Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 29/09/09 al 05/10/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Qui canta a taula i xiula al llit, té l'enteniment petit"

Editorial

Catalunya i la seva marina, ficció o realitat?
"Cada cop més el temps ens demostra com la història canvia contínuament, i com tesis que portaven dècades i semblaven tan sòlides com la roca, s'han caigut de sobte perquè ha aparegut una nova evidència que ha capgirat aquella realitat que tothom donava com a vàlida. Recordem com en els estudis de la prehistòria cada cop, van apareixent nous esglaons dins la cadena de l'evolució de l'home que mostren NOVES ESPÈCIES I NOVES REALITATS." Article del CCH.    (.htm)

Cal saber

El telescopi es va inventar a Girona
"Fins ara, tothom creia que el primer telescopi el va crear i patentar a Holanda el 1608 el fabricant de lents Hans Lipperhey. Però ara, un estudi publicat per la revista britànica "History Today" afirma que l'inventor del telescopi va ser un fabricant de lents de Girona anomenat Joan Roget. El seu enginy, construït probablement el 1593, va viatjar cap a Holanda, on quinze anys després tres individus se'n van atribuir la invenció." Article d'en Miquel Manubens.    (.htm)

La marina catalana

"Conquistadores, utopía y libros de caballería"
"L'autor d'aquest treball ens ofereix una visió entre la ficció narrativa i la realitat històrica, els conqueridors, un repàs i un anàlisi dels llibres de cavalleries i la separació d'uns i altres en tant que dues realitats ben diferents... O potser no hi ha tanta diferència entre aquesta ficció narrativa i la seva realitat històrica ? Endinsem-nos en aquest món a través d'en Fernando Carmona Fernandez i esbrinem-ho..." Article d'en Fernando Carmona Fernàndez.    (.pdf)

2a conferència del cicle "La Marina Catalana: Supremacia a la Mediterrània i expansió a l'Atlàntic"
"Tornem a recordar per aquells que no vau poder assistir al 1er cicle de conferències sobre la Marina Catalana celebrat a la vila de Pals que ens van oferir els catedràtics de les nostres universitats, els quals ens van parlar cadascú d'ells d'un àmbit de la marina catalana, una marina de guerra lloada i elogiada per nombroses fonts escrites al llarg dels temps d'àmbit internacional, però sorprenentment desconeguda per la majoria de gent en l'actualitat." Article de redacció del CCH.    (.htm)

La crítica

Ignoren l'arqueologia, els catalans?
"El text el firma N. James, professor d'arqueologia de la Universitat de Cambridge, responsable d'arqueologia de camp al Cambridge County Council i editor adjunt de Cambridge University Press. James explica que ha visitat la seu central barcelonina del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i el jaciment del Molí de l'Espígol, i en treu conclusions no exactament positives." Article del diari AVUI del 22/09/09.    (.pdf)

Especial

Resseguint les passes d'en Serrallonga. A càrrec de Ramon Verdaguer
L'estudiós de Serrallonga i blocaire de Vilaweb Ramon Verdaguer explica algunes de les anècdotes i vivències del bandoler que l'han fet passar a la història: el paper de la Margarida o la importància del crit 'visca la terra, muira el mal govern'.


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Temps de guerra i repressió

Frontera, guerra, jurisdicció i plet: La Capitania General durant la primera meitat del segle XVI
"A la historiografia catalana, ha existit una certa confusió sobre la figura del capità general del Rosselló i la Cerdanya i el moment de la seva fusió amb Capitania General i amb la Lloctinència General de Catalunya. El present article analitza l’existència de capitans generals a la frontera durant la primera meitat del segle XVI, les seves atribucions i els conflictes que van tenir amb les autoritats catalanes.” Article de n'Àngel Casals Martínez.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa