Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 01/03/11 al 07/03/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

L'espai-tertúlia "El Cafè de l'Òpera": El franquisme i el futbol: Una realitat curiosament oblidada i l’herència que ens ha deixat
   (.htm)

Lakuns
   (.htm)

Conferència: “La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal”, amb Joaquim Ullan i Eva Sans

Commemoració dels fets de la gleva de 1714 a Sant Hipòlit de Voltrega
   (.htm)


Refranyer

"Qui no cultiva la terra, al seu país fa la guerra"

La marina catalana

Eva Sans del Cercle Català d'Història, troba la prova que Pals tenia port marítim ja al s. XV
"Pals ja tenia port al segle XV. Així ho ha demostrat Eva Sans, investigadora del Cercle Català d'Història. Sans ha trobat un albarà amb un segell sigil·logràfic de la Cort de la Batllia del Castell de Pals a l'arxiu de la Corona d'Aragó, al barri gòtic de Barcelona. El manuscrit, datat el 29 de juliol de 1406 està signat per Joan Abril, i hi surt el nom d'Antoni Vinyals, patró de llagut, de Palamós, que hauria carregat al port de Pals un sac de farina per descarregar a Barcelona. Aquesta document no prova que Pals fos el punt de partida de les tres caravel·les de Colom, però confirma que la vila tenia activitat marítima i una infraestructura portuària. Un port operatiu "en el mateix segle en el qual el descobridor Cristòfor Colom va salpar cap al Nou Món", ha destacat la investigadora." Recull d'articles i entrevistes.    Veure tota la informació (.htm)


Feu click per veure el vídeo


Agraïments a l'equip de TV3

Activitats

Inauguració de les 4 columnes de Montjuic
"El passat diumenge dia 27 de febrer vam tenir la sort de poder assistir a la inauguració de les 4 noves columnes de Montjuïc, que en el seu moment dissenyà l'arquitecte Puig i Cadafalch i que posteriorment derribà el dictador Primo de Rivera per ser aquestes un símbol excessivament catalanista. Veieu la crònica de l'acte, vídeos i moltes més coses relacionades amb l'esdeveniment." Recull d'articles i entrevistes.    Veure tota la informació (.htm)


Feu click per veure el vídeo


Conversa entre el President Artur Mas i membres del CCH

"Paraules i pedres cap a la font del riu": Impressions de la ruta Pau Claris
"El passat dissabte 26 de febrer vam celebrar a Barcelona, la ruta guiada "Pau Claris, president de la primera república", amb en Jordi Peñarroja com a guia de la mateixa. Vam tenir la sort de comptar també amb la presència de l'investigador i autor de diversos llibres n'Antoni Muñoz, qui amb la seva acurada visió d'aquesta època històrica, ens presenta en aquesta crònica, les seves impressions d'aquesta primera ruta d'un conjunt formada per 4." Crònica de n'Antoni Muñoz.    (.htm)

Imaginari català

L'advocat i la història
"Intentar posar en relleu com l’home de lleis es mou en el context de la història i com aquesta exigència l’inclina, moltes vegades, a escriure sobre història, és l’objectiu d’aquest text. En la seva formació universitària, primer, i en la seva tasca com a professional, després, l’advocat es troba immers en el coneixement del passat, sia perquè ha d’atendre les assignatures que exigeixen les facultats de dret o l’estudi d’un procés en l’exercici professional que s’ha de basar en uns antecedents, sia perquè ha d’escollir la norma que s’ha d’aplicar entre les que la història li ha llegat." Article d'en Josep Maria Mas i Solench.    (.pdf)

Historiografia i iconografia: La sèrie icònica dels Comtes de Barcelona del Palau de la Generalitat de Catalunya (1587-1588)
"En efecte, quan la Generalitat encarregà la sèrie icònica al pintor bolonyès Filippo Ariosto, Catalunya no comptava ni amb una crònica oficial, ni amb un cronista, malgrat que, en diferents ocasions al llarg del segle, els braços intentessin, sense èxit, el nomenament d’un cronista i la confecció d’una crònica del Principat." Article d'en Rodolfo Galdeano Carretero.    (.pdf)

La biblioteca

"El Complot. La trama en la segregació del bisbat de Lleida i el litigi de les obres d’art" de n'Eugeni Casanova
"Avui us volem recomanar el llibre que el periodista i professors de la Universitat de Lleida Eugeni Casanova ha presentat fa poques setmanes, en ell fa una acurada revisió del procés de segregació de les parròquies de la Franja i de l’actual litigi per les obres d’art que formen part d’una col·lecció única que explica els més de 800 anys d’història comuna, al voltant del bisbat de Lleida, entre una part dels territoris aragonesos i el Principat." Article d'en JT.    (.pdf)

Especial

Rere les pases del Rei Jaume (Trailer)
Amb el segell de Cadiradefusta i la col.laboració d'amics d'altres productores com Heneas TV i Tatzen, vaig iniciar el rodatge d'una ambiciosa producció, en format documental, sobre la figura del rei Jaume I en un recorregut per la seua biografia i els paisatges que el rodejaren al llarg de la seua vida: Montpeller, Carcassone, Perpinyà, Monsó, Lleida, Tarasona i Agreda, Saragossa, Daroca, Barcelona, Girona, Tarragona i Salou, la conquesta de Mallorca amb Santa Ponça, Porto Pi, Palma, Sineu, Capdepera, Felanitx i la conquesta de València, Morella, Castello, Burriana, el Puig de Santa Maria, Gandia, Xàtiva, Biar, Banyeres... fins arribar a Múrcia i enfrontar-se a les tropes àrabs que venien de Lorca. El seu enfrontament a Al-Azraq per les valls de La Marina i les muntanyes d'Alcoi fins a quedar ferit de mort a Alzira i morir cami del monestir de Poblet, on volia ingressar com a monjo i va ser soterrat com a rei.
Durant l'hivern i primavera de l'any 2008, recorreguerem bona part de la geografia d'aquesta Corona -alguns llocs inclús dos o tres voltes- començant un pre-muntatge cap a l'estiu, amb la intenció de que el documental estiguera llest al setembre-octubre de 2008, coincidint amb la Diada al setembre a Catalunya, el 9 d'octubre a València i, tanmateix, a cap d'any per a oferir-ho a Mallorca. Però, l'escasa financiació que oferien les televisions autonòmiques no van arribar ni a cobrir les despeses del rodatge, amb la qual cosa feia inviable garantitzar l'edició del documental amb un resultat econòmic positiu. El treball, acabat en la gravació i ben avançat de muntatge, es va quedar pendent de noves fonts de financiació.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Joan Aragó, insurgent mexicà
"Sovint es parla de Francesc Aragó, personatge que es va distingir a França com astrònom i polític progressista. No massa gent recorda l’Esteve, un autor dramàtic molt llegit en francès, i encara es recorda menys de Joan, germà de tots dos, nascut l’any 1788, qui esdevingué un gran col·laborador de la lluita independentista de Mèxic on hi morí l’any 1837." Article d'en José M. Murià.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa