Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 29/12/09 al 04/01/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Una dona d'Urgell portada a la Segarra: vet aquí una argelaga"

La marina catalana

El principado de Cataluña - Razón de este nombre"
"El derecho que alegó D. Ramón Berenguer 1 para ordenar y sancionar los usajes de Barcelona, supletorios del Fuero-Juzgo, - lo tomó de este antiguo código de la Espada visigoda (3), donde, al discreto y bien aconsejado Príncipe, esto es, al Rey soberano, se atribuye la facultad de hacer con oportunidad nuevas leyes." Article d'en Fidel Fita.

Temps de guerra i repressió

"De la conspiración austracista a la integración a la nueva planta: La familia Duran, máximo exponente de la burguesía mercantil en el siglo XVIII"
"La Guerra de Sucesión constituye uno de los episodios que más han marcado la historia de Cataluña. De ahí que haya despertado el interés de muchos investigadores, no sólo en el pasado por parte de la historiografía romántica, sino también entre las nuevas generaciones que han venido realizando importantes contribuciones en los últimos años. Sin embargo, este interés, que bien puede equipararse con la trascendencia de la contienda bélica, aún no ha desvelado todos los interrogantes que suscita el giro dinástico de Cataluña en el año 1705." Article de na Gemma García Fuertes.    (.pdf)

Imaginari català

Que és la càbala catalana?
"Tots els diaris de Barcelona es van fer ressò de les paraules que va pronunciar a Barcelona Harold Bloom, el crític literari jueu-americà considerat uns dels més prestigiosos del món, quan va rebre el Premi Internacional Catalunya l’any 2002 va fer el següent comentari: Em sento content de ser a la terra de Ramon Llull i Salvador Espriu, filòsof i poeta influïts pels cabalistes Nahmànides de Girona i Isaac el Cec." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Els segles d'or

"Extraen una 'cápsula del tiempo' de 1835 enterrada bajo la estatua de Cervantes"
"No es la primera 'cápsula del tiempo' que se encuentra en la capital. Se conoce que bajo la estatua de Isabel II ubicada en Ópera se encuentra una caja similar, que data de 1851 y que no ha sido extraída. Esta 'cápsula del tiempo' contiene varias monedas, diarios de la época y una copia del acta de la ceremonia de la instauración de la estatua, entre otros objetos." Article del portal TERRA del 15/12/09.    (.pdf)

La crítica

Els magatzems dels museus de BCN custodien autèntiques joies
"¿Alguna vegada us heu preguntat què amaguen els magatzems dels museus? ¿On es guarden les obres que no s’exposen? ¿Què fan els centres d’art el dilluns, quan tanquen al públic? Un museu és la suma de les peces que es veuen i de les que estan a les reserves. Aquests espais dedicats a l’emmagatzematge i la conservació estan plens de tresors que no tenen públic." Article del diari EL PERIÓDICO del 27/12/09.    (.pdf)

Especial

Tomba de Pere el Gran al Monestir de Santes Creus
Descobreixen les restes intactes del fill de Jaume I dins del seu sepulcre, a Santes Creus. La tomba de Pere el Gran (s.XIII) és lúnica de la Corona dAragó que mai ha estat profanada.




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La marina catalana

Geografia Política Protoespanyola Part 5 - El curiós paper geogràfic del Castell del Segura
"El Castell del Segura sempre queda situat al centre peninsular geogràfic. Geogràficament, diferents autors, el situen al que seria el Madrid actual. Mirant els portolans podem pensar que l’emperador Carles I aconsellà, al seu fill Felip I, que establís una nova plaça al centre peninsular atès que cada cop que surt Toledo, els cartògrafs, el representen envoltat pel meandre del riu Tajo amb la sortida i l’entrada orientada cap a Portugal; probablement, aquesta situació geogràfica d’aïllament va influir a l’hora de no establir-hi la cort per part dels Hasburg." Article d'en Jordi Grau.    (.pps)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa