bèl·lic que afectà bona part del Principat de Catalunya entre els anys 1640 i 1652, i que tingué com a efecte més perdurable la signatura del Tractat dels Pirineus de l'any 1659 entre Espanya i França, que alienava del Principat de Catalunya el comtat de Rosselló, el Conflent i una part del comtat de Cerdanya, que passaren així a mans franceses.   

1701-1714 : Guerra de successió
1701-1714 : Guerra de successió

  La Guerra de Successió Espanyola (1701-1713/1715) va ser un conflicte bèl·lic internacional, que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola. En aquesta confrontació, a més de la successió a la corona hispànica, s'hi dirimia també la qüestió de l'equilibri de poder entre les diferents potències europees.   

1808-1814 : Guerra del francès
1808-1814 : Guerra del francès

  La Guerra de la Independència Espanyola o Guerra del Francès o Guerra Peninsular fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicia el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclou el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder. En l'anàlisi dels fets militars, no es pot parlar d'un enfrontament entre els exèrcits francès i espanyol, sinó que existeix una important presència de la guerra de guerrilles, en una dimensió desconeguda fins el moment.   

1936-1939 : Guerra civil espanyola
1936-1939 : Guerra civil espanyola

  La Guerra Civil Espanyola o Guerra d'Espanya, també anomenada segons els bàndols bel·ligerants "Alzamiento Nacional" i "Rebel·lió Feixista" va ser una contesa que es desenvolupà a Espanya entre el 17 de juliol 1936 i l'1 d'abril 1939, que va seguir al cop militar contra les institucions constitucionals de la República.   

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa