Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook


Serveis

La BotigaEl CCH a la xarxa

Productes i serveis MÍTICBlocs


cch
 


Notícies

La Vanguardia, 05/11/2021

Radio Liberty, entre demolició i centre de la guerra freda

L’última proposta és la liderada per l’Ajuntament de Pals en col·laboració amb altres entitats com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història, i passa per mantenir i rehabilitar l’edificació central, l’antena parabòlica i l’accés principal. Volen que el lloc es converteixi en un centre d’interpretació de la guerra freda, però també que sigui un punt per donar a conèixer els elements arqueològics de valor de la finca que va ser l’antic port de Pals segles enrere i els valors naturals de l’espai, integrat al parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter... (Seguiu llegint la versió en català o la versió en castellà).En memòria de Josep Catà

Comunicat del Cercle Català d'Història

JOSEP CATÀ ENS HA DEIXAT

Josep Catà (Barcelona 1948-2021) ha estat un treballador incansable. Nascut al sí d’una família pobre de treballadors durant una dura postguerra al barri del Raval de Barcelona, ha estat educat en el principi de l’esforç i el treball com a mitjà honrat d’ascensió social, des d’un punt de vista liberal... (seguir llegint la nota).Conferència

Realitzades per membres del Cercle Català d'Història

Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.Agenda d'actes

Properes activitats organitzades pel Cercle Català d'Història

Ruta guiada a Ràdio Liberty: Descobrim el jaciment medieval de la vila marinera de Pals.

Descoberta del jaciment medieval de l'antiga vila marinera de Pals, i com en plena guerra freda entre russos i americans, aquest jaciment va quedar preservat per Ràdio Liberty.

Activitat gratuita organitzada pel Cercle Català d'Història, el Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter i la Taula de Voluntariat Empordà.

On: A Pals. Dissabte 23 d'octubre 11h matí. Durada: 90-120 minuts.

Punt de trobada: Torre Mora (Platja de Pals)

Inscripcions Cercle Català d'Història: info@cch.cat
Les rutes d'en Cristòfor Colom (amb la col·laboració de MITIC Experience)

"Cristòfor Colom i la Vila Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"
Visita guiada per Pals (Baix Empordà)

Dissabtes 21 i 28 d'agost i 4 de setembre a les 19h
+Info i Reserves

"L'origen de Cristòfor Colom"
Visita guiada per Barcelona

- Properament -
+Info i Reserves

"Barcelona i la Descoberta d'Amèrica"
Visita guiada per Barcelona

- Properament -
+Info i Reserves

Actualitat

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Diu el pinsà, quan ve l'octubre: quin fred farà!"

Patrimoni

Radio Liberty, entre demolició i centre de la guerra freda
L'última proposta és la liderada per l'Ajuntament de Pals en col·laboració amb altres entitats com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història, i passa per mantenir i rehabilitar l'edificació central, l'antena parabòlica i l'accés principal. Volen que el lloc es converteixi en un centre d'interpretació de la guerra freda, però també que sigui un punt per donar a conèixer els elements arqueològics de valor de la finca que va ser l’antic port de Pals segles enrere i els valors naturals de l'espai, integrat al parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter... Article publicat a La Vanguardia, el 05/11/2021.


El Cercle Català d'Història vol recuperar un espai natural, arqueològic i patrimonial de la platja de Pals
L'Ajuntament de Pals i altres agents del territori s'oposen a l'enderroc de Ràdio Liberty. Reclamen rehabilitar part dels edificis perquè l'espai es reconverteixi "en un referent històric i natural de la zona". Article del CCH.    (.htm)

Noticia del nou jaciment a Pontós (Arqueologia) - Alt Empordà. Triangle (Ullastret, Empúries i Pontós com a graner)
"Nova troballa arqueològica de gran importància per la història de l'Empordà i Catalunya, en relació als circuits comercials del blat al territori, abastiment i la seva exportació" Destaquen el triangle que devien configurar Empúries, Ullastret i Pontós. Article del canal 324.    (.htm)

Novetat editorial

"1700, viure en temps de guerra. 1, blat i pa", de Jordi Peñarroja
"Situat al bell mig del període del Barroc i tancant el segle XVII, 1700 és l'any inicial del trànsit de la Monarquia Hispànica a l'Espanya borbónica. La transcendència dels canvis que viu Catalunya en els segles XVII i XVIII arriba fins ara, cosa que explica la poca atenció dedicada habitualment a la vida quotidiana en aquest període. I aquest és el tema de 1700, viure en temps de guerra. Dit d'un altra manera: veure com viuen i què mengen els catalans en uns temps convulsos a cavall de la tradició i la modernitat..." Editat per QU Editor    (.pdf)

Imaginari català

La Grècia catalana
"EL descobriment d'una Grecia catalana és, al nostre entendre, una de les sorpreses més inesperades que ha deparat als investigadors moderns la historia de la vida política mig-eval . Per això ens hem detingut en les diverses monografíes que li hem dedicat d'alguns anys en aquesta banda, tant en la serie dels ANUARIS DE L'INSTITUT, com en altres publicacions (1) —i ens detindrem sempre amb singular complacencia— en posar de manifest tot allò que signifiqui l'aparició de l'esperit ètnic i polític del nostre poble, conservat en mig d'un ambient completament exòtic, i a ell profundament desfavorable, com de terres relativament tan allunyades del casal matern. No és pas, en efecte, lo que ofereix més interès en aquesta historia —llevat de l'episodi llegendari de l'expedició catalana i de la conquesta gloriosa del ducat d'Atenes— la descripció de fets externs més o menys obscurs, que's redueixen sovint a una lluita de petites oligarquíes, de mesquines ambicions personals, o a guerres continuades amb tota mena d'enemics exteriors, que no posaren mai en joc grans masses de combatents." Un treball d'A. Rubió i Lluch.    (.pdf)

Els mitjans de transport a la Catalunya del s.XIX
"La revolució dels transports tingué lloc el segle XIX encara que fins a la primera meitat només fou de tracció animal. El mal estat dels camins i la poca quantitat de vehicles de transport urba feien que les comunicacions fossin molt lentes. Fins al 1840, la tartana fou I'unic mitja de transport que comunicava Barcelona amb els pobles del voltant. L'enderrocament de les muralles de la ciutat, el 1854, va fer que es regulessin les comunicacions amb les poblacions vei'nes i proliferaren tot tipus de vehicles de locomoció, com ara les galeres, els omnibus, els Ripperts i els tramvies de tracció de sang, protagonistes del transport fins que el 1899 s'incorpora a Barcelona el primer tramvia electric." Article de M. Teresa Sierra.    (.pdf)

Recomanacions

EXPOSICIÓ: El Quixot dels ignorants, del Fons Joan Amades
"La figura i la història de Don Quixot ha suscitat admiració entre persones de tot tipus de classes socials i procedències. De fet, cada vegada que es commemora un centenari de la publicació del Quixot la dèria quixotesca s'intensifíca. De la mateixa manera que hem fet d'aquest 2005 l'any del 400 aniversari de la primera edició del Quixot, també l'any 1905, el del 3er centenari, va ser un esdeveniment molt celebrat amb tota mena d'actes, exposicions i edicions. Joan Amades a més de recollir tota la imatgeria popular sobre el Quixot, va viure directament el 3er centenari, fet que va incrementar el seuinterès per l'idealisme i l'esperit aventurer de Don Quixot. Però per altra banda, estava seduït per la figura d'en Sanxo Panza, per a ell l'escuder era el seny i sobretot el dipositaride tota la saviesa popular..."    (.pdf)

Especial

La campana Santa Honorata
Va ser represalidada per l'exèrcit borbònic en la Guerra de Successió. Al número 96 de la Rambla hi havia l’antiga foneria de canons, on es va fondre i batejar la campana que va substituir l’Honorata perduda el 1714. Jordi Sacasas, arxiver de la basílica de Santa Maria del Pi, n’explica la història.

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Mes de març - Calendari 2021 del Parc Natural del Montgrí, les lles Medes i el Baix Ter
Març de 2021
Calendari del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós

Centre Comarcal Lleidatà
Centre Comarcal Lleidatà
www.cclleidata.cat


Memorial 1714
Memorial 1714

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom