Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 23/11/10 al 29/11/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A picada d’escurçó no hi és a temps l’extremunció"

Cal saber

Joan Aragó, insurgent mexicà
Des de Mèxic, el professor José M. Murià envia pels lectors del Cercle Català d'Història, aquest interessant article d'un personatge català destacat.
"Sovint es parla de Francesc Aragó, personatge que es va distingir a França com astrònom i polític progressista. No massa gent recorda l’Esteve, un autor dramàtic molt llegit en francès, i encara es recorda menys de Joan, germà de tots dos, nascut l’any 1788, qui esdevingué un gran col·laborador de la lluita independentista de Mèxic on hi morí l’any 1837." Article d'en José M. Murià.
   (.htm)

La marina catalana

Conferència: "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal" a càrrec de n'Eva Sans i en Joaquim Ullan
"L'Associació de Químics i Enginyers de l'Institut Químic de Sarrià, va organitzar el passat dimecres 3 de novembre i dins del seu marc habitual d'activitats regulars, una conferència que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric Universal" i que va anar a càrrec dels membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. La xerrada que va despertar gran interès entre el públic, va congregar més d'una vuitantena de persones que no es van voler perdre les explicacions dels ponents. Aquests, com ja és habitual, van aportar un gran número de dades i de reflexions, que van ajudar als assistents a veure la realitat d'uns fets, d'una manera molt diferent a la que ens han explicat fins ara." Article de la redacció del CCH.

Temps de guerra i repressió

Conferència: "La Catalunya popular i sobirana dels segles XVII i XVIII (I)" a càrrec d'en Josep Catà
"El passat dia 8 de novembre, el professor Josep Catà amb l'assessorament del també professor Antoni Muñoz, va realitzar la primera de les dues xerrades amb el títol “La Catalunya popular i sobirana dels segles XVII i XVIII”, al barri del Besós de Barcelona. La primera sessió compren fins el 1659 i, la segona fins el 1789. A més a més, les xerrades formen part de la presentació de la recentment creada “Associació Sòciocultural de la Ribera del Besòs”, formada per persones que hi viuen, hi treballen o hi han treballat." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)

Constitució Provisional de la República Catalana de 1928, i el concepte de drets històrics
"Aquesta setmana recuperem documents històrics com la Constitució Provisional de la República Catalana aprovada durant els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre de 1928 a l’Habana sota la presidència del senyor Francesc Macià, on podrem observar-hi diversos títols i articles de l'esmentada Constitució Provisional de màxim interès. Per altra banda, hem sentit parlar dels “Drets històrics”. Per aclarir aquest concepte, un article que explica de manera entenedora què són i quina és la seva evolució en la història de Catalunya. I finalment recomanem la lectura de l'obra d'en Ferran Valls i Taberner i d'en Ferran Soldevila, "Història de Catalunya", un tastet de lectura on-line." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Imaginari català

La bellesa femenina a l'edat mitjana segons els tractats de cosmètica
"De tots és ben sabut que la bellesa no és un concepte clarament definit i que aquesta afirmació és especialment evident quan parlem de bellesa femenina. Certament el conjunt de gràcies o qualitats d'una dona que conforma aquesta noció no és en absolut quelcom immutable o permanent, sinó que depèn en gran mesura del factor moda. Així doncs, donat que probablement res no hi ha més variable que els cànons de bellesa femenina, a primera vista pot semblar difícil conèixer aquests ideals estètics així com les pràctiques cosmètiques utilitzades per assolir-los en una època com finals de l'Edat Mitjana." Article de na Mercè Puig Rodriguez-Escalona.    (.pdf)

Crònica dels miracles del Sant Crist de Palamós
"L'acta de la visita pastoral de l’any 1544 explica l’estat ruïnós en que quedà l’interior de l’església de Santa Maria de Palamós després del funest i devastador atac turc de l’any anterior 1. Molts altars, retaules i imatges foren destruïts i reduïts a cendres. En aquesta descripció es fa esment de la imatge d’un Sant Crist crucificat (una austera talla de principis del segle XVI) que apareixia parcialment cremat y que tingué la fortuna de sobreviure al gran incendi que va patir la parroquial. El fenomen ignífuga no passà desapercebut pels palamosins que creien que la imatge estava feta d’un material especial, resistent a les brases." Article d'en Gabriel Martin.    (.pdf)

Especial

Antecedents de la Setmana Tràgica de 1909
"L'historiador Ferran Aisa explica els antecedents de la Setmana Tràgica de 1909."
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El Barça retorna a la història (II): La Copa
"El passat dimecres 13 de maig a l’estadi valencià de Mestalla, el Barça aconseguí el seu 25è títol de copa en un partit enfront de l’Atlhetic de Bilbao, d’aquells en què a l’afeccionat agrada de qualificar com “estratosfèric”. Amb aquesta victòria l’equip blauigrana, es confirmà com el més guardonat amb aquest títol, i alhora fou el primer dels tres campionats que han convertit la temporada 2008-09 en la més històrica del club català." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)