Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 30/10/12 al 03/12/12

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"De Tots Sants a Nadal, gel i pluja i vendaval"

La marina catalana

El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad
"Ahora, en plena celebración del día dela Hispanidad, quizás la ciudad de Barcelona deba reflexionar sobre la catalanidad del descubridor de América que preside las Ramblas y desde dónde miles de turistas, cada día fotografían y admiran al mayor monumento erigido en el mundo en honor al más ilustre navegante, Cristobal Colom. Con “M”, un apellido catalán. Porque así tal como indican los documentos originales y fuentes primarias es como se apellidaba la figura más universal de todos los tiempos." Publicat al portal de LA VANGUARDIA del 12/11/12.    (.pdf)

"Honrando a Colón, Cataluña honra a sus hijos predilectos"
"Els nostres lectors es sorprendran perquè avui recuperem de manera inèdita per al públic i gràcies a la Biblioteca de Catalunya (Barcelona) la publicació de la memòria explicativa que es va publicar el 23 de setembre de 1882 del premi únic concedit a Gaietà Buigas, arquitecte guanyador del projecte del monument a Colom, que va presentar en el “concurso nacional” i que portava el lema següent: “HONRANDO A COLÓN, CATALUÑA HONRA A SUS HIJOS PREDILECTOS”." Article de n'Eva Sans.    (.pdf)

El monument a Colom al llarg dels anys
"Descobrirem com l'entorn del monument a Colom de Barcelona ha anat variant al llarg del temps, en un recull de postals antigues que rememoren com era l'espai que porta envoltant el monument de Colom al llarg dels anys. Podrem reviure de nou, la nau Santa Maria que es trobava davant del seu Almirall, una autèntica atracció turística pel public estranger i no tan estranger, veurem com de la sorra passà a l'asfalt i els diferents models de cotxes i mitjans de transport que no han deixat de circular al seu voltant durant tots els dies de l'any. El monument a Colom veritable emblema de la ciutat comtal, ens indica amb el dit que "mirem bé" a la llunyania i ens fixem en allò que molt sovint tenim ben bé al davant." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Imaginari català

L'Onze de setembre i l'estat propi
"Un milió i mig de manifestants al carrer (segons la guàrdia urbana de Barcelona) han forçat al govern de la Generalitat, aquest 2012, a l’abandonament de la via autonomista, reconeguda finalment com via morta, i comprometre’s en el procés que porta cap a la recuperació de l’estat propi. L’Onze de Setembre de 1714 és només el punt d’inflexió que separa dos temps de la nostra història com a poble: la defensa de l’estat i la lluita per la seva recuperació. I ara som, per fi, a les envistes d’encarrilar l’autèntic final de la guerra de Successió." Article d'en Jordi Peñarroja.    (.htm)

En els inicis de Catalunya
"Interessant cronologia realitzada per en Marcel Mañé, col·laborador i soci del Cercle Català d'Història, i que està molt basat en el llibre “El Dret Públic Català. Les Institucions a Catalunya fins al Decret de Nova Planta” escrit per en Víctor Ferro i Pomà (Vic, 1999). Les pàgines referenciades d’aquest llibre són marcades a l'article entre claudàtors." Article d'en Marcel Mañé.    (.pdf)

Especial

Catalunya i el País Valencià, la resistència d'un poble. 1707-1714
Conferència commemorativa de l'11 de setembre, "Catalunya i el País Valencià, la resistència d'un poble. 1707-1714". Una sessió a càrrec de Carme Pérez Aparicio, catedràtica d'Història Moderna de la Universitat de València. L'acte, obert a tothom i moderat pel doctor Ramon Alcoberro, es realitzarà a les 19.30h, a la sala d'actes de l'Ateneu Barcelonès. La Guerra de Successió representa la lluita per la pervivència del sistema constitucional de la Corona d'Aragó. El 1707, després de la desfeta d'Almansa i de l'abolició dels Furs, comença la resistència valenciana contra l'exèrcit i el govern borbònics, un moviment que estarà recolzat per l'austriacisme català i que, en justa correspondència, ofereix també el seu ajut i participació en la defensa de Catalunya fins al 1714.
 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Germans del nord (En els 350 anys del Tractat dels Pirineus)
"Del fons dels temps, puixant, esplendorosa, revé tenaç una remor antiga: la preservem, arraulida, somorta; senyal silent, traça d’un genocidi demolidor, imposat per la força... (En Florenci Crivillé fou premiat enguany, 2010, amb un diploma en els 84ens Jocs Florals de la Ginesta d’Or del Rosselló, a Perpinyà)." Per Florenci Crivillé.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós