Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 12/01/10 al 18/01/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Vi barrejat amb vi, verí"

La marina catalana

Contribucions de la hisenda reial mallorquina al Principat de Catalunya de mitjans segle XVI
"Quan ens introduïm en temes econòmics de la Corona d’Aragó molt prest ens assabentam que les diferències amb la Corona de Castella són de gran magnitud i que dins la pròpia corona aragonesa hi ha característiques pròpies de cada regne. A partir de diversos estudis es pot establir que els ingressos de la monarquia procedents d’aquesta Corona eren mínims dins les finances generals, uns ingressos quasi tots d’origen medieval als Regnes de València i Mallorca." Article de n'Enrique Sánchez Nievas.    (.pdf)

"Aportación documental para el estudio del reinado de Fernando II el Católico en Lerida"
"Los archivos de Lérida contienen valiosos documentos relativos al reinado de Fernando II de Aragón. La colección de Diplomas y Privilegios expedidos por el Rey Católico a favor de la Ciudad es numerosa y de suma importancia para el estudio de la evolución de nuestro municipio en pleno Renacimiento." Article d'en José Lladonosa Pujol.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “La revisió de la guerra de successió”
"La darrera tertúlia en aquest espai el passat dimarts 22 de desembre i al Cafè de l'Òpera, va portar per títol “La revisió de la guerra de successió” i va estar introduïda per en Jordi Peñarroja, membre del Cercle Català d'Història. A més, vam tenir l'oportunitat també de comptar amb la presència d'en Josep Catà, co-autor de l'obra junt amb en Toni Muñoz de recent publicació, "La traïció anglesa"." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

La Generalitat antiga només va tenir un poder superior a l'actual en temps de guerra
"Els aragonesos diuen Corona d'Aragó i parlen de la flota aragonesa. Però els aragonesos no han navegat mai. Ells opinen que tot és aragonès i s'enfaden si nosaltres diem catalanoaragonès. Diuen que en tot cas podríem dir confederació catalanoaragonesa. De fet, hi va haver moltes tensions i tibantors perquè ells consideraven que qui manava era Catalunya. Sobretot en política exterior, eren els interessos dels catalans els que van prevaler. L'expansió de la Mediterrània a ells no els anava gens bé; ell tenien altres interessos i es van produir algunes revoltes per aquest fet." Article del diari EL PUNTS del 27/12/09.    (.pdf)

La crítica

La recuperació del nostre patrimoni marítim
"Ara que comença un nou any i una nova dècada pot ser un bon moment (és una excusa com una altra, ja que tots els moments ho són de bons) per prendre embranzida, analitzar la situació i planejar nous projectes, amb ambició, pel futur del associacionisme patrimonial marítim, de la difusió de la navegació tradicional i finalment per un retrobament de les persones amb el mar." Article del portal de l'associació LA MAR D'AMICS de Palamós.

Especial

Cinema i patrimoni marítim
"En els més de cent anys d’història del cinema s’han materialitzat milers de metres de cel•luloide amb imatges de vaixells tradicionals del nostre mediterrani. Moltes d’elles formen part de la pròpia història de l’anomenat setè art, i ,alhora, són testimoni d’un temps i d’una forma de vida ja desaparegudes. Des de la mítica “Cuirassat Potemkin” (1925) dirigida per Serguéi Eisenstein que presenta un important desplegament vèlic al port d’Odessa en una de les seves seqüències potser menys recordades. Acostant-nos al neo-realisme italià de la mà de Luchino Visconti amb “La Terra Trema” (1948), o “Stromboli” (1950) de Roberto Rossellini, que mostren la dura vida dels pescadors del sud italià. Passant pel Hollywwod daurat amb “The World in his Arms” (1952) de Raoul Walsh, amb una emocionant cursa marítima entre dues goletes. Fins arribar a films tant pròxims com les aventures del “Capità Escalaborns” (1989) de Carles Benpar, la vida de Josep Pla a “Homenots” (1999) dirigida per Sergi Schaaff per TVE, o “Nudos” (2003) de Lluis M. Güell. Tots ells han fixat en la memòria col•lectiva d’una manera o altra una part de la història de la navegació més pròxima."




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

De quan els catalans menjaven gos i feien cargolades
"L' alimentació actual no solament deu als clàssics les salaons- com les anxoves o seitons-, sinó productes bàsics de la nostra cuina actual. Si bé en alguns casos les fronteres entre els diversos pobles ibers (avantpassats dels catalans i, en part, dels andalusos i els occitans) i l' aportació grega (o fenícia) es dilueix, en general, podem atribuir directament a la presència grega (a partir d'Empúries, fins a l'actual País Valencià), però també fenícia i cartaginesa- tant a Empúries com a Eivissa- el cultiu i ús de productes ara essencials. Els romans, en la major part de casos, no varen fer més que reforçar aquesta tendència, que els ibers havien començat." Article d'en Jaume Fàbrega.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa