Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Article de premsa - Diari EL PUNT 25/09/05

» Un país sense drets i sense història?

  CARLES BONAVENTURA i CABANES. Membre del col·lectiu Mata de Jonc - Països Catalans

  Massa presumptes «intel·lectuals» de casa nostra i de casa del veí insisteixen a voler-nos fer creure que Catalunya neix amb la Constitució i l'aprovació de l'Estatut per una concessió «generosa» de l'Estat, com si abans mai no hagués existit.

  El procés negociador del nou estatut ha posat sobre la taula del debat polític la qüestió dels drets històrics. De fet, CiU i ERC han recorregut a aquesta carta per intentar blindar les competències exclusives de la Generalitat amb l'objectiu d'impedir que futurs governs espanyols amb les seves lleis de base harmonitzadores converteixin el mot exclusiu en paper mullat, com ja ha passat. El debat dels drets històrics del poble català, però, va molt més enllà d'aquesta funció conjuntural. En un recent debat celebrat a Girona sobre la manipulació de la història es va posar de manifest que el tòpic segons el qual la història l'escriuen els vencedors en el nostre cas no és un simple tòpic. El més trist, però, és quan els vençuts esdevenim còmplices submisos de la manipulació.

  En aquest sentit, massa presumptes intel·lectuals de casa nostra i de casa del veí -però que es creuen amb el dret d'opinar sobre nosaltres com si fóssim propietat seva- insisteixen a voler-nos fer creure que Catalunya, la Catalunya petita, la de les quatre províncies, neix amb la Constitució Espanyola i amb l'aprovació de l'Estatut i ho fa per una concessió generosa de l'Estat. Com a molt, estan disposats a acceptar que som una nacionalitat i que la nostra història es remunta una mica més enllà, fins a l'Estatut d'Autonomia de la II República Espanyola, però es veu que aquí s'acaba el nostre currículum com a país. Segons sembla, un país mil·lenari com el nostre, als ulls dels espanyols i dels catalans botiflers i quintacolumnistes com els del Manifiesto, no ha existit mai. Ja ho veieu, no tenim història i, en conseqüència, tampoc no tenim drets. Senzillament, Catalunya, els Països Catalans, la corona catalanoaragonesa són un invent dels nacionalistes, pura quimera, tan sols existim pel fet de ser espanyols i la resta és pur romanticisme. Però què fem nosaltres des del minso poder polític català per desautoritzar aquesta fal·làcia espanyolista que agermana PPC i PSC en la negociació del nou estatut? Ben poca cosa: què es pot esperar d'un país -de fet, simple comunitat autònoma- en què, segons un estudi que va publicar un diari, amb prou feines hi ha centres escolars on s'ensenyi la història pròpia de Catalunya? Quin grau de coneixement del propi país, de la pròpia història, dels propis líders que ha tingut Catalunya al llarg del temps tenen els joves que surten dels instituts o de les universitats? Després ens sorprenen els resultats d'algunes enquestes...

  Tot i això, els espanyols ens acusen de voler adoctrinar la joventut catalana. La meva resposta seria: quin país -evidentment amb estat propi- no ho fa? Tant de bo ho féssim, el problema és que som tan babaus que no en sabem prou. Tenim un govern de la Generalitat, el d'ara i el d'abans, més preocupat per l'opinió que es té a l'Espanya profunda sobre els catalans que per crear consciència de país entre els ciutadans del propi territori. Hem d'esperar que des de la iniciativa ciutadana apareguin personatges com Jordi Bilbeny que dediquin anys de la seva vida a l'estudi i a la recerca perquè els catalans puguem recuperar un episodi tan significatiu de la nostra història robada i manipulada pels espanyols com és la gesta de la descoberta catalana d'Amèrica. Hem d'esperar que polítics il·lustres com Francesc Ferrer editin obres cabdals per a la història d'aquest país com La persecució política de la llengua catalana, Catalanofòbia o El gran llibre per la independència, per citar-ne tan sols tres, perquè els catalans tinguem consciència de l'intent d'extermini del qual hem estat víctimes. Hem d'esperar que a Tàrrega es creï la Fundació Manuel de Pedrolo per reivindicar l'obra i la figura d'aquest gran escriptor compromès i pensador independentista tan injustament tractat per la classe política i literària del país.

  Sí, cal reclamar uns drets històrics que ens van ser arrabassats per la força de les armes amb el decret de Nova Planta pel borbó Felip V i que no ens han estat restituïts -Catalunya encara és terra conquerida-, però si els recuperem ha de ser per exercir-los. Què pretenem amb el nou estatut?. Volem que a la presó ens donin més hores de patí i més ranxo? No seria hora de sortir de la presó? Tant d'enrenou per quatre escadusseres competències? Si al final d'aquest procés igualment hem de cridar el poble de Catalunya a referèndum, no seria més útil convocar-lo per alliberar-nos d'una vegada d'Espanya?

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa