Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

El "Mons Iovis" (Montjuïc) i altres consideracions sobre els ibers

» Cal saber

  De Mons Iovis (Montjuïc) el tenim documentat en el “Chorographia Liber secundus” de Pomponius Mela: “...parva flumina Baetulo iuxta Iovis montem, Rubricatum in Barcinonis litore,…”, malgrat no s’hagi trobat cap resta d’un possible monument. Cal entendre que el nom ibèric de Bàrkeno “Barcelona” els sonava als romans molt a prop del déu púnic Barqa equivalent al Júpiter romà. No fóra estrany que a la “muntanya de Bàrkeno” la romanitzessin amb el nom romà: Mons Iovis. Els romans, com se sap, eren enemics dels púnics, dels cartaginesos. Kart Hadtha n’era la capital situada al costat de l’actual Tunis.

  La primera notícia que es tenen dels ibers està en la denominació geogràfica que van fer els grecs de la Península: Ibèria-Hipèria “més enlla”. Ho diu Estrabó: “Ibèria o sigui Occident” (Llibre III de la seva Geographia). Així, doncs, tot el que hi havia a Ibèria era “iber”. Els primers rius “ibers” van ser el Tinto i l’Odiel a Huelva, eren naturalment els més ibers, més occidentals, encara que el riu iber més conegut va ser l’Ebre (Hiberus). Iber, en principi, era un adjectiu que atansava a tots els naturals de la Península. Desprès de diverses onades d’invasions celtes el nom d’ “iber” el van aplicar a aquells que mantenien la llengua original, no celta, ni la dels colons (púnics, grecs o romans). L’espai geogràfic reduït d’aquests “ibers” era l’Andalusia occidental, tot el llevant peninsular, la vall de l’Ebre acabant a Saragossa i, fins que no van passar a mans dels gals, arribava a Narbona. Els d’Aquitània, que no eren celtes, s’entenien amb els ibers perquè parlaven la mateixa llengua (Estrabó). Els ibers de la banda peninsular del Pirineu eren els baskuns.

  Els mites de l’Odissea, Ulisses i Heracles, ja parlen dels reis tartessos Argantoni, Gàrgoris, Habis i Gerió, i d’una possible ciutat de Tarsis, una mesopotàmia ibèrica, nom grec que vol dir entre rius, entre el Guadalquivir i el Guadiana. En basc ‘tarte’ és “entre” i ‘istil’ “pantà, bassa”, ‘its-aso’ “mar” (literalment “bassa llunyana”, ‘asao’ “lluny”). ‘Is(til)tarte’ “Entre basses”.

  La Península Ibèrica ja estava habitada des de l’edat de pedra. Se saben d’invasions orientals i africanes com la de la cultura de l’Argar de l’edat de bronze. Possible antecedent de la cultura ibèrica.

  Les aportacions ibèriques al món grec d’aleshores són els al·ludits mites dels tartessos, les mines de tot tipus, or, argent, plom, coure, estany, ferro... El nom de Tarsis surt a la Bíblia.



Antoni Jaquemot

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa