Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 22/02/11 al 28/02/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Lakuns
   (.htm)

Conferència: “La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal”, amb Joaquim Ullan i Eva Sans

Commemoració dels fets de la gleva de 1714 a Sant Hipòlit de Voltrega
   (.htm)

Conferència: “Cristòfor Colom i la descoberta d'Amèrica”, amb Joaquim Ullan

Rutes de "La Guerra de Separacio", amb Jordi Peñarroja. Quatre rutes per conèixer uns fets transcendents de la nostra història.
   (.htm)

Troben a l´Arxiu de la Corona d´Aragó la prova que Pals tenia port marítim ja al s. XV


Refranyer

"Pa torrat, pa torrat, que Nadal és arribat" (Era costum obsequiar els jornalers amb torrades sucades amb cansalada)

La marina catalana

Eva Sans del Cercle Català d'Història, troba la prova que Pals tenia port marítim ja al s. XV
"Pals ja tenia port al segle XV. Així ho ha demostrat Eva Sans, investigadora del Cercle Català d'Història. Sans ha trobat un albarà amb un segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals a l'arxiu de la Corona d'Aragó, al barri gòtic de Barcelona. El manuscrit, datat el 29 de juliol de 1406 està signat per Joan Abril, i hi surt el nom d'Antoni Vinyals, patró de llagut, de Palamós, que hauria carregat al port de Pals un sac de farina per descarregar a Barcelona. Aquesta document no prova que Pals fos el punt de partida de les tres caravel·les de Colom, però confirma que la vila tenia activitat marítima i una infraestructura portuària. Un port operatiu "en el mateix segle en el qual el descobridor Cristòfor Colom va salpar cap al Nou Món", ha destacat la investigadora." Recull d'articles i entrevistes.    Veure tota la informació (.htm)


Feu click per veure el vídeo


Agraïments a l'equip de TV3

Activitats

L'espai-tertúlia "El Cafè de l'Òpera": El franquisme i el futbol: Una realitat curiosament oblidada i l’herència que ens ha deixat
"La tercera tertúlia de la temporada en aquest espai, el Cafè de l'Òpera, va portar per títol “El franquisme i el futbol: Una realitat curiosament oblidada i l’herència que ens ha deixat” i va estar introduïda per en Joaquim Ullan, president del CCH. En ella, ens va fer un repàs sobre determinats fets històrics de l'època que curiosament avui sembla que tohom tingui oblidats, però que en el seu moment, van servir de plataforma propagandística per al règim." Crònica de la redacció del CCH.    (.htm)

Imaginari català

Barcelona 1910-1930
"Col·lecció d’imatges anònimes, que comprenen el període de 1910 a 1930 i que ens mostren una ciutat de Barcelona força desconeguda per a la majoria de nosaltres. En elles podrem veure, des d’una Ronda de Sant Antoni i una Via Laietana entre d’altres carrers principals de la ciutat, a una Gran Via o Plaça de Sant Jaume ben diferents a l’actualitat. Una bona manera d'apropar-sea un passat molt proper i que de vegades sembla molt llunyà" Col·lecció d'imatges anònimes.    (.pps)

La crítica

Tresors del Palau 'on line'
"N'hi ha prou amb un sol clic per poder consultar obres musicals úniques, tan antigues com curioses. Per primer cop, les peces més valuoses de la Biblioteca de l'Orfeó Català es poden consultar on line a l'exposició virtual Els tresors de la biblioteca de l'Orfeó Català. Ja no cal anar a la seu del centre, al costat del Palau de la Música Catalana. N'hi ha prou de connectar amb l'adreça http://tresorsbiblioteca.palaumusica.cat i bussejar en les diferents opcions, segons l'època o el gènere que a l'internauta li interessi: còdexs medievals i del Renaixement, música impresa del segle XVI, mestres de capella del Barroc, escola de tecla hispana..." Article del diari EL PERIODICO del 31/12/10.    (.pdf)

La biblioteca

"El Complot. La trama en la segregació del bisbat de Lleida i el litigi de les obres d’art" de n'Eugeni Casanova
"Avui us volem recomanar el llibre que el periodista i professors de la Universitat de Lleida Eugeni Casanova ha presentat fa poques setmanes, en ell fa una acurada revisió del procés de segregació de les parròquies de la Franja i de l’actual litigi per les obres d’art que formen part d’una col·lecció única que explica els més de 800 anys d’història comuna, al voltant del bisbat de Lleida, entre una part dels territoris aragonesos i el Principat." Article d'en JT.    (.pdf)

Especial

Trencavent - Mala sang (clip)
Us presentem el darrer video-clip del grup català Trencavent, grup de rock que amb les seves canços ens expliquen la història més èpica del nostre país. En aquest cas "Mala Sang", és una canço que forma part del seu darrer disc "Els Almogavers. Una història a la Mediterrània".
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

L´actuació de Felip Vè a Catalunya
"Els motius que els catalans tenim per a no oblidar la memòria del rei Felip IV (V de Castella) son moltíssims. No es d’estranyar que quan anem al WC ens hi referim com a Can Felip. Aquesta és una relació d'algunes de les disposicions dictades pel primer Borbó, després d'haver-se apoderat de Barcelona l'11 de setembre de 1714, i recordar-les." Article anònim.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa