Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook


El CCH a la xarxa

cch
 


Conferència

Realitzades per membres del Cercle Català d'Història

Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.Agenda d'actes

Properes activitats organitzades pel Cercle Català d'Història
Les rutes d'en Cristòfor Colom (amb la col·laboració de MITIC Experience)

"Cristòfor Colom i la Vila Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"
Visita guiada per Pals (Baix Empordà)

Dissabtes 21 i 28 d'agost i 4 de setembre a les 19h
+Info i Reserves

"L'origen de Cristòfor Colom"
Visita guiada per Barcelona

- Properament -
+Info i Reserves

"Barcelona i la Descoberta d'Amèrica"
Visita guiada per Barcelona

- Properament -
+Info i Reserves

Actualitat

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Hivern bon temps per al ferrer, el forner i el xocolater"

Patrimoni

El Cercle Català d'Història, entitats ecologistes i l’Ajuntament de Pals fan front comú per evitar l’enderroc de Ràdio Liberty
"Bosch [Salvem la Platja de Pals] no entén per què des de l’Estat i la Generalitat no es fan enrere ara que han proposat una alternativa que integraria la nova edificació amb el paisatge i l’espai natural. A més, serviria per explicar la història i el paper clau que va suposar Ràdio Liberty durant la Guerra Freda. “Té un valor cultural i pedagògic innegable i demolir-ho és perdre part d’una història a nivell mundial que no es pot permetre. Per això està bé que tant les entitats com l’Ajuntament anem a la una per intentar aturar-ho”, remarca Bosch. La membre del Cercle Català d’Història, Eva Sans, coincideix amb Bosch en la importància de Ràdio Liberty com “element pedagògic clau” per entendre la Guerra Freda i part de la història contemporània.". Article publicat a Ràdio Capital el 23/01/22.    (.htm)

Radio Liberty, entre demolició i centre de la guerra freda
L'última proposta és la liderada per l'Ajuntament de Pals en col·laboració amb altres entitats com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història, i passa per mantenir i rehabilitar l'edificació central, l'antena parabòlica i l'accés principal. Volen que el lloc es converteixi en un centre d'interpretació de la guerra freda, però també que sigui un punt per donar a conèixer els elements arqueològics de valor de la finca que va ser l’antic port de Pals segles enrere i els valors naturals de l'espai, integrat al parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter... Article publicat a La Vanguardia, el 05/11/2021.


El Cercle Català d'Història vol recuperar un espai natural, arqueològic i patrimonial de la platja de Pals
L'Ajuntament de Pals i altres agents del territori s'oposen a l'enderroc de Ràdio Liberty. Reclamen rehabilitar part dels edificis perquè l'espai es reconverteixi "en un referent històric i natural de la zona". Article del CCH.    (.htm)

Novetat editorial

"1700, viure en temps de guerra. 1, blat i pa", de Jordi Peñarroja
"Situat al bell mig del període del Barroc i tancant el segle XVII, 1700 és l'any inicial del trànsit de la Monarquia Hispànica a l'Espanya borbónica. La transcendència dels canvis que viu Catalunya en els segles XVII i XVIII arriba fins ara, cosa que explica la poca atenció dedicada habitualment a la vida quotidiana en aquest període. I aquest és el tema de 1700, viure en temps de guerra. Dit d'un altra manera: veure com viuen i què mengen els catalans en uns temps convulsos a cavall de la tradició i la modernitat..." Editat per QU Editor    (.pdf)

Imaginari català

Setmanari "La Senyera" de Palamós l'any 1898.
"La Senyera era el setmanari en català que s'editava al Carrer Major 27 de Palamós l'any 1898. Elaborat amb continguts locals, nacionals i internacionals, el Dietari de la guerra, llistat de la subscripció nacional per contribuir a les despeses de la guerra, la secció comercial i l'article sobre la Marina Catalana entre d'altres." Podeu accedir al núm.15 de La Senyera.    (.pdf)

Retorna a la Biblioteca de Catalunya una carta de Colom robada fa 15 anys.
"L'Estat ha retornat aquest dimarts a la Biblioteca de Catalunya una carta de Cristòfor Colom que havia estat sostreta i exportada als Estats Units entre el 2004 i 2005. Aquest document, que té el nom de 'Columbus Christopher Epistolae de Insulis Indie supra Ganger nuper inventis', va ser recuperada pel Ministeri de Cultura i Esport el passat 25 de juliol de 2018 i ara torna a la Biblioteca de Catalunya, que la custodiava i en tenia la titularitat des del 1918." Article del portal El Nacional.    (.htm)

El forn més antic d'Europa
"La llenya crema dins del Forn de la Vila de Forcall. Les circumstàncies obliguen els membres de la Santantonà a alimentar cada dia les brases perquè la fleca arribi a la temperatura adient i, així, es pugui coure les coques de Sant Antoni. El llogaret dels Ports compta amb tres forns, dos d'ells moderns i un de medieval, en funcionament des del 1246, data en què Pere de Portugal, en representació de Jaume I, lliurava la Carta Pobla als habitants de la vila, on s'afegien diferents privilegis, com ara el de coure pa." Reportatge del canal Apunt.    (.htm)

La Grècia catalana
"EL descobriment d'una Grecia catalana és, al nostre entendre, una de les sorpreses més inesperades que ha deparat als investigadors moderns la historia de la vida política mig-eval . Per això ens hem detingut en les diverses monografíes que li hem dedicat d'alguns anys en aquesta banda, tant en la serie dels ANUARIS DE L'INSTITUT, com en altres publicacions (1) —i ens detindrem sempre amb singular complacencia— en posar de manifest tot allò que signifiqui l'aparició de l'esperit ètnic i polític del nostre poble, conservat en mig d'un ambient completament exòtic, i a ell profundament desfavorable, com de terres relativament tan allunyades del casal matern. No és pas, en efecte, lo que ofereix més interès en aquesta historia —llevat de l'episodi llegendari de l'expedició catalana i de la conquesta gloriosa del ducat d'Atenes— la descripció de fets externs més o menys obscurs, que's redueixen sovint a una lluita de petites oligarquíes, de mesquines ambicions personals, o a guerres continuades amb tota mena d'enemics exteriors, que no posaren mai en joc grans masses de combatents." Un treball d'A. Rubió i Lluch.    (.pdf)

Especial

Viu les tradicions de Nadal, si t'agrada comparteix!
Catalunya és un país al que li encanten les tradicions.

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)

Centre Comarcal Lleidatà
Centre Comarcal Lleidatà
www.cclleidata.cat


Memorial 1714
Memorial 1714

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom