Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Darrere les traces de Puerto Rico

» Cal saber

  Puerto Rico, amb un status propi d’autogovern es troba situat al nordest del Carib, a l’est de la República Dominicana i a l’oest de les illes verges. La seva costa oest es troba aproximadament a 2.000 kilòmetres (1.200 milles) de la costa de la Florida. Les illes més importants que constitueixen l’archipèleg de Puerto Rico són Mona, Vieques i Culebra. Els portorriquenys són ciutadans dels Estats Units des del 1917. Tot i que la seva relació amb els Estats Units és similar a la d’un estat de la Unió se li va permetre la redacció d’una constitució per gestionar els seus temes interns i es troba subjecte als poders plens del Congrés d’Estats Units mitjançant la clàusula territorial.

  Antigament, la illa de Puerto Rico es coneixia sota el nom de la “ illa de Borinquén”, nom amb la qual l’anomenaven els indis Taïns. L’Almirall Cristòfor Colom la descobreix un 19 de novembre de 1493 i l’anomena illa de “Sant Joan Baptista”.

  Recordem que els Taïns- de la cultura Arawak- són la primera població indígena amb la que Colom entra en Contacte en el Nou Món. Segons paraules de l’especialiste José Oliver en declaracions al diari “El Mundo” en l’edició del passat 07 de juny de 2008 diu de la relació entre els conqueridors i els indis que : – … "a diferencia de otros cronistas de América, como fray Bartolomé de las Casas, que se centran en la conquista o en la política, fray Ramón Pané se dedicó a escuchar a los indígenas, y sin él hoy conoceríamos poco sobre las creencias de los pobladores del Caribe anteriores a Colón".

  Gracias al religioso, añade, quien se definía a sí mismo como "un pobre ermitaño", se pueden conocer los mitos de los taínos sobre la creación del mundo, las mujeres y el mar, así como sus creencias e ídolos, sus costumbres, las voces de su lengua y la importancia que elementos como la yuca tenían en su vida cotidiana…”. La mateixa entrevista també incideix en l’aspecte humà del català Fra Ramon Pané que arriba amb Colom en el segon viatge a la Hispaniola, apren la llengua dels Taïns, la qual cosa li permet escriure la “ Relació sobre les antiguitats dels Indis” , un petit llibre de gran valor sobre la cultura dels taïns.

  En el procés de colonització s’hi destaquen varis esdeveniments:

  El 1512 es funda prop del riu Gran d’Añasco la població de Sant German, la primera capital – abans que fos San Juan- la qual i degut als atacs dels indis Caribs, es traslladà el 1574 a “Las Lomas de Santa Marta”. Sant German fou batejada amb aquest nom per Diego (Jaume ) Colom, fill del descobridor en honor a la segona dona de Ferran el Catòlic, la Germana de Foix (veure curiositats de l’escut nobiliari de la vila). El personatge conegut amb el nom de Ponce de León, entrega els seus poders el 1511 en ser entronitzat Jaume Colom en el govern de les Antilles. Altres colonitzacions com la del Perú, el 1529, van influir en el ràpid procés de despoblament de la illa. D’aquesta manera, el 1534 van arribar emissaris de Pizarro per comprar cavalls i molta gent van marxar amb ell al Perú. A la quarta dècada del S. XVI, els jaciments d’or de Puerto Rico ja estaven pràcticament esgotats, i el 1570 es va declarar de manera oficial l’esgotament de les mines d’or de l’antiga San Juan Bautista.

  Després li seguiren altres explotacions agrícoles (sucre, cafè, xocolata…). L’any 1536, la Corona es feu amb tots els drets adjudicats a la família de Cristòfor Colom i en un arbitratge se li van retirar tots els honors aconseguits a les capitulacions de Santa Fe a la família del descobridor. Aleshores, s’intentà regir la illa a través dels diferents alcaldes ordinaris de la capital i de San German ( antiga capital i antiga fundadora d’altres pobles de Puerto Rico). Aquesta és una de les varies iniciatives de govern que es van esdevenint fins arribar a l’actual govern i estatus de que gaudeix la illa. Caparra fou el primer assentament el 1508 així com el port i seu del govern, centre de comunicació i comerç amb Espanya . Fou el lloc on desembarcaven els queviures que arribaven i des d’on sortia l’enviament de l’or que s’extreia de Puerto rico i que enfilava rumb cap a Espanya.

  La presència de catalans i de descendents catalans en diferents moments trascendents de la vida política de l’illa són notables tal i com anirem veient.

Eva Sans 

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Barcelona 1713,capital d'un estat
"Barcelona 1713, capital d'un estat" de Jordi Peñarroja
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós