Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa

cch
 


Refranyer

"Fang de maig, espiga a l'agost"Editorial

Editorial, maig 2022
Barcelona i els museus

És ben conegut que en els darrers anys, els barcelonins donen l'esquena als seus museus. Segons dades prepandèmia, en 2018, només un 14,4% dels visitants eren de la ciutat, una dada que se situava com la pitjor d’aquells darrers quatre anys.
Els barcelonins ni de franc entraven als museus. La majoria obren diumenge a la tarda de forma gratuïta amb la intenció que els ciutadans de Barcelona aprofitin que aquell dia és el de menys presència de turistes a la ciutat, però des que aquesta iniciativa va arrencar el 2009, segons dades estadístiques, les xifres es mantenien el 2018, entre el 15% i el 17% del total.
També en aquells moments, segons el tinent d’alcalde i responsable de la cultura municipal del moment, Joan Subirats, hi havia "un problema d’obsolescència, calia replantejar el mateix concepte de museu i aconseguir que la gent local que ja ha anat a un museu com el Picasso senti interès per tornar."   Llegir més!


Editorials anteriors!Agenda

Tertúlia virtual, 12.05.2022
Tertúlia virtual-El Cafè de l'Òpera: "Colom, la recerca científica i com fer-la transcendir"
El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera tertúlia virtual que realitzarem i que es coneix com, "El Cafè de l’Òpera”, en record de les tertúlies presencials que realitzàvem en aquell emblemàtic espai barceloní, abans que la pandèmia, alterés les nostres vides.
En la darrera tertúlia i que duia per títol «Cristòfor Colom i l'esclavitud, un relat imposat», vam poder debatre sobre l'onada de populisme que envaeix la política actual, i com aquesta política en molts casos, pretén inculcar un determinat relat interessat, que davant d'una societat reacia a qualsevol actitud crítica, pugui assentar-se com si es tractés d'un dogma.
Continuant aquell debat, ara volem deixar de banda la qüestió més política i centrar-nos en la recerca científica. En aquest sentit, en la propera tertúlia volem plantejar-nos un altre problema, el de la baixa receptivitat o desinterès envers els resultats d'aquestes recerques entorn de Colom, i com actuar quan aquests no són atesos adequadament per la comunitat intel·lectual.

  • Què és una recerca multidisciplinària?
  • S'ha realitzat algun tipus de recerca similar?
  • Quina ha estat la recepció i les conseqüències?
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia virtual a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera (ara virtual) és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 12 de maig, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Activitat virtual.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
* Uns dies abans de l'activitat, rebreu l'enllaç de la tertúlia virtual.


Activitats anteriors!L'article

L'article, maig 2022
La invenció d’Amèrica: colonització, explotació i alteritat

Una de les perspectives des de la que cal estudiar la història d’Amèrica, així com els processos històrics endegats amb la colonització, és la social i antropològica. Si bé els modes de vida, les civilitzacions i les cosmovisions originàries precolombines formen part de la història d’aquell Nou Món, cal ubicar-se a l’Època moderna i als inicis de la conquesta com a moments històrics cabdals per comprendre com es construeix, s’inventa i colonitza aquest nou territori des d’un punt de vista europeu.
El concepte d’alteritat cal emmarcar-la en un context sociopolític, i podem explicar-lo com la visió que podem tenir de l’altre com un ésser inferior i la necessitat de polítiques per desenvolupar l’entorn. El contacte entre aquestes dues comunitats humanes diferents que es troben, com més primitiva sigui alguna d'elles, més gran és la reacció que es produeix. Així, un dels grans problemes que va sorgir amb el Descobriment d'Amèrica, a banda d’un canvi de paradigma, fou, la no acceptació per part del cristianisme, de la pluralitat del món.   Llegir més!


Articles anteriors!L'entrevista

L'entrevista, abril 2022
Entrevistem a Jaume Benages, l'impulsor de 'Cathalània'. "La història de Catalunya mai ha estat explicada a l'escola."

"La història de les nacions les podem trobar explicades de moltes maneres diferents, sovint contradictòries, malgrat això, si estan fetes de forma rigorosa i amb referències contrastades, no hi ha d'haver problema. La qüestió és quan de forma interessada es vol tergiversar aquesta història. La història de Catalunya ho ha estat sovint, internet està ple de falsedats que es repeteixen tantes vegades que al final poden fer dubtar a les persones que han aprofundit poc en aquests temes. L'any 2016 vaig publicar "Que no t'expliquin històries" que pretenia donar una resposta didàctica a tres dels continguts més manipulats de la nostra història. De l'ampliació d'aquests continguts sorgeix "Cathalània", que continua amb aquesta voluntat d'apropar la realitat dels fets històrics documentats a la gent i explicar-los de la manera més entenedora possible."   Llegir més!


Entrevistes anteriors!Recomanacions

Recomanacions, maig 2022
"Garbo parla", de Roser Caminals

Hi ha qui diu que el català Joan Pujol Garcia, Garbo, ha estat el millor espia de la història. Durant els anys més foscos de la dictadura, aquest català corrent, a banda de col·laborar amb els aliats, es va convertir en l’home de confiança dels serveis secrets alemanys a Espanya. La seva actuació, amb èxits sonats, muntant una xarxa falsa d’espies gràcies a la qual va aconseguir enviar informació errònia als nazis, cosa que va afavorir el desembarcament anglès a Normandia, ha estat sempre envoltada de misteri.   Llegir més!Recomanacions anteriors!Projectes

Ràdio Liberty
La Comissió Europea veu "lamentable" usar fons europeus per enderrocar Ràdio Liberty
En la lluita que duem a terme les entitats, Cercle Català d'Història, Salvem la Platja de Pals i l'Ajuntament de Pals per salvar els principals edificis de Ràdio Liberty com a elements històrics i patrimonials d'interès internacional, i a fi de poder desenvolupar el projecte que demana el territori, aquest clam ha arribat fins a la Comissió Europea. Subscriu també la petició, la Gent del Ter.
En resposta a la carta on es denuncia que fons europeus aniran destinats a la demolició de patrimoni situat dins d’un parc natural acreditat amb Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), també en contra de 3 resolucions al congrés dels diputats i de la normativa cultural i de l’esmentada CETS, la Comissió Europea considera “lamentable” que l'Estat faci servir aquests fons provinents d’Europa per enderrocar les instal·lacions de Ràdio Liberty a Pals, i deixa molt clar que no els agrada la demolició del que queda d'aquest equipament “històric”.
Escoltem en exclusiva les declaracions d'Eva Sans, membre del Cercle Català d'Història i de Pau Bosch, de Salvem la platja de Pals sobre les raons de fer néixer aquest projecte i els motius d'haver portat la seva queixa a Europa. Reproduïm també la notícia publicada a la premsa i que té com a font, l'Agència Catalana de Notícies (ACN).   Llegir més!


Recerca colombina | Ràdio LibertyConferències

Conferència virtual, 02.10.2021
Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.


Data i hora: Dissabte 2 d'octubre de 2021, a les 11 del vespre.
Organitza: Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia)
Ubicació: Activitat virtual.


Conferències anteriors!

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom