Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Conferència i sopar-tertúlia: "La coronela de Barcelona durant el setge de 1713-1714" amb Xavi Rubio i Francesc Riart

» Actes culturals

  El passat 16 de març a la sala d’actes del Centre Comarcal Lleidatà, en Xavier Rúbio i en Francesc Riart ens van portar a conèixer la Barcelona militar i el paper de la Coronela, més enllà del que ens haguéssim pogut imaginar. Amb una conferencia molt il·lustrativa i aclaridora, tant per part del Sr. Rubio com de l’il·lustrador i dibuixant Francesc Riart, se’ns va explicar i desmitificar la coronela, mal entesa com a unitat tal i com la representen les pintures romàntiques del segle XIX. Una visió molt allunyada de la realitat…

Documents relacionats:

  En Xavier Rubio, ens explicà com la coronela de Barcelona ocupa un lloc important dins la historia popular catalana, mitificada sobretot des del segle XIX amb una imatge equivocada i molt allunyada de la realitat. Enrere ha de quedar ja aquella visió de les guerres definides com sublevacions o revolucions del “poble català” aixecant la mà, lluitant de manera desordenada amb una camisa, una barretina i una falç… Què és l’Exèrcit Regular Català ? - Doncs la Diputació del General i el Consell de Cent organitzen un exèrcit regular, idèntic al de qualsevol estat de l’època, amb soldats de nacionalitats diverses, però amb predomini català.

  Segons un estudi econòmic fet pels historiadors, els costos mensuals per la Corona que suposava la Coronela era de: 4.500 milicians per 5.640 lliures, 4 batallons regulars de 2.000 soldats per 14.000 lliures.

  Les recerques presentades pels dos investigadors es basen en unes recerques en les quals porten treballant molt temps i a través de les quals els van sorgir diverses preguntes a les quals, van considerar -calia trobar resposta- i ha estat a partir d’aquestes recerques que han anat descobrint -segons les seves paraules- que el que se’ns ha explicat no encaixa amb la realitat. El Sr. Rubio va sobretot aclarir com es tenia l’errònia visió que la coronela provenia del S.XIX , sota el prisma, cliché o visió d’unes “tropes gremials lluitant contra els soldats professionals.” La realitat no fou així- recalcà l’investigador. En Francesc Riart va deixar-nos embadalits amb els dibuixos dels uniformes i complement armamentístic que duien els soldats de l’exèrcit català i la coronela, informació reconstruïda a partir de la recerca d’arxiu que hi ha sobre la vestimenta militar i va voler destacar sobretot com l’armament era absoluta tecnologia punta i com ja no era guardat per la ciutat, sinó que cada soldat el guardava a casa seva. L’exèrcit i la coronela estaven degudament reglamentats i organitzats sota unes normes, no era un campi qui pugui. Tant sols amb l’organització que va haver-hi aplicada a l’estratègia militar es van poder aguantar els setges que va patir la ciutat al llarg dels anys.

  Uns altres tòpics que ens van descobrir els dos investigadors:

“Rafael de Casanova no portava la bandera de Santa Eulàlia, sinó l’abanderat i el que es portava en una batalla era el Penó i no la bandera Processional…”

“Les nostres eren tropes uniformades, comandades per militars professionals”

“Els oficials tenien patent Reial i la custodia de baluards i portes”

  Tot plegat, una aclaridora conferencia magníficament il·lustrada a l’espera de l’aparició del seu llibre: “La coronela de Barcelona”.

Redacció del CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa