Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 30/06/09 al 06/07/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Ases i mules, tan poques com pugues"

La marina catalana

Cristòfor Colom i la vila de Pals
"La Flama del Canigó espera l'almirall a l'església de Sant Pere, en el que és el preludi de la segona part de l'escenificació de la història mai explicada del descobriment d'Amèrica". La Flama del Canigó, que també va arribar a la vila de Pals, continua encesa i en custòdia, a la capella del Sant Crist de l'església parroquial de Sant Pere, en espera de fer-la arribar a l'almirall Colom el dia 1 d'agost. Perquè aquest dia, en el marc de la festa major de la vila de les muralles i arrossars, començarà el que serà el segon homenatge a Cristòfor Colom. Article del diari EL PUNT del 30/06/09.    (.pdf)

Acte especial de Sant Joan, a Pals
"El passat dimarts dia 23, vigília de Sant Joan, el Cercle Català d’Història va organitzar a la casa de Cultura “Ca la Pruna” de Pals, un acte especial amb diferents i importants sorpreses. Per una banda es va inaugurar l’exposició de 21 panells que restarà durant tot l’estiu a la casa de cultura i que duu per títol “El regne de Catalunya”. Per altra banda es va presentar la ruta històrica guiada que és realitzarà regularment a la vila i que portarà per títol, “L’almirall Colom i la vila de Pals: La veritat mai explicada de la descoberta d’Amèrica”. Finalment, es va realitzar l’entrega de premis del 1er Concurs Infantil “Colom a l’Escola”." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

La Flama del Canigó espera a Pals l'almirall Cristòfor Colom
"La nit de Sant Joan, la flama del Canigó va efectuar la seva entrada pels carrers de Pals amb l’encesa de les fogueres com a principal objectiu, però aquella nit i davant els atònits ulls dels vilatans, algú molt especial l’esperava. Eren uns monjos i religiosos molt especials que tot prenent una guspira de la flama, van partir cap a l’església de Sant Pere de Pals, on mossèn Planas els hi reservava un lloc especial per a col·locar tan important símbol a fi de què quedés custodiat fins l’arribada del “2n Homenatge a l’Almirall Cristòfor Colom i a la Marina Catalana”, en què partirà cap al nou món com a símbol de pau, de respecte entre els pobles, i de la identitat catalana." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Ruta històrica guiada "L'almirall Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la descoberta d'Amèrica"
"A mitjans del mes de juliol el Cercle Català d’Història impulsarà una nova activitat de difusió que de ben segur tindrà força impacte. És tracta de l’inici de les activitats de les rutes històriques guiades i que duran per títol "L'almirall Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la descoberta d'Amèrica”. Aquestes rutes organitzades pel CCH amb l’ajut dels professionals del Centre de Benvinguda de Girona, pretén explicar mitjançant diferents llocs de referència de la vila, aspectes poc coneguts com la guerra civil catalana del segle XV i la realitat d’uns personatges que mai van estar tan lluny del que explica la història aficial que tots coneixem." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

L'auca de la Flama del Canigó
"Setmanes enrere, us parlàvem d’en Ramon Cuellar, un autèntic entusiasta de la cultura, història i tradicions del nostre país, que ha sabut difondre aquestes passions mitjançant les auques, aconseguint alhora, revitalitzar un gènere que havia quedat una mica en desús en els darrers temps. Volem mostrar-vos aquí, una de les seves auques, la dedicada en aquesta setmana tan especial a la Flama del Canigó." Article publicat a rodolins.cat.    (.htm)

La construcció naval a Catalunya a les vespres dels grans descobriments geogràfics (1350-1450)
"Durant tata l'Edat Mitjana el comerci exterior tingué un marcat caracter marítim. El vaixell era, aleshores, l'únic mitjà de transport que permetia mobilitzar un gran volum de mercaderies i traslladar-lo lluny. Tant la capacitat de càrrega com la velocitat ordinaria -força superiors a les del carro o del semovent- hi reduïen considerablement els costos del trafic comercial." Article de n'Antoni Riera i Melis.    (.pdf)

La biblioteca

"La darrera victòria de l'exèrcit català. La batalla de Talamanca (1714)" de Francesc Serra i Sellarés i Gustau Erill i Pinyot
"La batalla de Talamanca, més enllà d’haver estat la darrera victòria de l’exèrcit català durant la Guerra de Successió, fou també una de les principals batalles lliurades per la resistència catalana contra l’opressor borbònic, després de l’evacuació de les tropes imperials de Catalunya, el juny del 1713." per Editorial Farrell.    (.htm)


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Els 127 presidents de la Generalitat de Catalunya
"Llista de tots els presidents que han conformat la llarguísima historia de la Generalitat de Catalunya. Només són numerades les persones i no pas el fet que puguin repetir mandat. El primer que xoca d'aquesta llista és que en la seva primera part (1359-1714) tots, al menys els que tenen ofici conegut, son noms pertanyents o estretament vinculats a l'església catòlica. No ha de sorprendre. La situació política i els interessos eren diferents, i el sistema de funcionament era un altre (noblesa, militars i església), o potser no?." Article de la redacció del CCH.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa