Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

"La traïció anglesa" d'Antoni Muñoz i Josep Catà

» La biblioteca: Historiografia

  Seguint els seus treballs sobre la nostra història dels segles XVII i XVIII, els amics Muñoz i Catà, investigadors incansables, ens desvetllen ara a LA TRAÏCIÓ ANGLESA la clau dels ignominiosos tractats d’Utrecht el 1713 i la posterior derrota catalana, amb la capitulació de Barcelona l’Onze de Setembre de 1714 i, finalment, de Mallorca el juliol de 1715. I la clau no és altra que la traïció anglesa, com molts ja intuïen o afirmaven.

  En aquest treball, Muñoz i Catà segueixen la pauta narrativa que ja trobem present a Represió borbònica i resistència catalana (1714-1736), publicat el 2005, consistent bàsicament en ordenar i fer parlar els documents trobats, unes vegades seleccionant els fragments més significatius i altres cops donant-los sencers. Cal dir que ara la seva tècnica narrativa és més depurada i àgil i fa la lectura francament llaminera.

  Els documents estudiats i aportats pertanyen a un capítol gairebé gens estudiat fins ara de la guerra de Successió: la diplomàcia del primer borbó castellà, Felipe V, més independent que no sembla de la diplomàcia francesa del rei Lluís XIV. Aquesta diplomàcia segueix la línia estratègica dissenyada per un flamenc al servei del Borbó, el comte de Bergheyck, que tingué la idea d’oferir avantatges comercials als seus enemics anglesos abans que als seus aliats francesos. El resultat és que en una data tan avançada com 1710 ja es produeix, de fet, la traïció anglesa, en aconseguir un tracte especial de favor en el comerç amb Amèrica. La Gran Bretanya traeix els seus aliats sense respectar els seus compromisos, però sense retirar-se de cop de la guerra, per no posar en evidència els seus pactes secrets amb el Borbó castellà. La seva actuació perjudica tots el països de l’Aliança de la Haia i incompleix el Pacte de Gènova de 1705, cosa que té com a conseqüència la destrucció de Catalunya com a Estat. D’aquí el subtítol del llibre: Comerç colonial i destrucció de la sobirania catalana (1706-1715).

  LA TRAÏCIÓ ANGLESA és un llibre que no s’atura a l’Onze de Setembre de 1714 sinó que arriba fins la caiguda de Mallorca en mans borbòniques el 1715. Això és interessant no sols pel reconeixement de la resistència mallorquina, sinó perquè Muñoz i Catà ens informen de l’estira i arronsa entre els governs de Madrid, borbònic, i Londres, finalment whig amb el nou rei Jordi de la casa de Hannover. Evidentment, obligats a triar entre complir amb les obligacions del Pacte de Gènova o seguir beneficiant-se del tracte de favor amb el comerç amb Amèrica, els anglesos saben què els convé. I aquesta perpetuació de la traïció, prou coneguda, ara la tenim perfectament documentada.

  Molts dels documents aportats per Muñoz i Catà en el seu llibre són en castellà. Com es tracta d’una llengua coneguda si us plau per força pels catalans actuals, s’han deixat aquests documents en la seva llengua original. Una quantitat considerable de la documentació aportada són documents escrits en llengua francesa, i uns pocs en anglès. En aquests casos s’ha optat per deixar el document en la seva redacció original però facilitant en una sèrie de notes al final del capítol en què apareixen amb la seva traducció al català. A més, el llibre està il·lustrat amb imatges que ens fan més agradable la lectura i ens apropen a escenaris i personatges relacionats amb aquesta perversa actuació dels anglesos, ara evidenciada en tot el seu procés i abast.

  LA TRAÏCIÓ ANGLESA. Comerç colonial i destrucció de la sobirania catalana (1706-1715) és un llibre que, a més de recomanable, resulta fonamental per entendre que va passar realment en la llarga i, per a nosaltres dissortada, guerra de Successió.

Jordi Peñarroja

 

Fitxa bibliogràfica:

MUÑOZ, ANTONIO; CATÀ, JOSEP. LA TRAÏCIÓ ANGLESA. Comerç colonial i destrucció de la sobirania catalana (1706-1715). Llibres de l’Índex. Col·lecció descoberta. ISBN: 978-84-96563-83-4. Barcelona, 2009. (366 pàgines 14,5x22 cm. Preu: 22,00 €).

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa