Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa

cch
 


Refranyer

"Bon temps pel juny, bon estiu segur"Editorial

Editorial, juny 2022
La Barcelona incòmoda, per a qui?

És evident que el gran Monument a Colom de Barcelona, el més important del món dedicat a l'insigne navegant, ha estat, ja des del mateix moment de la seva inauguració el 1888, focus de moltes discussions sobre si era necessària o no la seva presència al peu de la Rambla. En qualsevol cas, aquesta discussió quasi sempre ha girat entorn d'una utilització política dels personatges representats en aquell monument, i d'un populisme generat per alimentar a aquells grups que lluny de tenir cap rigor històric, només els mouen qüestions ideològiques, i que en definitiva, són bona font de vots.
L'actual consistori barceloní no escapa a aquesta polèmica i a aquest interès d'utilitzar d'una manera o altra, al famós monument. Així, fent un breu repàs d'algunes notícies dels dos o tres darrers anys, podrem ampliar millor el nostre focus de visió."   Llegir més!


Editorials anteriors!Agenda

Ruta guiada, 25.06.2022
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabte 25 de juny, a les 7 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i Reserves


Activitats anteriors!L'article

L'article, juny 2022
La brúixola

Hi ha tot un seguit d'avenços al llarg de la història de l'humanitat, que Edmund Burke (2008), assenyala com a eix central que explicaria l’increment de la seva capacitat productiva. Aquests avenços principals, anteriors a la Revolució Industrial, per ordre cronològic, els podríem enumerar amb, en primer lloc, el paper del foc (per explicar l’èxit ecològic dels nostres ancestres); el desenvolupament de l’agricultura i el de la ramaderia durant la revolució neolítica; la selecció de les principals espècies vegetals, també durant la revolució neolítica; l’increment i concentració de la població en pobles i petites ciutats.; els canvis tecnològics que precedeixen a la Revolució Industrial, com el desenvolupament del vaixell de navegació oceànica, dels molins de vent i d’aigua, la creació dels primers alts forns per a fondre mineral de ferro, etc.; i finalment, gràcies al desenvolupament tecnològic, es crearen noves varietats de conreus i, sobretot, s’aclimataren les noves varietats, moltes d’elles procedents d’Amèrica.
A partir del lent, però continuat creixement de la població i la seva concentració en pobles i ciutats, s’establiran imperis com el xinès i el romà. Aquest creixement s’aturarà durant un llarg període de temps i posteriorment serà a partir de nous avenços tecnològics que l’increment de la població tornarà a augmentar. És en aquest espai cronològic que cal situar un dels invents tecnològics més importants realitzats per l’home: la brúixola. De fet, la història de la navegació, la dels descobriments, la cartografia, etc., en suma: la història de la humanitat sencera, hauria estat segurament molt diferent de no ser pel descobriment d'aquest aparentment senzill artefacte.   Llegir més!


Articles anteriors!L'entrevista

L'entrevista, juny 2022
Entrevistem a l’escriptora Mª Carme Roca. "No podré viure prou anys per explicar totes les històries que em ballen dins del cap."

"Historiadora i filòloga, des de l'any 1997 es dedica professionalment a l'escriptura. D'ençà d'aleshores ha publicat més de mig centenar de llibres, molts dels quals adreçats al públic infantil i juvenil. Per la seva trajectòria ha rebut diversos premis.
"La seva personalitat ja li ve de família. Segons ella mateixa explica al seu web: “Unes hores abans del meu naixement, els meus pares eren al cinema veient Cuando ruge la marabunta (jo no rugia, però em feia notar). La meva mare, malgrat començar a patir dolors de part, es resistia a abandonar la sala i la projecció de la pel·lícula, un film de l’any 1954 dirigit per Byron Haskin i interpretat per Charlton Heston i Eleanor Parker. I fins que la pel·lícula no va acabar, no van marxar."   Llegir més!


Entrevistes anteriors!Recomanacions

Recomanacions, juny 2022
"Caimó", de Toni Strubell

CAIMÓ és una novel·la que té com a protagonista un dels grans revolucionaris catalans del segle XIX, l encara força desconegut Pere Caimó (1819-1878). Fill de Sant Feliu de Guíxols, va formar part d una família d indianos que s establiren a Puerto Rico al primer terç del segle XIX. Visqué uns 30 anys a la inquieta ciutat de Mayagüez i va tornar a Catalunya per convertir-se, quasi de la nit al dia, en l indiscutible líder del republicanisme federal gironí i capitost del fascinant Foc de la Bisbal (1869).
Carles Rahola el va considerar un dels grans herois de la història catalana. Va liderar els grans moviments socials a la seva ciutat, que el va elegir alcalde en diversos moments del Sexenni Democrátic. Diputat més votat per Girona, va aixoplugar el naixement de la Primera Internacional i va fer construir una muralla a Sant Feliu per defensar la ciutat de l'atac dels carlins.   Llegir més!

Títol: Caimó.
Autora: Toni Strubell.
Editorial: Llibres del Segle.


Recomanacions anteriors!Projectes

Ràdio Liberty
Èxit d'assistència a la Jornada de debat sobre La Ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava, a la Casa de Cultura de Girona.
Es va coincidir en la necessitat de protegir i posar en valor el patrimoni històric de la Guerra Freda i els valors naturals dins els Parcs Naturals.

Van intervenir: Maria Lloveras (Gent del ter), Sergi Nuss (SOS Costa Brava), Toni Strubell (Comissió de la Dignitat), Pau Bosch (Salvem Platja de Pals) i Eva Sans (Cercle Català d'Història), moderada pel president del CCH, Joaquim Ullan i amb el suport de l'Associació dels Amics de l'UNESCO de Girona.

L'acte va comptar, entre el públic assistent, amb la presència de dos històrics de les administracions locals.

Per una banda, Marc Calvet (primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí amb ERC) que va explicar la lluita històrica que Torroella ha fet per adquirir la Base Loran i el recent ús del dret de tanteig i retracte per part de la Generalitat.

Per altra costat, Marisol Perea (regidora de l'Ajuntament de Pals) la qual va aprofitar el torn de paraules per explicar el posicionament del PSC i la proposta que aquesta setmana s'ha presentat al Parlament per aconseguir revertir l'imminent enderroc de Radio Liberty.Recerca colombina | Ràdio LibertyConferències

Conferència virtual, 02.10.2021
Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.


Data i hora: Dissabte 2 d'octubre de 2021, a les 11 del vespre.
Organitza: Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia)
Ubicació: Activitat virtual.


Conferències anteriors!

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom