Envia a un amic Articles i documents
» Mossén Moga i la seva execució
Castel Rodrigo escrigué al ministre Vadillo el 24 de juliol de 1715 sobre l‘empresonament i condemna a mort del diac Romon Moga. Hi havia estat uns dels dirigents importants de tots dos Pallars i va continuar lluitant després de l‘Onze de Setembre, fins a la seva detenció. Atès que era un religiós calia desposseir-lo dels atributs eclesiàstics abans de la seva execució. El bisbe de Barcelona i altres bisbes proprers van presentar diverses excuses per a no estar-hi implicats. Fins que el capità general va obligar el bisbe d‘Urgell a venir a Barcelona i encarregar-se d‘aquesta feina. La comarca d‘Urgell sempre va estar a favor de les constitucions catalanes, per això Felip V manà residir a Àvila al seu bisbe Julián Cano. A la mort d‘aquest 17 de gener de 1714 nomenaria un home de la seva total confiança: Simón de Guinda. Aquesta serà la persona que se n‘encarregaria d‘aquesta feina. Castel Rodrigo qualificava a Moga de: “Hombre de los más atroces y facinerosos de Cataluña, que ha sido uno de los más pérfidos sublevadores”
Trascripció de la carta sobre l‘execució de Ramon Moga:
“Señor mío. Con carta su fecha del 24 del pasado, participé a Vuestra Señoría, lo que se ofrecía con motivo de la Sentencia de muerte que fulminó el Juez del Breve Apostólico contra el Clérigo Diácono Raymundo Moga, por sus enormes delitos, y habiendo el Obispo de Urgel, hecho el día 30 de Julio la función de degradarle en la forma que se acostumbra, se ejecutó la Sentencia de Garrote el 3 del corriente Agosto.
Participo a Vuestra Señoría para que se sirva ponerlo en la Real Inteligencia de Su Majestad para su noticia. Guarde Dios a Vuestra Señoría muchos años como deseo.
Barcelona 7 de Agosto de 1715.
Beso la mano de Vuestra Señoría su mayor servidor Don Francisco Pío de Saboya y Moura y Castel Rodrigo Señor Don Manuel Vadillo”
Antoni Muñoz i Josep Catà
|