Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Imaginari històric català: Les recreacions

» Recreant la història

  La recreació històrica o de llegendes en viu, les imatges en el cinema i les exposicions de material real emprat en d'altres èpoques, ens apropen també a una realitat històrica que hores d'ara ens queda una mica lluny de la nostra imaginació. La recreació convertida en espectacle divulgatiu, ens pot ensenyar a entendre moltes coses o aspectes que potser els llibres no poden aconseguir.

  En els darrers temps, estan proliferant a Catalunya, grups o companyies que estan convertint la seva passió per les recreacions, en una eina fonamental per fer arribar al gran públic una nova afició per la història. Alguns d’aquests grups, estan aconseguint fer d’aquesta tasca la seva professió, i esperem i desitgem que molts més com ells, ben aviat aconsegueixin donar aquest pas.

  Veiem com es defineixen alguns dels més importants als seus propis webs:Alma Cubrae
http://www.almacubrae.com/

  Alma Cubrae és una companyia d'espectacles medievals, que ha nascut de les inquietuds d'un col·lectiu, que vol donar a conèixer el passat històric dels nostres pobles i comarques.

  Per aconseguir aquesta fita, hem recuperat art i oficis ja oblidats (armourer, mestre armer, fonador, forjador, etc) que combinats amb tècniques escultòriques més modernes (motlles, positius de polièster, maquillatge d'efectes especials, aerografia, etc) s'ha aconseguit un resultat que avui en dia només el poden apreciar en el món cinematogràfic. Cal ressenyar doncs, que tot el material s'ha fet de manera artesana. Per aconseguir-ho, ens hem documentat rigurosament amb reculls històrics, passatges relatius a la cultura catalana i representacions medievals i fantàstiques, d'arreu i del propi costumari català.

  Alma Cubrae ofereix espectacles i ambientacions a ajuntaments, entitats i empreses, en els que combina un vestuari espectacular juntament amb tècniques d'esgrima medieval, adaptant-nos a les necesitats del contractant. També fabriquem material d'atrezzo i props per a companyies de teatre, espectacles i cinema. A part realitzem pels ajuntaments, bestiari tradicional (gegants, capgrossos, dracs) per festes majors o fires tradicionals.Els Berros de la Cort
http://www.elsberrosdelacort.cat/

  "Els Berros de la Cort" és el resultat de la fusió d'un grup de gent, que provenim de diferents companyies del món de la música, teatre i l'espectacle al carrer - Trastobilis Teatre, Tripijoc, Grallers de la Muralla, Música Tradicional, Zitzània, Perpetrat, Diables de l'Onyar, La Banda Del surdo...- que amb l'ànim de descobrir noves formes d'expressió al carrer, decidim, tot aportant les nostres experiències individuals, fer un treball de recerca i interpretació de la música medieval, amb instruments de l'època, donant-li noves formes aprofitant els coneixements de música actuals.

  Des de l'any 1993 hem anat experimentant diferents formes a través de la música i l'espectacle en l'època medieval: el 97 amb l'espectacle, "Músiques i llegendes de l'Europa Medieval" presentat el setembre del 98 a "Terra de Trobadors" de Castelló d'Empúries, participant-hi els anys consecutius amb els espectacles "La farsa del nomenament dels Reis" i "L'enginy del Bruixot" tots ells d'acció al carrer, directe a l'espectador, essent la música fil i protagonista de l'espectacle.

  A partir del l'any 2001 ens consolidem com a espectacle musical itinerant, amb un repertori d'adaptacions medievals punyent, amb la força de la festa que caracteritza "Els Berros de la Cort".Miquelets de Catalunya
http://www.miquelets.cat/

  Miquelets de Catalunya és una associació cultural que té per objectiu fer reviure, mitjançant grups de recreació històrica, els milicians i soldats que des del 1704 fins al divuit de setembre del 1714 (alguns fins i tot més enllà) van defensar els drets, les llibertats i les institucions dels catalans.

  L’associació participarà en reconstruccions històriques de batalles, desfilades o celebracions com l’onze o el divuit de setembre. Els integrants dels grups de recreació duran fusells d’avantcàrrega per a fer més contundents i espectaculars, però sobretot més sorolloses, les seves actuacions. Els qui no vulguin o, per ser menors d’edat, no puguin dur un fusell, podran actuar com a timbalers, músics, cuiners, aiguaders i tot tipus de personal no combatent que acompanyava els exèrcits dels segle XVIII.

  Fundada el desembre del 2005, l’entitat té actualment una vintena de socis amb edats i professions ben variades. Estem treballant en la reconstrucció dels uniformes del Regiment de la Diputació (1705-1714), un dels regiments d’infanteria creats per la Generalitat per fer front als exèrcits borbònics. Concretament, estem elaborant prototipus dels uniformes de fuseller, granader, timbaler, capità, sergent i alferes (portaestendart), que esperem presentar en públic ben aviat.

Joaquim Ullan

 

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós